· 

Is investeren in zonnepanelen 2023/2024 nog aantrekkelijk?

Is investeren in zonnepanelen 2023/2024 nog aantrekkelijk?

Is het nog slim om in 2023/2024 te investeren in zonnepanelen? Een paar jaar terugkwam het opwekken van zonne-energie in de aandacht, opeens werd het aanschaffen van een zonnepaneleninstallatie aantrekkelijk. In 2021 maakte slechts 1,7 miljoen mensen er gebruik van. Het tropen jaar was 2022, de zonnepanelensystemen waren niet aan te slepen en aan het einde van dit jaar waren er 2,2 miljoen huizen voorzien van panelen op het dak.

 

Inmiddels heeft een op de vier huishoudens een zonnepaneel op allerlei locaties, zo niet op als rondom huis.

 

Toch vraagt een grote groep mensen, welke nog niet duurzaam wonen, zich af of het in dit tijdperk nog verstandig is om zonnepanelen te nemen. In dit artikel gaan we dieper op dit onderwerp in, zodat je makkelijk de keuze kunt maken uit de juiste verduurzaming voor je woonhuis.

Is investeren in zonnepanelen nog aantrekkelijk?

De zonnepanelensystemen groeien de pan uit!

De laatste jaren was het plaatsen van zonnepanelensystemen een ware rage geworden, de panelen waren niet om aan te slepen. Zo plaatste de buurman naaste je een paar panelen op het dak en nog geen dag later stond de zonnepaneleninstallateur op het dak van de overburen. In no-time was driekwart van de straat voorzien van opwekkende zonne-energie.  In die tijd begon je je zelfs af te vragen of je of je je woning ook niet moest gaan verduurzamen.

 

Veel mensen hebben gebruik gemaakt van subsidies en geïnvesteerd in de toekomst. Maar wat als je niet tot die doelgroep behoord en alsnog interesse hebt in het opwekken van zonne-energie? Is het aanschaffen van panelen, nu er geen geldbijdrage van de overheid meer aanwezig is, nog slim om in deze verduurzaming te investeren?

Is het verstandig om nu nog zonnepanelen te nemen?

Je vraagt je je misschien af of het anno 2023/2024 nog verstandig is om in zonnepanelen te investeren. De landelijke subsidies zijn immers afgeschaft, dus hoe aantrekkelijk is het nog om een zonnepaneleninstallatie op je dak of schuur te plaatsen?

 

Voorheen waren de panelen zeer duur, vandaar dat de overheid bereid was om de bewoners die hun huis wilde verduurzamen, een tegemoetkoming wilde geven. Een paar jaar terug waren er ook nog weinig fabrikanten die de zonnepanelen konden leveren. Je had toentertijd geluk als er een installateur langs kon komen, anders moest je wachten en geduld hebben.

 

De tijd is nu anders, inmiddels is de prijs van een zonnepaneel veel lager dan voorheen. De kosten zijn niet alleen voordeliger, maar ook de kwaliteit is zeer verbeterden en dat maakt het investeren in zonnepanelen erg interessant. De markt van het opwekken van zonne-energie heeft zich zeer goed ontwikkeld, waardoor de panelen en de onderdelen goedkoper zijn geworden.

 

Het blijft natuurlijk wel van belang, waar de panelen op het dak geplaatst worden, daarbij kunnen de zonnepanelen een voorspelbare energiebron bieden, waardoor de prijsstijging van je energiekosten op lange termijn wordt verminderd.

 

Of je nu wilt investeren in je huis of bedrijf, dat maakt niets uit, er is namelijk nog steeds subsidie voor zonnepanelen aanwezig. In beide gevallen steunt de overheid je en kun je kun belasting terugvragen als je aan alle voorwaarden voldoet.

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  RJ (vrijdag, 29 december 2023 17:02)

  Jammer dat de subsidie is afgelopen, maar goed om te lezen dat er toch nog mogelijkheden zijn. Dat scheelt mij en andere toch wat in de portemonnee!

 • #2

  Sandra (dinsdag, 02 januari 2024 09:15)

  Ik woon in een flat dus is het voor mij geen optie

 • #3

  Eat Live Travel (dinsdag, 02 januari 2024 12:55)

  Als ik ooit een huis kan kopen, dan zou ik mij hier zeker in verdiepen!

 • #4

  EvenDelen.be (dinsdag, 02 januari 2024 16:36)

  Zonnepanelen hebben we niet maar daar willen we een des jaren wel werk van maken.
  Het zal heel wat zijn om alles te vergelijken om toch budgetvriendelijk te werk te gaan, en om in aanmerking te komen voor eventuele premies. Dat uitzoeken en papierwerk is iets waar ik eerlijk gezegd niet naar uitkijk.

 • #5

  Joyce - SomedayTodayNL (dinsdag, 02 januari 2024 16:49)

  Hier met een huurhuis helaas niet mogelijk, maar volgens mij moet het flink schelen in de maandelijkse kosten!

 • #6

  Elisabeth (woensdag, 03 januari 2024 10:59)

  Goed uitgelegd. Zonnepanelen is voor ons een beetje lastig. Ons huis heeft een rieten dak. Ik zou ze in de tuin kunnen laten plaatsen, maar het is een gedoe waar ik even niet op zit te wachten.
  Groetjes Elisabeth

 • #7

  Jouvence (donderdag, 04 januari 2024 16:47)

  Wij zitten gehuurd in een appartement, dus niet aan de orde en ook niet mogelijk door een zonneboiler op het dak.

 • #8

  Tessa (donderdag, 04 januari 2024 16:55)

  Ik woon in een huur huis, dan zijn zonnepanelen geen goede investering voor mij

 • #9

  Claire (vrijdag, 02 februari 2024 13:42)

  Wij hebben gelukkig al zonnepanelen en ik zou er zeker in willen investeren als dat niet het geval was geweest.