· 

Binnenkijken in een tuin met vaste groenblijvende planten

Binnenkijken in een tuin met vaste groenblijvende planten

Nieuwsgierig naar een groenblijvende tuin? Dan kun je binnenkijken in deze ruim aangelegde achtertuin met heel veel groene vaste tuinplanten, van mooie borderplanten, palmbomen tot een groene winterharde haag. 

De diepe plantentuin is lang en smal met een ondergelegen deel aan het huis en boven gedeelte wat 4,5 meter hoger ligt. De hoogteverschillen in de plantentuin in combinatie met de mooi uitgekozen tuinplanten maken de plantentuin in de zomer, maar zeker ook in de winter aantrekkelijk.

Tuin met vaste groenblijvende planten

Een kijkje in de groenblijvende tuin van Niels

We mogen een kijkje nemen in de groenblijvende tuin van Niels. Het is een lange tuin van 30 meter diep en 5,3 meter breed. Gelegen tegen een oude spoordijk. Hierdoor is er een onder tuin en een boventuin gecreëerd die door middel van een trap te bereiken is. 

De mooi groene tuin, gelegen op het Noorden, is door de tuinliefhebber zelf ontworpen en ingericht van de tegels en de beplanting tot aan de veranda met stuk berging eraan vast. Doordat de trap schuin wegloopt, lijkt de tuin optisch breder. 

groenblijvende tuin planten

De mooiste groenblijvende vaste tuinplanten

In de lange tuin hebben we een boven en ondergedeelte, het bovengedeelte heeft heel de dag zon.  De ruimte tegen het huis is altijd voorzien van schaduw, daardoor hebben we de mogelijkheid om  groene beplanting voor zowel de zon als de schaduw uit te kiezen.

Lange smalle tuin inrichten groene planten

Heel het jaar groen

Mijn wens voor de tuin was zo veel mogelijk onderhoudsvrij en het hele jaar door groen zodat de tuin ook het hele jaar door mooi groen is. Ik heb gekozen voor heel veel groenblijvende planten in de tuin en ook rekening gehouden met de verschillende groenkleuren. Doordat het een lange tuin is, moest ik oppassen dat het geen pijpenlaatje zou worden. Dus is er ook gekozen voor Coniferen en de Taxus die de hoogte in gaan.

 

De beplanting bestaat vooral uit laurierbomen/struiken, verschillende soorten Coniferen en de Taxus. Langs de trap omhoog staat Lavendel. De schuine schutting omhoog is gemaakt van grote gaasmatten met daartegenaan Hedera. Zodat dit mooi groen is. De Hedera snoeien en bijhouden is nog het meeste werk.

 

De laatste tijd ben ik me bezig gaan houden met het kweken en kopen van Agaves, dit zijn succulenten die vocht vasthouden in hun bladeren en dus weinig water nodig hebben. Deze planten komen oorspronkelijk uit Mexico en ik heb al veel mooie soorten kunnen vinden.

 

Verder heb ik sinds een jaar palmbomen in mijn tuin. De meeste zijn goed winterhard. Trachycarpus fortunei en Wagnerianus. 

 

Om wat kleur in de tuin te krijgen heb ik gekozen voor de kleur paars en wit. De Paarse regen heb ik tegen de gevel van het huis laten klimmen.  Verder heb ik ook nog Akelei soorten en bodembedekkers met paarse bloemetjes. 

 

De Agaves en Yucca’s zijn lastig te verpoten doordat er flinke stekels aan zitten, daarom zijn het iets moeilijkere planten, maar ik zou ze niet willen missen. Hopplanten, heb ik gehad, maar die zou ik niet meer nemen, de tuinplanten groeien namelijk overal doorheen.

 

De mooiste bloeier in de achtertuin vind ik de volgende planten: Akelei, Scabiosa, maagdenpalm, uienbollen, lupines en ook de Wisteria. Maar het trotst ben ik op de Yucca gloriosa, die negen verschillende takken heeft met dertien koppen erop. Er kunnen uit die koppen grote bloemstengels komen die meer dan een meter hoog kunnen worden. Vorig jaar had de plant maar liefst acht mooie grote witte bloemtrossen. 

