· 

Binnenkijken in een onderhoudsvriendelijke natuurlijke tuin

Binnenkijken in een onderhoudsvriendelijke natuurlijke tuin

Mirjam en haar partner zijn in 2008 in de nieuwbouwwoning in Nijmegen komen te wonen. We mogen binnenkijken in de sfeervolle groene achtertuin met een natuurlijke uitstraling. Mirjam vertelt ons hoe de onderhoudsvrije achtertuin tot stand is gekomen.

 

Toen we hier kwamen wonen was ons budget niet zo groot, we hebben de tuin basic, maar wel met veel groen aangelegd. Mijn man en ik bleken erg te genieten van het groen om ons heen en langzamerhand ontstond dan ook de wens om een groene tuin aan te leggen waarbij we omringd zijn met tuinplanten, zodat er een onderhoudsvriendelijke achtertuin zou ontstaan.

 

We wilden de plantentuin niet zelf inrichten, dus zijn we op zoek gegaan naar een hovenier welke gespecialiseerd is in natuurlijke tuinen.  Uiteindelijk kwamen we uit bij Dennis Pieper, hij heeft onze ideeën weten te vangen in een ontwerp en een aantal maanden later heeft hij de groene plantentuin gerealiseerd. Het is een hele fijne plek geworden waar we fijn kunnen zitten en genieten van de dieren, inheemse planten en al het groen.

Binnenkijken in een natuurlijke tuin

Ideeën om een natuurlijke tuin te laten ontwerpen

Helaas is de tuin niet heel groot (12x6 meter waarop ook nog een schuurtje staat) waardoor het percentage tegels t.o.v. groen altijd meer is dan we zouden willen, we willen er immers nog wel in kunnen zitten en we moeten bij de schuur kunnen komen.

 

Desondanks hebben we door het gebruik van de flagstones, deels in beton en deels open, toch een natuurlijk effect kunnen creëren. Het idee om flagstones te gebruiken, kwam op een vakantie. We zaten in Griekenland op een terras en we vroegen ons af waarom een terras daar, met plastic stoeltjes en tafeltjes er toch zo zomers uit kon zien. We kwamen tot de conclusie dat de tegels het grote verschil maken en sindsdien wisten we dat we bij een tuin metamorfose flagstones wilden gaan gebruiken. De ideeën hebben we doorgegeven aan de hovenier. Hij heeft een mooi tuinontwerp gemaakt, waarbij het terras, het platte stenen pad en de groene beplanting centraal staan.

inspiratie natuurlijke tuin met vaste tuinplanten

De keuze voor een onderhoudsvriendelijke plantentuin

Ondanks dat je zou denken dat we ontzettend van tuinieren houden, valt dat best mee. We houden van de tuin en we genieten volop van alles wat bloeit en groeit en wat er doorheen wandelt en vliegt, maar onderhoud vinden we allebei niet leuk. Daarom had een onderhoudsvriendelijke plantentuin wel de voorkeur.

 

Er is trouwens één ding dat ik wel leuk vind om te doen en dat is het grove snoeiwerk in het voorjaar waarbij alles weer ruimte krijgt en de (wat meer) woekeraars even wat minder zichtbaar zijn. Maar na deze ene dag in het voorjaar doen we eigenlijk liever niets meer behalve nieuwe planten kopen (liever ook niet poten). Onkruid wieden is zeker geen hobby, maar door de volle begroeiing in de borders en de flagstones die in het beton liggen is dat ook niet echt vaak nodig.

 

In het midden van de tuin liggen de flagstones los en hier is het juist het idee dat er op zijn Engels van alles tussen groeit. We hebben hier bij de aanleg wat plantjes, zoals Koperknoopje en Priemvetmuur tussen gepoot, de bodemdekkers zijn ideaal want je kunt er makkelijk overheen lopen. Maar intussen staat er van alles tussen dat is komen aanwaaien, zoal het Parapluutjesmos en de Labrador viooltjes.

 

Als ik het echt niet mooi vind, te hoog wordt of als andere planten geen kans meer hebben, dan haal ik het weg, maar verder is alles welkom. In de tuin staan ook voornamelijk vaste planten. In het voorjaar zet ik er een aantal goede, kleurrijke bloeiers tussen, maar de basis bestaat uit vaste planten die elkaar qua bloei afwisselen. Ik merk wel dat we vanwege de kleigrond veel planten hebben die zo hard groeien dat ze hun vorm verliezen; grote bladeren, lange stelen en weinig compact. 

natuurlijke tuin met beplanting op tegels.

