· 

6 kerstversiering tips: zo maak je je huis gezellig

6 kerstversiering tips: zo maak je je huis gezellig

Je huis gezellig maken in de Decembermaand, dat staat bij veel huishoudens op nummer een. Zodra de feestdagen aan het eind van het jaar eraan komen, begint het te kriebelen om je interieur knus in te richten. Buiten het regelen van de indeling van de kerstdagen, wil je toch ook de woonkamer aankleden met kerstversiering en een kerstboom neerzetten.

Wil je meer kerstsfeer in je wooninterieur, maar ook buitens huis, dan kun je in dit artikel diverse tips vinden voor meer gezelligheid in je woning, zodat je dadelijk met Kerst er heerlijk warm bijzit.

kerstversiering tips: je huis gezellig maken

Geef je woonkamer een kerst interieur

De woonkamer is de plek waar we (buiten de slaapkamer) het meeste verblijven. Als het aan het eind van het jaar snel donker wordt, dan willen we onze woning al snel aantrekkelijk maken met extra verlichting. Meer lampjes in en rondom huis zorgen er al snel voor een kerst interieur. Je kunt in december veel doen om je woonstijl sfeervol te maken.

 

Toch wil niet iedereen een kerstboom, bijvoorbeeld vanwege de huisdieren die de kerstboom erg aantrekkelijk vinden. De kerstboom is niet de enige mogelijkheid om je woonruimte aantrekkelijk te maken, hierbij een paar kerstideeën voor meer gezelligheid in en rondom je woning. 

De kerstboom staat op nummer een

Wil je een echt kerstgevoel in je woongelegenheid creëren dan staat de kerstboom toch echt op nummer een. Ongeveer 90 % van de bevolking in Nederland heeft een boom met Kerst in de woonkamer staan. Sinds 2019 zien we een verschuiving tussen de echte en een kunstkerstboom, ongeveer de helft van de huishoudens heeft een kunstkerstboom in de woonruimte. Daarbij zijn de kleine boompjes, wel of niet natuurlijke, die bijvoorbeeld staan op dressoirs niet meegerekend.

Hang binnen kerstverlichting op

Ben je het type kerstfanaat, en hang je al in een vroeg stadium je kerstverlichting binnen op, dan behoor je tot de mensen die een stuk gelukkiger zijn in hun leven. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat de mensen die al in een vroeg stadium de verlichting en de kerstdecoratie neerzetten en ophangen een stuk vrolijker zijn. De kerstversiering doet de mensen denken aan fijne kerstherinneringen, van toen ze nog jong waren, waardoor ze zich nu een stuk blijer voelen, dan de rest van de bevolking.

Je kunt binnen de ramen decoreren met kerstverlichting. Hang lampjes op rondom het kozijn, of versier de ramen met lint en tover zo je woonkamer om tot een kerst interieur. Heb je kleine kinderen dan zijn raamstickers ook een leuke optie. Wil je een echte winterse sfeer in je woonhuis creëren, ga dan met een sneeuwspuit aan de slag en tover je inrichting om tot een waar winterpaleis.

kerstversiering buiten: tips voor je woonhuis

Versier de buitenkant van je woonhuis

Heb je een balkon of achtertuin dan kun je ook de buitenkant van je woonhuis versieren. Wil je buiten aan de slag om de tuin sfeervol en gezellig te maken dan kun je het volgende doen:

 • Kunstmatige sneeuwspuiten: Wil je je begeven in een magische omgeving, bespuit dan de buitenkant van de woning met sneeuw.
 • Versier je woning met dakrand kerstverlichting: IJspegel kerstverlichting is een van de bekendste. Je kunt de lampjes ophangen aan de gevel, maar ook buiten bij de overkapping, trap of balustrade.
 • Projector op de woning: Projecteer twinkelende sterren op de muur met stilstaande of bewegende beelden.
 • Kerstfiguren: Is je buitenruimte groot genoeg plaats dan een kerstfiguur in de tuin, denk hierbij aan de Kerstman of een rendier.
 • Versier de beplanting met kerstlichtjes: Heb je een kleine conifeer op balkon of een grote Den in de tuin staan? Versier de beplanting met buiten kerstverlichting

Maak de voordeur knus met een kerstkrans

Maak de voordeur knus en gezellig door middel van een kerstkrans. Ben je creatief dan kun je de krans zelf maken met bijvoorbeeld hulst en dennentakken uit de tuin, heb je geen materialen dan kun je ook in het tuincentrum veel decoratie vinden. Heb je geen idee hoe je de kerstkrans zelf kunt maken neem dan een kijkje op Pinterest om ideeën op te doen. Je kunt nog meer sfeer creëren, door de decoratie ook te voorzien van LED-verlichting.

maak de kersttafel knus met versiering

Dek de eettafel feestelijk op met kerstdecoratie

Versier de eettafel sierlijk met een mooi tafelkleed met bijpassende servetten en een loper. Een paar verschillende kaarsen erbij en eventueel een paar kersttakken of kerststuk op de tafel doen wonderen. Heb je nog kerstdecoratie, dan kun je deze een mooie plek geven op de tafel.

AH kersthuisjes oppimpen

Heb je de rode Albert Heijn huisjes al gezien. AH werkt samen met de Postcode Loterij. Als je lid bent van de loterij dan krijg je een brief toegestuurd met de melding in welk AH-filiaal je de Hollandse huisjes kunt ophalen. Niet iedereen is gecharmeerd van de kleur rood, al staat de kleurtint wel voor een echte kerstsfeer. Vele interieurliefhebbers hebben het huisje opgepimpt, door het rode huisje een kleurtje te geven. Op Pinterest zie je de mooiste creaties, van gouden, zwart tot bruine huisjes. Ben je nog op zoek naar een huisje, kijk dan eens op Marktplaats.

Haal alle kerstdecoratie van zolder

En als laatste, maak je met kerstdecoratie de ruimte ook erg sfeervol. De een houdt van een kerstkabouter, de ander heeft een chique kandelaar op zolder staan. Het is maar net waar je van houdt. Ga voor decoratie die goed bij jouw en je inrichting past.

Wat voor kerstdecoratie heb jij thuis?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Jouvence (dinsdag, 19 december 2023 15:44)

  Wij hebben een klein kerstboompje staan, op de kasten liggen versierde guirlandes en buiten hangt kerstverlichting aan de dakgoot.

 • #2

  Amina (woensdag, 20 december 2023 13:22)

  Leuke tips en de kerstboom geeft inderdaad wel het ultieme kerstgevoel in huis. Ik heb al sinds 2000 kunstkerstbomen gehad. Nu een best wel grote, zo leuk!

 • #3

  Tessa (donderdag, 21 december 2023 20:01)

  Wat een heerlijke tips geef je weer. Ik heb mijn huis twee weken geleden in kerstsfeer gebracht