 

Omdat ik zo veel groen heb in de plantentuin, heb ik ook veel tuinvogels.  Ik heb nu een vogelhuisje met camera en wifi met zonnepaneel waar een pimpelmees in zit te broeden, zo leuk!

 

Terras groenblijvende tuin met vaste planten

Een heerlijke overkapping

Ik heb twee zitplekken in de achtertuin, op het terras beneden kan ik fijn in de schaduw zitten en in het bovengedeelte in de zon.

 

In de boventuin staat een veranda met een BBQ meubel met mooie verlichting erin gemaakt. Hier kun je bij een beetje zon al heel snel heerlijk zitten. De veranda heb ik helemaal zelf uitgedacht en getekend en, samen met mijn vader, alle onderdelen op maat gemaakt. In de tuin beneden heb ik een loungeset geplaatst met een zelfgemaakte hoge vuurkorf.

De overkapping heb ik gemaakt omdat ik daar mijn tropische planten in de winter kan plaatsen, omdat die niet allemaal winterhard zijn. Nu de veranda na veel werk klaar is de tuin eigenlijk wel zo goed als klaar. De verbouwing was best wel een klus omdat alles door de voordeur en het keukenraam, via mijn huis naar de tuin moest worden verplaatst, omdat we geen achterom hebben. Dit omdat de bus/trambaan achter mijn tuin ligt. De nieuwe tram zal vanuit Uithoorn naar de Zuidas in Amsterdam gaan rijden. In de zomer is het een ideale plek om met een beetje zon heerlijk te zitten. 

 

We kunnen er niet alleen lekker zitten, de barbecue staat er ook. In de winter staat de barbecue fijn droog onder de overkapping en met heerlijk weer kunnen we fijn buiten leven en eten.

 

Achter de veranda zit nog een stuk berging voor de tuinspullen. Ook heb de veranda niet helemaal tegen het hek geplaatst zodat er nog ruimte is om er bomen achter te kunnen zetten. Ook alle rommel kan er zo makkelijk achter gezet worden.

Verzorging planten en tuin tips

Voor de verzorging van tuinplanten, maar ook voor snoeitips kijk ik vaak op internet en Facebook groepen zoals Tuinweetjes. Maar er zijn heel veel tuingroepen op Facebook te vinden als je goed zoekt.

 

Ik ben best wel een tuinfreak. Het meeste ben ik bezig met dingen uitzoeken, waar zijn welke tuinplanten te koop? Ik kijk ook constant op marktplaats voor mooie koopjes.

 

Mijn tuin tip voor de tuinliefhebber is, lees je eerst goed in wat je wil en kijk of de beplanting na een paar jaar groeien ook nog in je tuin past. Veel mensen kopen bijvoorbeeld een palmboom en dan kan de boom, als die goed is geworteld, wel 20 a 25 cm per jaar groeien. Zodra de palm te groot wordt willen de tuinierders er vanaf, omdat de palm veelte groot is geworden, dat is jammer. Je kunt vooraf het beste een plan maken en je inlezen in de verschillende soorten tuinplanten, zodat je deze fout bespaard blijft.

Wat vind jij van een groene achtertuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Claire (donderdag, 18 mei 2023 14:31)

  Wauw, wat een beeldschone tuin!!! Ik ben ook dol op planten die het hele jaar door groen blijven.

 • #2

  Tessa (vrijdag, 19 mei 2023 19:09)

  Dit klinkt als de ideale tuin voor mij qua onderhoud. Al denk ik dat ik wel kleurrijke bloemen zou missen

 • #3

  EvenDelen.be (zaterdag, 20 mei 2023 17:50)

  Ontzettend mooi en vol inspiratie. Ik ben momenteel ook volop bezig met de tuin. Graag zou ik onze overkapping deze zomer langs de binnenzijde volledig met hout willen bezetten voor een heel natuurlijke uitstraling.

 • #4

  Patricia Heres (zaterdag, 20 mei 2023 20:27)

  Wat een geweldig mooie tuin! Ik vind het zo jammer dat ik dat thuis niet heb.