Hoe krijg je je bed in de winter snel warm?
In de winter is het al snel koud in de slaapkamer, je bed verwarmen kan een unieke oplossing zijn om comfortabel te slapen. Hoewel een koude kamer goed is voor je nachtrust, kan een te koude slaapruimte zorgen voor een verstoring van je slaapritme. Je hebt immers meer moeite om je lichaam warm te houden. Met koude voeten en handen is het moeilijk om een diepere slaapfase te bereiken. Wil je ook in de wintermaanden er behaaglijk bijliggen, dan zijn deze tips een goed idee om je lichaam warm te houden.
Zo verwarm je een koud bed
Brr.. het is al fris in de slaapkamer. Bij het uittrekken van je kleding voel je al snel dat de temperatuur iets kouder aanvoelt. De lucht voelt onaangenaam aan, dit merk je op als je de verwarming weinig tot niet aan laat staat in de slaapruimte.
Als je snel je bed induikt dan zal je lichaam minder snel afkoelen, maar in een slaapkamer waar niet wordt gestookt voelt het ligbed ook al snel koel aan. Het is tijd om je bed te verwarmen, toch moet je boxspring ook weer niet te warm aanvoelen. Door te veel warmte slaap je onrustig en zal je regelmatig wakker worden. Wil je iets comfortabeler in slaap vallen, dan kun je deze ideeën opvolgen.
Hoofdkussens en dekbedden van natuurlijke materialen hebben een isolerend vermogen
Hoofdkussens, maar zeker ook dekbedden van natuurlijk materiaal hebben een isolerend vermogen. Denk hierbij aan een donzen of wollen dekbed of kussen. De materialen zorgen ervoor dat de lichaamstemperatuur niet afkoelt en dat transpireren in bed, geen problemen is. Heb je last van overgangsklachten of heb je het gewoon snel warm, dan is een donzen dekbed ideaal, het materiaal neemt makkelijk vocht op, waardoor je fijn door kunt slapen, ook als je lichaam te warm aanvoelt. Bekijk bij bol alle donzen dekkbedden.
Linnen of toch een satijnen dekbedovertrek?
Wil je erg 's nachts warm bijliggen, ga dan voor een dekbedovertrek, die is voorzien van warme materialen. Sommige stoffen kunnen van invloed zijn op je nachtrust. Daarbij kan een goed dekbedovertrek aan bijdragen. Ga voor natuurlijk stoffen zoals linnen en/of katoen. Deze materialen zorgen ervoor dat het overtrek in de winter fijn warm aanvoelt, daarentegen zorgt het materiaal in de zomer, juist voor meer verkoeling. Ben je een echte koukleum, dan kun je ook gaan voor een fleece overtrek, je kunt dezelfde stof ook gebruiken voor je pyjama. Fleece zorgt voor een warm behaaglijk lichaam.
Een verwarmingskussen voor warme voetjes
Ga voor een verwarmingskussen en plaats deze bij je voeten of andere delen van het lichaam. Laat het warmtekussen niet aan staan als je gaat slapen, zo loop je een risico op een oververhit kussen wat uiteindelijk in brand kan vliegen. Ditzelfde geldt voor een elektrische deken. Het beste kun je je bed verwarmen met een warmtekussen als je bijvoorbeeld in bed een boek wilt lezen of tv gaat kijken. Dan kun je daarna de warmtebron uitzetten.
Voorzie je bed van een sprei of plaid
Heb je een 4 seizoenen dekbed dan kun je tijdens de wintermaanden je dekbed voorzien van een extra laagje, waardoor je er nog comfortabeler bijligt. Is dit niet het geval en heb je toch last van een koude neus, dan is een plaid of sprei ook een goede optie. Ga voor een fluffy kleedje, die is voorzien van warme stoffen welke zacht aanvoelen. Vaak heb je een combinatie van een zachte stof aan de ene kant en een duurzaam wolachtige stof aan de andere kant.
Behoudt de balans en verkoel af en toe je slaapkamer
Een te warme slaapkamer voelt toch ook niet fijn aan. Zoek de juiste balans tussen kou en warmte. Af en toe je slaapkamerinterieur luchten kan geen kwaad. Je voorziet, op deze wijze, je slaapruimte van een schone frisse lucht, wat bijdraagt aan een goede gezondheid.
Ga je in een iets koudere slaapkamer slapen, dan zult je merken dan je beter slaapt. De kou zorgt ervoor dat je al snel in een diepere slaap terechtkomt. Een goede nachtrust draagt niet alleen bij aan een betere lichamelijke, maar ook voor een betere mentale gesteldheid.
Verkoeling is goed voor je gezondheid, maar je wilt natuurlijk ook slapen in een fris bed. Sla daarom elke dag je dekbedovertrek open. Nu je er lekker warm bij hebt gelegen is het tijd om je bed te laten afkoelen. Doe je dit niet, dan zal je bed een lange tijd warm blijven. Met de warmte en het vocht, wat ontstaat tijdens het transpireren, creëer je een ideale plek voor huisstofmijt. Als je gevoelig bent voor mijten, dan kunnen er klachten ontstaan, zoals allergieën, maar ook ademhalingsproblemen. Lucht daarom iedere dag even je bed. Sla het dekbed open en zet het raam of deur even wijd open. Ondertussen kun je ontbijten of douchen. Na je dagelijkse ritueel kun je het dekbedovertrek weer dichtslaan. Zo behoud je een goede gezondheid en nachtrust.
Reactie schrijven