Blij met de groene vaste planten

Door de hele tuin staan verschillende soorten clematissen en ze groeien overal over- en doorheen. De bloeiers staan niet allemaal goed, maar zodra de Clematis armandii bloeit, bloeit er altijd wel ergens eentje. Soms met maar een paar bloemen, maar toch, ik word er altijd weer vrolijk van als ik ergens een bloem ontdek die ik dat jaar nog niet gezien had, altijd weer een verrassing wat je tegen gaat komen.

De agapanthus is wel onze trots. Die hadden we eerder in een pot op het terras, maar omdat we nu geen potten meer kwijt kunnen hebben we deze in de volle grond gezet en dat gaat prima. Ik vind het altijd weer spannend hoeveel bloemstelen tevoorschijn komen. 

Een echte favoriete plant heb ik niet, maar ik vind er wel heel veel mooi zoals de iris, helleborus (deze staat alleen in de voortuin), clematissen en de Thalictrum delavayi, ook wel de Chinese ruit genoemd. Deze bloeit met mooie paarse kleine bloemetjes.

 

De bijzonderste plant is de Voodoo lelie (Sauromatum). In het voorjaar schieten donkere stelen uit de grond die na een paar weken gaan bloeien. Als ze bloeien, stinken ze naar koeienstront, gelukkig is het niet heel heftig en duurt het maar kort. Daarna komen er hele mooie grote groene bladeren tevoorschijn.

Nog meer leven in de tuin met water

Mijn man wilde graag water in de tuin, ik wilde dat liever niet vanwege het onderhoud. De kleine vijver is er uiteindelijk wel gekomen en ik ben er stiekem wel blij mee. Het lokt veel dieren naar de tuin, zoals bijvoorbeeld de eend die dit voorjaar in onze tuin kwam broeden en met 5 kleine eendjes onze tuin verliet, zonder gedag te zeggen overigens, maar het is haar vergeven.

 

Ook komen veel vogels drinken en badderen. Onlangs hebben we de vijver een beetje aangepast omdat we veel last hadden van draadalg en doordat de stenen aan de rand loslagen waren de wanden niet stabiel. Nu hebben we de stenen met speciale pur vastgelegd en we hebben een fosfor binder tussen de stenen gelegd zodat ik niet meer iedere week/dag met een schepje de alg aan het verwijderen ben. Ik ben erg trots op het resultaat. De vijver oogt natuurlijk en het is leuk om naar de visjes te kijken vanaf ons zonneterrasje. 

Binnenkijken in een natuurlijke tuin met vijver en dieren

Het is een eer dat er veel dieren in onze tuin willen zijn

We proberen veel dieren naar de tuin te lokken. Er is veel groen waar ze tussen kunnen gaan zitten en ook laten we in het najaar in de border alles liggen. We voeren de vogels met gedroogde meelwormen, hier zijn ze zot op. Soms lijkt het wel alsof de tuinvogels naar ons tjilpen voor een verse portie meelwormen. Zo gaan de koolmezen op het lege bakje zitten, en beginnen dan te fluiten. En de merels en mussen komen voor het raam zitten als we in de ochtend naar beneden komen. Ik denk niet dat het echt zo is, maar ik vind de gedachte te leuk, dus ik blijf er in geloven.

 

 

Toen we 2 jaar geleden een egel in de tuin hadden kreeg de egel een eigen eethuisje waar we ’s avonds meelwormen voerden, we noemden het de Prikkelbar. En ook dit jaar hebben we weer een egel zien scharrelen. We voelen ons erg vereerd als er een egel of een eend graag in onze tuin wil zijn, dat is een kroon op ons minimale werk.

ideeën natuurlijke tuin met vaste planten

Een heerlijk terras

Onze tuin ligt op het zuidoosten. Ik vind het heerlijk om op een mooie dag in het ochtendzonnetje een kopje koffie te drinken. De buurt nog stil en alleen het getjilp van de vogels.

 

Helaas is aan het einde van de dag de zon niet meer op het terras. Om na het werk nog even in de zon te kunnen zitten hebben we een zonneterras gemaakt waar twee relaxte stoelen staan waar we de laatste zon nog even mee kunnen pakken voordat de zon achter het huis verdwijnt. In de zomer zitten we graag aan onze afgeronde driehoekige tafel. Samen aan een kant zodat we de tuin in kunnen kijken.

