· 

10 romantische tuin ideeën voor meer sfeer en gezelligheid

10 romantische tuin ideeën voor meer sfeer en gezelligheid

Je wilt zelf een romantische tuin inrichten, maar hoe ga je te werk? In dit artikel staan ideeën en inspiratie voor het ontwerpen van een knusse tuininrichting met sfeervolle elementen. Van heerlijke geurende rozen tot het creëren van een gezellige tuinborder. Een plantentuin met veel bloeiende beplanting waarbij je kunt genieten van de natuur in je eigen achtertuin.

tips romantische tuin maken

Tips om een romantische achtertuin te maken

Je wilt een romantische achtertuin, waar de belevenis van de natuur tot stand komt. Graag met veel beplanting, waarbij de bloeiers rijkelijk aanwezig zijn en waar dieren zich kunnen uitleven in de bloementuin, van insecten tot tuinvogels. Kortom, een gezellige achtertuin, waar je veel plezier van zult hebben. 

Wil je zelf je tuin inrichten, dan kun je deze tips vast goed gebruiken. Met de ideeën over de inrichting van de tuin, kun je zelf je achtertuin naar wens indelen. Voeg de elementen toe aan je tuintje en creëer een romantisch buitenleven.

Doe inspiratie op van een Engelse tuin

Heb je geen idee wat de kenmerken zijn van een romantische tuin, doe dan inspiratie op bij een Engelse tuininrichting. Tegenwoordig zijn er veel open tuinen, waarbij je een kijkje kunt nemen. Google maar eens op open tuinen en je ziet de mooiste tuininrichtingen. Zo krijg je een gevoel over de indeling van je bloementuin. Niet alleen op het gebied van de beplanting, maar ook op de indeling van de tuin.

Bepaal een kleurenpalet voor de inrichting van de plantentuin

Zodra je een tekening hebt gemaakt, over hoe de plantentuin eruit moet komen te zien, is het van belang om na te denken over het kleurenpalet. Je kunt je tuintje indelen in hoekjes en elke gedeelte voorzien van een andere kleur beplanting. Of je maakt een kleurenpalet van bijvoorbeeld wit, groen, roze, paars en blauw en kiest daar de planten en bloemen op uit.

Borders met bloeiende planten

In een sfeervolle tuin staan mooie bloeiende planten, de borders zijn van hoog naar laag ingericht en bevatten groenblijvende beplanting, bomen, maar zeker ook uitbundige bloeiers, denk hierbij aan een Hortensia, Lavendel en natuurlijk verschillende soorten klimplanten.

 

Let bij het inrichten van de bloementuin goed op de ligging van de achtertuin, deze bepaalt namelijk of er veel of weinig zon aanwezig is in de tuin. Naar aan leiding van de stand kun je bepalen welke beplanting goed past in jouw tuin. Dat kunnen tuinplanten zijn voor een zonnige, schaduwrijke of half schaduw plaats.

inspiratie looppad romantische tuin

Slingerend looppad

Elke tuin heeft een looppad, anders zou je door je gazon of beplanting heen moeten lopen en dat is niet de bedoeling. In vele tuinen zie je een recht pad naar de voordeur of poortdeur toe, toch maak je de tuin veel speelser als je rondingen creëert. Dit doe je door te gaan voor een slingerend pad. Maak een plattegrond over je favoriete tegelpad en zoek daar de bestrating op uit. Dit kan een voetpad zijn welke van links naar recht toeloopt, heb je een grote tuin dan kun je door middel van het pad achter elke ronding een hoekje met planten maken. Zo maak je een belevenis van het gangpad, omdat er na elke ronding weer wat anders zichtbaar is. Dit kan een mooie bloeier zijn maar ook een waterelement of pergola.

Klimrek in de vorm van een boog

Als je een kijkje neemt in een romantische tuin dan zie je al snel de prachtige rozen. Geurende klimrozen welke bij een klimrek in de vorm van een boog zijn geplaatst. Je kunt van het klimrek een doorkijkje maken of je loopgedeelte onderbreken met een mooie metalen rozenboog. Natuurlijk kun je ook gaan voor een vrijstaand klimrek en deze midden in je tuin of in een plantenpot plaatsen en daar een mooie klimmer tegenaan laten groeien.

inspiratie romantische tuin met rozen inrichten

Heerlijk ruikende bloemen

Heerlijk ruikende bloemen geven je tuininterieur een extra belevenis, hierbij kun je denken aan Kamperfoelie of Hibiscus. De Kamperfoelie is een klimplant die veel insecten naar de tuin toe lokt. De Hibiscus, is een mooie bloeier, welke in verschillende kleuren verkrijgbaar is en heerlijk ruikt. Plaats je beplanting bij je zitplek, zo kun je nog langer genieten van de fijne geur in de achtertuin. Wil je liever een zoetgeurende boom in de achtertuin, dan is de Lindeboom een goede optie.

Insectvriendelijke beplanting

Heb je een borderrand vol mooie bloeiers dan zult je al snel merken dat er veel insecten op je tuinbeplanting afkomen. Hommels en bijen zijn dol op de Zonnehoed en de Hemelsleutel, wil je liever vlinders in de knusse tuin dan is een Vlinderstruik of Herfstaster een goede keuze. Door insectenvriendelijke tuinplanten te plaatsen, zorg je er ook voor dat de insecten niet uitsterven. De beestjes hebben namelijk nectar en pollen nodig om in leven te blijven. Daarbij onderhouden vele insecten de tuin, zo voedt het lieveheersbeestje zich met de luizen van je rozen, daarentegen zorgt de wesp voor minder vliegen en muggen in de plantentuin.

romantische tuin ideeën

Creëer een knusse tuin met de juiste tuinverlichting

Creëer een gezellige tuin door sfeerverlichting toe te voegen. Er is tegenwoordig veel tuinverlichting welke werken op zonne-energie, dit zorgt ervoor dat je geen stroom hoeft te gebruiken en dat de lampjes vanzelf aan- en uitgaan. Plaats de lampen bij de border of zet een mooie schijnwerper op een boom. Je kunt natuurlijk ook je wandelpad verlichten, in de avonden zie je hoe gezellig de tuin oogt. De verlichting zorgt niet alleen voor meer gezelligheid, de lampjes trekken ook insecten aan waar kikkers en egels weer dol op zijn.

Maak meerdere hoekjes in de bloementuin

Maak meerdere hoekjes in de bloementuin. Dit kun je doen door dezelfde beplanting bij elkaar te plaatsen, maak bijvoorbeeld in een achtertuin een hosta tuin of rozentuin. Bij elk plekje moet er weer een nieuw avontuur aanwezig zijn. Dit kan door middel van een vijver of klein water element, een klein moestuintje, een struiken plekje voor de vogels of door een stukje wellness tuin te creëren.

Gezellige terrasjes om te genieten

Wil je genieten van de bloementuin, dan mag een terrasje niet ontbreken. Je kunt een gezellig plekje maken waar je in de ochtenden koffie kunt drinken en een ander hoekje voor in de avonden, zodat je lang kunt tafelen. Zorg ervoor dat de plek geschikt is voor de gelegenheid. Als je 's avonds nog lang buiten wilt zitten dan is een plaats in de avondzon een goede optie. Zo kun je veel plezier hebben in de plantentuin en zowel in de winter- als zomermaanden genieten van de sfeervolle tuin. Welke stijl heeft jouw balkon of tuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 0