· 

Binnenkijken in de tuin van Hof van Eigen-Aardigheden in Raalte

Binnenkijken in de tuin van Hof van Eigen-Aardigheden in Raalte

Van een stukje mais grond maakte deze tuinliefhebbers een mooie bloementuin. Maar niet alleen bloemen voor onder andere de bijen zijn te bewonderen op de 1,2 hectare grond in Raalte, ook rozen, hosta's en tuinbollen.

 

Er zijn heel veel tuinkamers ingericht, de prachtige plantentuin kreeg de naam "Hof van Eigen-Aardigheden"omdat de bordertuin is ingericht met hergebruikte en afgedankte tuinspullen. De tuin is zelfs te bezoeken op de opentuindagen.

Binnenkijken Hof van Eigen aardigheden tuin in Raalte

Binnenkijken in de tuin van Gerda & Jaap

Mijn man en ik zijn vijfenzeventig en beide gek op tuinieren. We kochten 1,2 hectare maisland in het buitengebied van Raalte, ongeveer 8 km van ons eigen huis. Onze eigen tuin is privé, maar van het gekochte stuk grond hebben we een mooie kijktuin gemaakt. Van het land maakte we een tuin en we noemde het "Hof van Eigen-Aardigheden" Het is een landschapstuin geworden met in het voorjaar bollen, rozentuin, bordertuin en Hostatuin, maar dat is niet het enige. We imkeren dus we hebben ook veel drachtplanten voor de bijen met daarbij een bessentuin, boomgaard en wijngaard. 

 

Dit plekje is ons paradijs op aarde, we noemen het paratijs aangezien we Tijs onze achternaam is. Op jaarbasis ontvangen we zo'n 1000 bezoekers. Vorig jaar hebben we veel lof geoogst van mensen die op de Floriade waren geweest, ze vonden namelijk onze tuin veel mooier!

Binnenkijken Hof van Eigen aardigheden - rozentuin

Van maisland naar bloemen in de tuin

Mijn man en ik kochten in 2007 een stuk maisland ten noorden van Raalte. In een periode van ongeveer 5 jaar is dit maisland omgetoverd tot een prachtige landschapstuin.

 

Mijn man is dertig jaar geleden begonnen met hagen kweken en het stekken van de beuk, taxus en buxus die we later gebruikten voor de hoofdinrichting van de tuin.  We maken veel gebruik van materialen die gratis worden aangeboden, zoals straatwerk, schuttingen, maar ook veel grote planten en struiken.

Ook heb Ik heb talent ontwikkeld om overal gratis planten op te halen. Op Facebook en marktplaats worden er heel veel bloemenplanten aangeboden, ik moet de tuinplanten dan wel vaak zelf uitgraven, maar dat vind ik niet erg. Ondertussen heb ik al heel veel tuinen leeggehaald. 

 

De meeste beplanting is van eigen kweek door de tuinplanten te vermeerderen, scheuren en zaaien. Zo hebben we de plantentuin erg kunnen uitbreiden, ik houd van tuinideeën voor een klein budget.

Kijkje in de tuin van Hof van eigenaardigheden

De plantentuin onderhouden

Mijn man en ik doen samen het onderhoud van de plantentuin. We lopen elkaar niet in de weg en zijn allebei met andere dingen bezig. Mijn man is bijvoorbeeld bezig met het straatwerk, het elektrisch aanleggen, de grote beurt, maar ook hagen snoeien en de composthoop in orde maken.

 

Verder heb ik veel hulp van mijn zus, sinds ze met pensioen is is ze bijna dagelijks in de bloementuin te vinden.

Tuinieren is onze lust en leven

Onze tuin is zo groot dat we voor alle weersomstandigheden wel meerdere borders hebben. Op verschillende plekken zijn er zitjes en er is een centrale “koffiehoek”. 

 

In het voorjaar schieten de sneeuwklokjes, narcissen en andere stinzenplanten de grond uit waarna de tulpen tevoorschijn komen. In de rozentuin veel geurrozen en enige klimrozen. Op meerdere plaatsen kom je de bekende klimrozen Quirlande d ‘Amour en Blush Noisette tegen, maar ook ramblers als Veilchen Blue. Ook mispels en eucalyptus ontbreken hier niet.

 

Voorbij de koffiehoek kom je in de hostatuin met diverse soorten hosta’s, afgewisseld met andere vaste planten. Via de kruidentuin kom je bij de “gele” tuin.  Mijn man imkert dus hier staan in de buurt van de bijenkasten veel drachtplanten, nogal eens in geel uitgevoerd.

 

Verderop is er ruimte voor enige dieren (kippen, konijnen en eenden) en een grote vijver. Bij de vijver is een zonnige zithoek waar je heerlijk kunt koffiedrinken. We hebben het idee dat een vijver in een tuin niet mag ontbreken.

 

Tuinieren is onze lust en ons leven. Bijna dagelijks brengen we de dag in deze tuin door. We ervaren het niet als werken, maar als een manier van leven. En je doet nog eens vitamine G (Groen) op!

Planten zaaien

Elk voorjaar zaaien we Zinnia’s, Cosmea, Goudsbloemen, Zonnebloemen, Verbena’s, lathyrus en pompoen/kalebas sporten (bv ook fles- en slang kalebassen). Een gedeelte van de zaden drogen we zelf. Een ander gedeelte kopen we in.