Natuurlijke tuin met schildering
Natuurlijke tuin met schildering

Natuurlijke schildering

We hebben de schuur en poort laten betimmeren met schaaldelen. Dit geeft een natuurlijke en rustige achtergrond als we vanuit huis de tuin in kijken. Omdat we hier wat meer diepte in wilden aanbrengen hebben we een kunstenares gevraagd om op het achterste deel een schildering te maken, haar naam is Liesbeth van Houselt, voor meer informatie kun je op deze site Hofvanmeden.nl. een kijkje nemen.

Ik ben er nog steeds niet op uitgekeken. De tekening is niet aanwezig, maar toch trekt het wel de aandacht. 

Tuin tip voor mensen die weinig onderhoud in de groene tuin willen

Mijn beste tuin tip (voor mensen die weinig onderhoud willen): Veel border, veel vaste (inheemse) planten en natuurlijk voldoende bodembedekkers. Leg het in ieder geval niet dicht met tegels om er vervolgens potten met planten op te zetten voor een beetje groen. Dat betekent onkruid wieden en vaak water geven … zoveel onderhoud heeft onze tuin niet nodig. En nog een goede tip voor de luie tuinier: accepteer imperfectie. Niet alles dat aan komt waaien is onkruid, laat je verrassen door al het moois wat groeit in onze eigen omgeving. Naast dat het makkelijk is, is het ook nog eens goedkoop.

Wil je meer zien van de tuin of natuurfoto's welke Mirjam regelmatig maakt, neem dan een kijkje op Instagram. Misschien wil je ook binnenkijken in tuin met vaste groenblijvende planten?

Spreekt een natuurlijke tuin jou aan?

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Frederique (woensdag, 19 juli 2023 15:25)

  Wat een gezellig tuin en wat ontzettend leuk al die dieren. Als ik de ruimte had, dan zou ik voor een soortgelijke tuin gaan.

 • #2

  Claire (woensdag, 19 juli 2023 17:57)

  Wat een heerlijke tips allemaal! Onderhoudsvriendelijk maar toch nog een echte ruin waar alle ruimte is voor leven.

 • #3

  Tessa (donderdag, 20 juli 2023 19:29)

  Leuk om te zien hoe een onderhoudsvriendelijke tuin er uit kan zien. Ik dacht vaak dat zulke tuinen alleen maar bestaan uit tegels

 • #4

  Nicole Orriëns (zondag, 30 juli 2023 08:30)

  Het ziet er prachtig uit. Wat een mooie natuurlijke tuin. En ideaal dat hij dan ook nog eens onderhoudsvriendelijk is.

 • #5

  Jessie (zondag, 30 juli 2023 17:50)

  Prachtige tuin! Ik ben mijn voortuin ook aan het inrichten om een onderhoudsvriendelijke natuurlijke tuin te worden

 • #6

  Krystle (maandag, 31 juli 2023 20:14)

  Prachtige tuin! Ik heb ook egels in de tuin. Wat leuk dat jullie de Prikkelbar hebben bedacht voor de egels.
  Heerlijk genieten daar!

 • #7

  Wanda (donderdag, 03 augustus 2023 19:32)

  Ik ben zelf niet zo handig met het ontwerpen van een tuin, dus ik doe graag ideeën op en ja, zo'n natuurlijke tuin lijkt mij zeker wel wat. Vooral als het ook nog eens onderhoudsvriendelijk is.

 • #8

  Tania (zaterdag, 05 augustus 2023 00:04)

  Jullie tuin is zo gezellig en mooi geworden. Wij moeten de onze nog inrichten maar nog geen idee wat we gaan doen

 • #9

  Amina (zaterdag, 05 augustus 2023 15:10)

  Nouuuuu, echt prachtig hoor! Wat zijn die stenen mooi! Die zie je niet veel. En wat fijn dat diertjes zo graag langskomen bij jullie. Dit jaar heb ik weer gekozen voor veel lavendel, voor de hommels. Die zijn veel langs geweest, zo lief zijn ze. Maar lavendel gaat maar heel kort mee helaas, ze zijn nu bruin en lelijk. Ik ga meteen even opzoeken hoe ik dat kan fixen, je hebt me geïnspireerd hahahaha

 • #10

  Jouvence (maandag, 07 augustus 2023 13:18)

  Ja, zo mooi! Ik vind het zo zonde dat zoveel mensen tegenwoordig de tuin helemaal dicht bestraten.