· 

4 ideeën om je balkon in te richten met planten

4 ideeën om je balkon in te richten met planten

Je balkon inrichten kun je op vele manieren. Wil je het kleine of grote stukje buiten opfleuren dan zijn planten een goede keuze. Je kunt op veel manieren je balkon aankleden met beplanting. Als je inspiratie opdoet dan kun je er zelfs voor zorgen dat je heel het jaar plezier hebt van de bollen of bloemenplanten.

 

Heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel staan een paar mogelijkheden om vaste beplanting toe te passen op de buitenruimte aan huis.

Je balkon inrichten doe je met deze 4 planten tips

Ideeën om een gezellig balkon met beplanting te maken

Voordat je enthousiast naar het tuincentrum toerent om balkonplanten te kopen, is het verstandig om na te gaan om te kijken hoe de ligging is van je balkon. Heel veel bloeiers staan graag in de zon.

 

Heb je een balkon op het Noorden, niet getreurd, er zijn nog genoeg mogelijkheden om je balkontuin om te toveren tot een planten balkon. Er zijn genoeg Clematissen waarmee je verticaal kunt tuinieren. Maar ook van een Helleborus of Hosta in een plantenpot zul je veel plezier van hebben. Omdat je niet snel last zult hebben van slakken.

 

Wil je een groene of bloeiende balkontuin dan kun je met deze ideeën makkelijk aan de slag gaan. In no-time, maak je je eigen jungle op je stekje buiten. Haal je meer plezier uit het kweken van kruiden of groente, maak dan een makkelijke moestuin op balkon.

Benut de wand door verticaal te tuinieren

Zoals al eerder gezegd is verticaal tuinieren op balkon zeker een goede mogelijkheid. Benut de kale wand van de muur van je balkon zo goed mogelijk door er klimplanten tegenaan te plaatsen. Klimmers zijn er in vele variaties van groenblijvende klimplanten, deze blijven in de winter ook gekleurd. Een voorbeeld hiervan zijn de Hedera en de Vuurdoorn. Tot klimmers met mooie bloeiers, zoals de klimroos of vele Clematissen.

 

Met een klimrek of door draad te spannen kun je makkelijk te werk gaan. Zet de klimbegeleiders neer voordat je de plant gaat planten. Doe je dit achteraf dan kom je niet makkelijk meer bij de muur. Wil je een snel resultaat dan is het ook een idee om te gaan voor snelgroeiende klimplanten.

Hang een paar bloempotten op

Heb je een klein balkon en beperkte ruimte dan is het gunstig om potten aan de muur of aan het plafond te hangen. Er zijn genoeg ideeën om een hangplant in een pot te plaatsen, tegenwoordig zijn er veel decoratieve potten. Dit maakt het geheel aantrekkelijk, vooral als je de hangpot ophangt aan het plafond, om van binnen naar buiten te kijken.

Plantenbakken aan de reling van je balkon

Benut elk stukje ruimte op het balkon en dus ook de balkonreling. Je kunt de balustrade mooi aankleden met bakken welke je op een makkelijke manier kan ophangen. Plaats in de plantenbakken een paar mooie bloeiers zoals Geraniums en je balkon krijgt opeens een Oostenrijkse uitstraling. 

 

Niet alleen de balkonruimte kun je leuk en gezellig inrichten door de planten en bloemen, je balkonreling toont aan de buitenkant ook erg sfeervol.

Beplant een paar plantenpotten

Heb je geen groene vinger maar wil je wel je balkon vrolijk inrichten? Koop een paar plantenpotten in verschillende hoogtes. De diverse hoogtes zorgen voor een speels effect. Je kunt er een vaste plant in plaatsen, welke je het gehele jaar kan laten staan. Maar je kunt ook elke keer een nieuwe bloemenplant erin neerzetten, zodat je balkon er fleurig uit blijft zien. Misschien heb je ook interesse in het blog plantenbakken en bloempotten of balkon verlichten zonder stroom.

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Claire (woensdag, 05 april 2023 20:09)

  Wat een leuke ideeën! Wij hebben speciale plantenbakken die je op de balustrade kunt bevestigen. Ideaal!

 • #2

  Tessa (dinsdag, 18 april 2023 17:02)

  Deze tips ga ik onthouden voor als ik mijn balkon ga opknappen

 • #3

  Nicole Orriëns (dinsdag, 29 augustus 2023 11:35)

  Ik houd erg van planten en ik vind dit dan ook heel mooi en inspirerend. Zo wordt het balkon echt een fijne en mooie plek om te zitten.

 • #4

  Jessie (dinsdag, 29 augustus 2023 22:23)

  Leuke tips! Ik ben echt helemaal gek op verticaal tuinieren. Inmiddels heb ik geen balkon meer, maar heb ik ook veel planten in potten op mijn terras staan

 • #5

  Mitchel (woensdag, 30 augustus 2023 16:56)

  Dit vind ik een leuk artikel! Mijn balkon heb ik helemaal vol gezet met planten. Zo beginnen er nu ook komkommers en courgettes te groeien, tussen de gekleurde bloemen.