· 

Je Japandi stijl interieur is compleet met deze 5 kamerplanten

Je Japandi stijl interieur is compleet met deze 6 kamerplanten

Je wilt een Japandi interieur, de stijl is pas echt compleet met de juiste kamerplanten in de woonkamer. Een Japanse woonstijl straalt rust en ruimte uit, toch wil je geen saaie interieurstijl creëren. Planten in huis zijn een goede decoratie om je interieur mee aan te kleden. Kamerplanten scheppen sfeer en zorgen voor een warme woonruimte. Maar met welke kamerplanten behoud je de Japandi stijl? In dit artikel staan een paar rustgevende planten welke goed passen bij een zen interieur.

Een zen interieur creëren met kamerplanten

De Oosterse woonstijl is niet voor niets aantrekkelijk, in de zen interieur kom je heerlijk thuis na een drukke werkdag en kun je fijn ontspannen tot rust komen. Je mist alleen nog een speels effect in huis. Namelijk kamerplanten welke zorgen voor gezelligheid en levendigheid in huis. Daarbij zijn er ook nog luchtzuiverende kamerplanten welke goed zijn voor je gezondheid. Om de eenvoud in huis te behouden, kun je het beste niet gaan voor kamerplanten met opvallend blad, maar voor een mooie groene blikvangers. Planten welke goed passen in de Japanse woonstijl.

Japandi kamerplanten: Ficus Lyrata
Ficus Lyrata

1. Ficus Lyrata

De Ficus Lyrata is een gewilde kamerplant. En geen moeilijke diva die veel voorkeuren heeft. De enige eis welke de plant stelt is veel zonlicht. Dat betekent een plekje bij het raam, maar een paar meter van het raam af is zeker ook een mogelijkheid. De plant, welke ook wel Tabaksplant wordt genoemd, geeft snel genoeg aan als de plant te ver weg staat van het zonlicht, dan laat de kamerplant namelijk zijn blad vallen.

Voor de verzorging kun je de Ficus het beste regelmatig water geven, helemaal al de plant een plekje bij het venster heeft gekregen. De hoeveelheid water hangt af van de grootte van de kamerplant, wel is het van het van belang dat het water snel opdroogt en dat het water niet in de plantenpot blijft staan want dan ontstaat er wortelrot en daar gaan de plant uiteindelijk dood aan.

 

Wil je dat de plant goed past bij een Oosters interieur, ga dan voor een Ficus Lyrata op stam. Dit is echt een pareltje om te zien, maar de kosten zijn dan ook wat duurder. Voor deze kamerplant betaal je geen gemiddelde kamerplant prijs.

Japandi stijl kamerplanten: Alocasia zebrina
Alocasia zebrina

2. Alosasia zebrina

De Alocasia zebrina is een mooie blikvanger door de prachtige sierlijke bladeren en de stengels met zebraprint, toch is dit geen makkelijke plant om te houden. Maar heb je een beetje groene vingers dan is deze ware blikvanger zeker de moeite waard. De kamerplant met lange stengels staat graag in het licht. Je denkt al snel dat een plekje bij het raam dan een goede standplaats zal zijn, maar dat is niet helemaal waar. De kamerplant zal naar het ene lichtpunt toegroeien en de andere helft laten hangen. Een hangende Alocasia zebrina is geen goed signaal, dit betekent dat de plant niet op een goede plaats staat. Je kunt de grote kamerplant dan ook het best onder het raam zetten. Zo vangt de Alocasia erg veel licht en zullen de stengels naar boven toegroeien.

 

Geef de kamer plant om de vierdagen een grote hoeveelheid water en laat daarna de aarde goed drogen. Een teveel aan water is niet goed voor de tropische plant. Twijfel je, kijk dan of de bladeren wel of niet hangen. Hangen de bladeren naar beneden, dan is het zeker tijd om water te geven. De prijzen verschillen van €40 tot €100 euro, het prijsverschil zit vooral in de grootte van de kamerplant. 

Japandi interieur kamerplanten: Bonsai boom
Bonsai boom

3. Bonsai boom

Wie kent het bekende Bonsai boompje wat van oorsprong uit China komt niet? Het is een kunst om de miniboompjes zo te vormen en te behouden, je kunt van het miniatuurboompje in huis een ware hobby maken. Dit is geen plant die je een beetje water geeft en niet meer naar om hoeft te kijken, nee met deze blikvanger moet je uitgebreid aan de slag. Denk hierbij aan de speciale voeding, de takken met draad in model brengen om de boom een goede vorm te geven en het snoeien.

