· 

5 ideeën om je balkon leuk en gezellig in te richten

5 ideeën om je balkon leuk en gezellig in te richten

Heb je een balkon, dan wil je de ruimte natuurlijk leuk inrichten. Maar hoe zorg je ervoor dat dat de buitenruimte er gezellig uitziet? Je maakt je balkonnetje leuk door de buitenruimte naar je eigen stijl in te richten. Soms weet je niet waar je moet beginnen.

 

Daarom staat in dit artikel handig inspiratie en ideeën zodat je dadelijk met fijne meubels, planten, decoratie en warme verlichting je balkon kunt inrichten en heerlijk buiten kunt zitten.

5 ideeën om je balkon leuk en gezellig in te richten

Maak een plan voor het inrichten van je balkon

Voordat je gaat starten met het inrichten van je balkon is het verstandig op een plan te maken. Een verwachtingsplan over hoe je je balkon wilt indelen. De een wil graag een heerlijke zitplek met een loungeset, de ander wilt graag een makkelijke moestuin op balkon of veel beplanting.

 

Meet je buitenruimte op en bekijk wat mogelijk is. Bij een groot dakterras kun je misschien wel een loungeset en tuinmeubels neerzetten zodat je koffie kunt drinken op een bankje en 's avonds fijn buiten kunt eten aan een grote eettafel. Heb je een klein balkon dan moet je een keuze maken. Dat geldt hetzelfde voor een kweekkas of een barbecue op het dakterras. Heb je een plattegrond gemaakt dan kun je kijken welke meubels er mogelijk zijn.

Balkon inrichten met meubels

Als je de juiste afmetingen weet, kun je je balkon gaan inrichten. Veel mensen vinden het meubilair belangrijk. Kijk naar wat mogelijk is, en of de buiten breed genoeg is. Je kunt gaan voor een uitgebreide zitplek, maar ook een bistroset is een goede mogelijkheid. Is de beschikbare ruimte niet zo groot dan kun je ook denken aan opklapbare meubels zoals een opvouwbare balkontafel. Zo kun je toch genieten van het buitenleven, ook al is de ruimte beperkt.

Planten op balkon zorgen voor gezelligheid

Heb je nog genoeg plek over dan kun je de groen toevoegen, planten en bloemen zorgen voor gezelligheid. Je kunt bakken aan de reling hangen, bloempotten of plantenbakken gebruiken. Bij een smal balkon kun je ook verticaal tuinieren, door bijvoorbeeld een mooie klimplant tegen de muur te plaatsen. Ga je voor een winterharde groenblijvende klimplant, dan heb je ook in de winter plezier van de begroeiing.

Verlichting voor meer sfeer

Wil je nog gebruik maken van je buitenverblijf als het al gaat schemeren, zorgen dan voor goede buitenverlichting. Sfeerverlichting kun je toepassen in de vorm van een lantaarn, slinger verlichting voor buiten of verlichting zonder stroom. Dit is niet alleen duurzaam, je bespaart namelijk veel energiekosten. Veel lampen voor buiten gaan verlichten de ruimte ook via zonne-energie. Zo creëer je in een handomdraai een sfeervolle buitenruimte waar je nog lang in de zwoele avonden gebruik van kunt maken.

Decoratie om de ruimte mee in te richten

Maak van je balkonnetje een intiem plekje door een buitenvloerkleed te plaatsen onder je loungeset of decoratie toe te voegen waar je gek op bent. Houd je van tuinkabouters, stalen vlinders aan de wand? Decoreer je ruimte dan met decoratie materiaal voor buiten. 

 

Leg op de zitplaats sierkussens welke de zitplaats opfleuren of maak een kleine vijver en/of waterbak waar je kunt genieten van stromend water. Je zult er zelf veel plezier van hebben, maar je zult ook zien dat er veel dieren op af komen. Vooral in droge periodes zijn insecten en vogeltjes druk op zoek naar waterschalen en waterelementen.

 

Zo creëer je een ontspannen buitenruimte waar je overdag, maar ook zeker in de avonden, nog lang van kunt genieten. Hoe zou jij een balkon of tuin inrichten?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Claire (woensdag, 28 juni 2023 07:31)

    Wat een leuke ideeën om je balkon leuk en gezellig in te richten

  • #2

    Tessa (donderdag, 29 juni 2023 19:32)

    Ik pas mijn balkon onder handen genomen: muren gewit, nep gras neergelegd en mijn tafel een likje verf gegeven