· 

6 ideeën voor het inrichten van een kleine slaapkamer

6 ideeën voor het inrichten van een kleine slaapkamer

Heb je als volwassenen een kleine slaapkamer dan is het verstandig om goed over de inrichting na te denken. Kleuren kunnen bijvoorbeeld erg bepalend zijn en een grote invloed hebben op de sfeer in de kamer, net zoals prints op behang of gordijnen.

 

Voor het inrichten kun je het beste kijken naar het juiste formaat bed en goede opbergmogelijkheden.

 

Dit artikel is voor mensen welke hun slaapkamer groter willen doen laten lijken, om zo rust te creëren en fijn in slaap te kunnen vallen.

6x inspiratie voor het inrichten van een kleine slaapkamer

Kleine slaapruimte voor volwassenen

Moet je een kleine slaapruimte voor een kind indelen dan is een hoogslaper een goede optie, maar bij volwassenen ligt dat anders. Het is wel zo fijn als je in een comfortabel bed kunt slapen en nog ruimte hebt om je kleding op te hangen of neer te leggen. Is er heel weinig mogelijk omdat de ruimte erg krap is dan kun je het beste praktisch gaan nadenken. Dat betekent niet dat de kamer er niet sfeervol uit kan zien, met de juiste kleuren en materialen kun je je slaapkamer heel gezellig maken.

Wel of geen kledingkast?

Als er een kledingkast in de slaapruimte past dan is het fijn om een kast te plaatsen waar je al je garderobe in kwijt kunt. Toch zijn er ook veel systemen waar je je kleding aan kunt ophangen. Vind je een kleding ophangsysteem te duur, dan kun je ook gaan voor een kledingrek op wielen. Aan de kledingroede kun je eenvoudig je kledingstukken ophangen. Daarbij is het een groot voordeel dat je het kledingrek kunt verplaatsen, zo behoud je de ruimte en kun je toch al je kledingstukken opbergen.

Opbergmogelijkheden creëren

Als je te weinig ruimte hebt in huis is het fijn om te kijken of je opbergmogelijkheden kunt creëren. Je kunt bijvoorbeeld de ruimte onder je bed benutten door er opbergboxen te plaatsen. In de boxen kun je je winter- of zomerkleding in opbergen, zodat je garderobe overzichtelijk blijft, de overige kledingstukken heb je op dat moment toch niet nodig.

 

Heb je schuine muren zo wel boven als beneden, dan kun je de wanden gebruiken door er dichte kasten op maat van te maken. Zo kun je de ruimte waar je anders weinig gebruik van zou maken, nu aangrijpen om er een handige opberg plek van te maken. Je kunt er spullen kwijt welke je niet dagelijks nodig hebt, zoals vakantie- en/of kerstspullen. 

Een fijn bed

Het liefst zou je misschien een kingsize bed willen, een groot bed met genoeg ruimte voor twee volwassenen. Als je slaapkamer niet zo groot is dan is dat geen praktische optie. Voor een tweepersoonsbed kun je kiezen uit meerdere mogelijkheden. Uit deze bedden kun je een keuze maken:

 • Klein tweepersoonsbed 140x200 cm
 • Gemiddeld tweepersoonsbed 160x200/210 cm
 • Groot tweepersoonsbed 180x200/210 cm

Om te bekijken of je genoeg ruimte hebt voor je uitgekozen bed, kun je je slaapkamer op schaal indelen met de gewenste slaapkamermeubels, hier heb je tegenwoordig handige apps voor. Zo kun je zien of alle gewenste meubelen ook in de slaapruimte passen. Je krijgt zo een duidelijk inzicht in de ruimte en of je nog plek overhebt voor een klein, middelgroot of groot bed.

Deze kleuren kun je het beste gebruiken

De koude kleuren zorgen ervoor dat je kamer er groter uitziet. De volgende kleurtinten behoren tot de koude kleuren paars, wit, blauw, groen, grijs, wit. Zoals je leest zijn het geen felle kleuren welke op je af komen. Deze kleurtinten hebben over het algemeen een rustige werking op de mens. En rust zorgt voor meer ontspanning en een prettige sfeer in je slaapinterieur.

De slaapkamer groter laten lijken

Wil je niet alleen een lichte slaapkamer, maarde slaapruimte ook een beetje speels houden en werken met contrast? Dat heb je met een beperkte ruimte ook meerdere mogelijkheden. Om de slaapkamer groter te laten lijken kun je een donkere vloer nemen, dit kan tapijt, laminaat of een houten vloer zijn, met de kleurtint creëer je diepte. Wel is het van belang om de tinten erboven, dus op de muur en het plafond lichter te houden.

 

Je kunt de donker tint terug laten komen in een schilderijlijst of andere wanddecoratie voor aan de muur, zoals bijvoorbeeld een spiegel, als het maar subtiel en niet te groot aanwezig is.

 

Wil je werken met behang op de muur ga dan niet voor grote blikvangers, zoals drukke prints welke erg op je afkomen. Wel kun je een kleine afdruk terug laten komen in decoratie zoals een sierkussen, vloerkleed of gordijnen. Wil je een motief verwerken in een van deze accessoires, zorg er dan voor dat de muur en het beddengoed een rustige, het liefst een effen kleurtint hebben.

 

Andersom geld dit natuurlijk ook, wil je behang met een klein werkje erin, dan kun je het beste gaan voor effen gordijnen en beddengoed. Bij het inrichten van je slaapvertrek is het zoeken naar balans, je wilt toch rustig kunnen slapen en niet het idee hebben dat alle drukke prints op je afkomen.

Minder decoratie en accessoires

Om de kamer de sfeer te geven van een ruime slaapkamer, is het verstandig om de wand niet vol te hangen met muurdecoratie. Wil je wel graag een muurdecoratie dan kun je het beste gaan voor een groot kunstobject dan veel lijstjes bij elkaar te plaatsen. Dit geldt hetzelfde voor de accessoires op een nachtkastje of op planken, plaats niet te veel bij elkaar, dit zorgt voor een onrust en zorgt ervoor dat de kleine slaapkamer een rommelige uitstraling krijgt.

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Nicole Orriëns (woensdag, 16 augustus 2023 12:18)

  Wij hebben ook een vrij kleine slaapkamer en ook nog eens een zolderslaapkamer. Er staan dan ook weinig in, en dat bevalt heel goed.

 • #2

  Claire (woensdag, 16 augustus 2023 19:10)

  Wat een fijne tips en ideeën voor een kleine slaapkamer.

 • #3

  Jessie (woensdag, 16 augustus 2023 20:27)

  Handige tips! Ik vind opbergboxen onder het bed een echte must have voor een kleine slaapkamer. Dat geeft een fijn opgeruimd gevoel en kun je toch veel in kwijt

 • #4

  sandra (woensdag, 16 augustus 2023 21:00)

  Opbergboxen zijn echt handig, ook al is je slaapkamer niet zo klein�

 • #5

  Tessa (donderdag, 17 augustus 2023 19:31)

  Wat een fijne en praktische tips geef je weer. Ik heb het geluk dat ik een kamer over heb waar ik al mijn kleiding en tassen kan zetten