· 

Hoe kun je de inrichting van je huis duurzaam maken?

Hoe kun je de inrichting van je huis duurzaam maken?

Wil je een bijdrage leveren aan het milieu, dan kun je je huis duurzaam maken door de woning efficiënt in te richten. Met de juiste materialen en stoffen kun je je woonhuis energiezuinig inrichten. Zo bespaar je energiekosten en verbeter je de wereld met bijvoorbeeld milieuvriendelijke verf of herbruikbare meubels. In dit woonblog staan meerdere inspiratie ideeën.

Hoe kun je de inrichting van je huis duurzaam maken?

Ideeën om een duurzame woning te creëren

Je wilt een duurzame woning, daarbij denk je misschien meteen aan een warmtepomp en/of zonnepanelen. Toch is het ook verstandig om na te denken over de wooninrichting. Welke meubels, verf en verlichting is ook milieuvriendelijk? In dit artikel staan meerdere ideeën, zodat je zelf met fijne duurzame stoffen en materialen je huis kunt indelen.

Maak gebruik van leemverf

Misschien heb je nog nooit van leemverf gehoord, het decoratie materiaal wordt ook wel kleiverf genoemd. De verf is, zoals de naam het al doet zeggen, gemaakt van natuurlijke materialen, denk hierbij aan pigmenten, klei en zand.

Wil je je woonhuis een "groene "uitstraling geven, dan is deze verf zeker een uitkomst. Het materiaal is niet alleen aantrekkelijk, ook de werking van de muurverf heeft veel pluspunten. De stoffen in de verf hebben namelijk ademende eigenschappen, wat inhoudt dat vochtige ruimtes minder nat aanvoelen. Dit kenmerk is zeer geschikt voor minder isolerende woonruimtes. Doordat er minder snel schimmel aanwezig is in bijvoorbeeld je keukeninterieur of badkamer, zorgt de leemverf voor een beter leefklimaat.

 

Wil je continu een goede temperatuur in huis, dan is deze verf ook een goede aanrader. Kleiverven klimatiseren de ruimte i no-time, wat zorgt voor minder stookkosten. De leemverf bespaart je energie, maar dempt net zoals wandpanelen het geluid in de ruimte. Daardoor heb je minder last van geluidsoverlasten, wat zorgt voor een intieme sfeer in je interieur.

Solar screen voor goede isolatie

Wil je een goede binnentemperatuur ga dan voor een solar screen. Een solar screen is niets anders dan een modern zonnescherm. Het scherm wordt gemaakt van weerbestendig en zonwerend materiaal en heeft veel weg van het materiaal gaas. Het solar screen wordt bevestigd aan de buitenkant van je raam. De zonwering ziet er anders uit dan de ouderwetse zonnebescherming, het stof is niet voorzien van een boog, maar sluit strak aan op het raamvenster en loopt recht naar beneden.

Nu kunnen er geen zonnestralen meer naar binnen toe stralen. De solar screen geeft geen claustrofobisch gevoel, want van binnenuit kun je gewoon naar buiten kijken. Op deze wijze behoud je niet alleen een aangename temperatuur in huis, er ontstaat ook geen verkleuring van bijvoorbeeld meubels of de vloer.

Gerecycled hout gaat lang mee

Wil je duurzaam leven dan kun je het beste gerecycled hout gebruiken. Voor het inrichten van je interieur, kun je een keuze maken uit gerecyclede woonmeubels. Zo weet je 100% zeker dat er minder bomen gekapt worden. Daarbij draag je mee aan minder C02 - uitstoot, kortom, je bespaart het milieu met overige lasten, maar behoudt de kwaliteit waar hout voor staat. Je weet immers dat je jaren kunt genieten van de duurzame meubels.

Laat gloeilampen staan en ga voor LED-verlichting

Wil je een milieuvriendelijk huishouden, laat de gloeilampen dan staan in de winkel en ga voor LED-verlichting. Hoewel de lamp in de woonwinkels iets duurder kost, heb je in no-time de overige kosten terugverdiend. Met de aanschaf van een ledlamp bespaar je heel veel kosten, de lamp verbruikt zo'n tachtig tot negentig procent minder energie. Op deze wijze bespaar je niet alleen het energieverbruik in de woon- en/of slaapkamer. Tegenwoordig zien we ook dat de verlichting wordt toegepast in de keukens en badkamers. Daarbij geeft de lamp meer licht per hoeveelheid watt, waardoor je meer waar krijgt voor je geld.

Heb jij een duurzaam huishouden?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Claire (maandag, 17 juni 2024 17:30)

  Leuk! Veel nieuwe mogelijkheden ook! Ik ben daarnaast dol op mooie duurzame materialen

 • #2

  Jouvence (donderdag, 20 juni 2024 17:31)

  Wel redelijk duurzaam denk ik. Wij hebben in ieder geval overal led-lampen in zitten en hebben een hoop antieke meubels (telt dat ook als duurzaam?).

 • #3

  Melanie (zaterdag, 22 juni 2024 14:41)

  Wij proberen ons huis ook altijd te verduurzamen. We hebben verschillende oude meubels opgeknapt, zonnepanelen aangeschaft. We zijn overgegaan op inductie koken en hebben het gas zoveel mogelijk afgesloten. Ik vind het ook belangrijk om boeken etc door te geven aan andere mensen en niet gewoon weg te gooien.

 • #4

  Tine (donderdag, 27 juni 2024 19:05)

  Goede tips! Hier heb ik overal led verlichting en een luifel om de warmte wat buiten te houden. Die is ideaal met dit weer.