 

De boompjes welke nu online verkrijgbaar zijn komen bij veel kwekers vandaan, de kamerplant is meestal al een paar jaar oud en met zorgt zo gevormd, naar een echt bonsai uiterlijk. Omdat er meerdere boomsoorten zijn, vraagt elke soort vaak om een andere verzorging.  Wil je starten met een klein boompje in huis dan kun je het beste gaan voor de Ficus Ginseng of de Zelkova. De boompjes vragen om een lichte plek in huis en regelmatig een kleine hoeveelheid water. De prijzen lopen op vanaf € 30 naar hele hoge prijzen.

Japandi stijl interieur kamerplanten: Strelitzia Nicolai
Strelitzia Nicolai

4.Strelitzia Reginae

De Strelitzia Reginae wordt niet voor niets Paradijsvogelplant genoemd. Zodra de kamerplant gaat bloeien verschijnt er een mooie oranje bloem.  Toch kan het soms even duren voordat de bloemenwaaier te voorschijnkomt. Met het zilvergrijze blad is de plant een mooie aanwinst voor je huis. De plant staat het liefst op een lichte plaats in de woonkamer, heb je een mooi licht hoekje dan zult je veel plezier hebben van deze kamerplant.

 

De Pardijsvogelplant wil graag veel water, vooral in de zomer. Het is de kunst om de balans te vinden tussen te veel en te weinig water. Deze grote plant mag een goede scheut water zodat de kamerplant er heel de week op kan teren en pas na 1 week weer droog aanvoelt. Is de plant halverwege de week al droog dan weet je dat je de plant te weinig water hebt gegeven en is het van belang om de volgende keer meer water te geven.

Japandi interieurstijl met kamerplanten: Asparagus Plumosus Setaceus
Asparagus Plumosus Setaceus

5. Asparagus Plumosus Setaceus

De Asparagus Plumosus Setaceus is een bijzondere verschijning. De groene bladeren hangen verend in de lucht en als je snel kijkt denk je dat het een varen is. Haal de natuur in huis met deze decoratieve plant, welke zeer goed past in een Japans interieur. Het voordeel van dit plantje is dat de groenblijver zowel in de zon als de schaduw kan staan. Wel houdt de Aspergevaren van een vochtige, maar niet een natte grond.

Japanse kamerplant voor Japandi interieur: Ficus Ginseng
Ficus Ginseng

6. Ficus Ginseng

De Ficus Ginseng, met wortels welke boven de aarde uitkomen. Dit plantje heeft wat weg van een Bonsai boompje maar het is het niet. De tropische plant is gewend aan een hoge luchtvochtigheid, dit kun je nabootsen door de kamerplant regelmatig te besproeien. Zodra je het plantje gaat verzorgen is het verstandig om de aarde goed vochtig te houden, het beste kun je dagelijks de grond even checken. Dit kun je doen door een satéprikker in de aarde te steken. Je kunt deze plant prima op de vensterbank neerzetten wan een plekje in de volle zon is geen probleem. 

Wat voor planten heb jij in huis?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Teresa Dankerlui (zaterdag, 25 november 2023 19:50)

  Ik houd van planten. Liefst van die grote kamerplanten (minstens 1.50 meter hoog).

 • #2

  Claire (maandag, 27 november 2023 20:01)

  Wat een prachtige plantjes allemaal! Ik ben ook enorm fan van de bonsai.

 • #3

  Jouvence (dinsdag, 28 november 2023 14:41)

  Wij hebben ooit een bonsai boom gehad, maar die dingen zijn erg gevoelig voor zo'n beetje alles, dus die was vrij snel dood. Wij hebben nu kunstplanten in huis, want tsja 5 katten..

 • #4

  Tessa (dinsdag, 28 november 2023 18:29)

  Wat een prachtige planten. Zelf heb ik de bonzai en paradijsvogel in huis, maar dan van lego

 • #5

  Nicole Orriëns (zondag, 03 december 2023 19:03)

  Ik heb recent nog weer twee planten laten doodgaan, dus bewonder deze planten zeer, maar ik durf het niet aan. Tenzij ze van zijde of kunststof zijn.

 • #6

  Mitchel (vrijdag, 08 december 2023 15:47)

  Wat een leuke Japanse planten. Ik kwam laatst langs een winkel met bonsai boompjes. Was heel bijzonder om te zien.