Favoriete beplanting

Mijn favoriete planten zijn de Delphiniums. Ik probeer ze uit zaad op te kweken. Maar ook de verschillende soorten Lavendel en Salvia zijn prachtig. Ook hebben we nog enkele druivenstokken (Regent). Van de opbrengst van de ca. 100 stokken maakten mijn man vroeger wijn.

 

Ook hebben we wat zacht fruit als kruisbessen, blauwe bessen, rode, zwarte en witte aalbessen en aardbeien. Enige appel- en pruimenbomen en kweepeer voor de gelei.

 

De bekende bodembedekkers als Maagdenpalm en Hedera bedekken grote gedeelten van de tuin. De Hedera doet het goed op de zandgrond en voor de late herfst een prima drachtplant.

 

Het meeste plezier hebben we wel van de zelf gekweekte Rode zonnehoed.  Deze plant bloeit erg lang en is prima geschikt als snijbloem. Sommige soorten doen het goed op deze schrale zandgrond. Rozen bemesten met 1 jaar oude paardenmest voldoet prima.

 

In onze “bibliotheek" vind je veel tuinboeken en een verzameling honingpotten. De nodige zithoeken sieren de tuin als ook een “hemelbed” waar we ’s zomers de nacht doorbrengen.

Fijn plekje

Mijn favoriete plek is misschien wel de vijver. Maar over de gehele kijktuin zijn wel leuke hoekjes te vinden. 

 

We slapen van half mei tot september buiten in ons openlucht-bed. Dat is een heerlijke plek om te verblijven.

Veel plezier in de tuin

Tot slot: de kleinkinderen komen graag logeren bij opa en oma. Op de tuin hebben ze de beschikking over twee scootmobiels en een golfkar. En ze zijn gek met de dieren. We genieten op alle fronten!!!

De landschapstuin bekijken

Er komen veel groepen van onder andere de plaatselijke verzorgingshuizen. De meeste paden zijn goed bewandelbaar en rolstoeltoegankelijk. Mensen welke slecht ter been zijn hebben ook de mogelijkheid om de tuin per golfkar te bezichtigen.

De entree bedraagt € 5,- per persoon, voor vrijwilligers welke meekomen om een persoon te begeleiden is de entree gratis. De mensen krijgen dan een rondleiding door de landschapstuin en er is koffie, thee en iets lekkers. Er kunnen groepen van vijftig personen op bezoek komen, een lunch is eventueel ook mogelijk.

 

Er is ook een hoekje waar je planten of stekjes voor een klein prijsje kan kopen, zodat je thuis ook een mooie tuin kunt creëren. Ook zijn er verschillende zelfgemaakte jams, kweepeer en mispelgelei en honing verkrijgbaar.

 

Hof van Eigen-Aardigheden bezoeken:

Gerda & Jaap Tijs

Krieghuisweg 7a Raalte

 

Open op afspraak telefoonnummer 0613137911/ 0629924443

Ook te zien op www.bezoekmijntuin.nl onder Hof van Eigen-aardigheden

 

Heb je vragen, neem dan contact op met het telefoonnummer.

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Claire (dinsdag, 02 mei 2023 10:59)

  Wat ontzettend inspirerend om te lezen! Ik wist helemaal niet dat het ook mogelijk is om gratis aan planten te komen!!

 • #2

  Eliane (woensdag, 03 mei 2023 14:33)

  Wat een jaloersmakende tuin. Nog leuker dat je er stekjes en jam kunt scoren. De hele regio rondom Raalte is al zo mooi.

 • #3

  Tessa (woensdag, 03 mei 2023 18:52)

  Wat een prachtige tuin en wat leuk dat je deze ook kunt gaan bezoeken

 • #4

  Nicole Orriëns (donderdag, 04 mei 2023 07:08)

  Wat mooi allemaal zeg! Ik vind het knap als mensen hun tuin zo prachtig kunnen maken!

 • #5

  Patricia Heres (donderdag, 04 mei 2023 08:59)

  Wat een mooie tuin! Wellicht dat ik die eens ga bezoeken als ik in de buurt ben. En die tip van gratis planten ga ik zeker onthouden. Een beetje extra groen in mijn woning zou niet misstaan.

 • #6

  Trudie (vrijdag, 14 juli 2023 22:46)

  Hallo,
  Wij zijn 2 vriendinnen, uit Apeldoorn en Twello, die allebei van tuinieren houden. Wat we ook leuk en inspirerend vinden is het bezoeken van opengestelde tuinen. Begrijp ik echter goed dat we niet als 2 'losse' bezoekers kunnen komen kijken naar jullie tuin? Of kunnen we eventueel komen als er ook een andere groep is? Graag hoor ik van u hoe dit precies zit.
  Vriendelijke groet, Trudie

 • #7

  Gerda (vrijdag, 19 april 2024 20:09)

  Hallo Trudie.
  Tuinbezoek is op afspraak .
  Verder zijn we elke eerste zondag van de maand open
  ( open dag) van mei tot/met september
  Van 10 tot 16 uur
  Gr Gerda

 • #8

  Rita Steinvoorte (zondag, 23 juni 2024 10:54)

  We waren het weekend bij de open tuinen in Lemelerveld en hoorden van deze tuin,deze komen zeker bewonderen want het lijkt me prachtig