· 

5 tips om je slaapkamer koel te houden zonder airco

5 tips om je slaapkamer koel te houden zonder airco

Je weet dat het een tropische nacht gaat worden, dat betekent onrustig slapen. Bij warm weer wil je natuurlijk goed slapen, maar hoe krijg je de warmte uit de ruimte zodat je beter kunt slapen? Een airco is een optie, toch kunnen veel mensen niet tegen het geluid of ze worden verkouden.

 

Ben je een persoon die de airconditioner niet kan verdragen of wil je geen apparaat gebruiken die veel stroom verbruikt? In dit artikel staan handig tips zodat je kan genieten van een goede nachtrust.

Hoe kun je je slaapkamer het beste koel houden?

Fijn slapen in een koele slaapkamer

De warme dagen zijn aangebroken. Nu het klimaat steeds vaker verandert zien we ook een verschil in de hoeveelheid hete dagen. Vaak is een hittegolf, vijf of meerdere dagen, waarbij de temperatuur hoger is dan 25 graden. Dat betekent een lange periode waarbij het eigenlijk te warm is om makkelijk in slaap te vallen.

 

Je kunt een airco aanschaffen om fijn in slaap te vallen, maar vaak zie je dat het energieslurpende apparaat niet goed wordt onderhouden. De filters moeten namelijk wel regelmatig gereinigd worden. Doe je dit niet, dan heb je een groter probleem. De bacteriën waaien dan uit door de slaapkamerruimte en dan word je snotterig of krijgt verkoudheidsverschijnselen.

 

Kortom, een airco is geen goede optie. Maar hoe kun je dan wel de hitte in de slaapkamer verminderen? De tips staan in dit artikel beschreven. Zodat je tijdens het in slaap vallen, minder last hebt van de warmte.

Sluit de gordijnen voordat de zon tevoorschijn komt

Als je weet dat het een warme dag gaat worden dan kun je het beste al vroeg de ramen en gordijnen sluiten, nu kan er via de lucht geen warmte meer je kamer inkomen. Maar vergeet niet dat er ook nog warmtestralen zijn, deze gaan makkelijk door het glas van je raam heen. De stralingen zijn alleen maar tegen te houden door rolluiken.

 

Rolluiken zorgen niet alleen voor een donkere slaapkamer, maar er ook voor dat de temperatuur in de slaapkamerruimte veel lager is dan in een doorsnee slaapinterieur. Het verschil met de buren welke alleen maar gordijnen hebben als zonnewering kan wel oplopen tot zeven graden. Dat is een groot verschil of je nu slaapt in een kamer van 30 of 23 graden.

Neem een douche voor het slapen gaan

Misschien wil je een koude douche nemen voor het slapen gaan. Een douche om heerlijk af te koelen voordat je gaat liggen om in slaap te vallen. Toch is dat geen goed idee. Als je je lichaamstemperatuur wilt verlagen, dan kun je het beste een lauwwarme douche nemen. Door het lauwe water gaan je bloedvaten opstaan en zo raak je makkelijk de warmte kwijt. Ga je voor een koude douche dan versmallen je bloedvaten, waardoor je juist minder snel de warme temperatuur kwijt raakt. 

Ga slapen met een koelingselement op je huid

Blijf je het warm houden, haal dan een mini koelelement uit de vriezer. Plaats wel een washandje om het koelelement om schade op de huid te voorkomen.

Zodra je het element in de vriezer neerlegt dan bevriest de vloeistof. Gemiddeld heeft het koelingselement een dag nodig om volledig koud te zijn. Maar zodra je het element uit de koeling haalt ontdooit het zeer langzaam. Ideaal om op je borst of andere lichaamsdelen neer te leggen als je wilt gaan slapen.

Zet de ramen open zodra de zon weg is en laat het even tochten in huis

Is de zon verdwenen, dan kun je de ramen tegen elkaar openzetten, om de ruimte te luchten in huis. Door de ramen aan beide kanten open te zetten kan de warme lucht verdwijnen en heb je aanvoer van koele lucht. Hierdoor zal de temperatuur in je huis verlagen.

Katoen of bamboe beddengoed om makkelijker in slaap te vallen

Het juiste beddengoed kan ook verlichting geven. Tijdens een hittegolf zal je meer transpireren. Een laken welke ademend en goed vocht opneemt, is dan wel zo fijn. Het beste kun je dan gebruik maken van een katoen laken.

 

Je dekbed is natuurlijk ook van belang. Als je tijdens het slapen regelmatig zweet, dan kun je het beste een dekbed van wol of dons nemen. De vulling van het dekbed neemt namelijk snel veel vocht op.

 

Wil je ook een luchtig dekbedovertrek, ga dan voor een katoen of bamboe dekbedovertrek. Bamboe zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur goed in balans is en katoen zorgt voor een goede vochtregulatie. 

Wat doe jij om de slaapkamer zo koud mogelijk te houden?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Tessa (woensdag, 12 juli 2023)

  Dit zijn erg fijne tips die ik zeker ga toepassen. Ik woon in een oud huis waar het in de zomer nog al warm kan worden

 • #2

  Jouvence (donderdag, 13 juli 2023 16:03)

  Gordijnen op tijd dicht overdag en 's avonds als de zon onder is luchten. Verder gewoon rustig blijven. ;) Een koelelement uit de vriezer zo direct op je huid lijkt me niet zo'n goed idee, je kunt je huid daarmee verbranden.

 • #3

  Joyce - SomedayTodayNL (dinsdag, 01 augustus 2023 20:07)

  Wij hebben gelukkig rolluiken in de slaapkamer, die blijven op warme dagen overdag dicht en zodra het dan genoeg afgekoeld is gaan de ramen open. Dit werkt redelijk goed! Het blijft warm, maar had veel warmer gekund haha.

 • #4

  Jessie - Wonenwerkenleven.nl (dinsdag, 01 augustus 2023 20:21)

  Wat een fijne tips! Ik ga ze zeker onthouden voor wanneer het ooit nog warmer weer wordt.