· 

Keukenverbouwing? Maak niet deze 7 fouten

Keukenverbouwing? Maak niet deze 7 fouten

Je keuken verbouwen kan best wel een uitdaging zijn. Je wilt immers een moderne keuken die past bij jouw persoonlijke ideeën. Dat betekent dat je inspiratie kunt opdoen bij verschillende keukenwinkels. Daarna komt misschien wel het moeilijkste traject: de voorbereiding van de make-over van de keuken, dit kan veel stress veroorzaken.

 

De plek waar je het eten voorbereid, wil je een prachtige plek in je interieur geven, toch zie je nog regelmatig dat de renovatie niet via het stappenplan is uitgevoerd. Dan kunnen er problemen ontstaan. Om de obstakels bij de verbouwing van je keukenblok te voorkomen, staan in dit artikel fouten die je beter kunt vermijden.

Keukenverbouwing? Zorg dat je deze 7 fouten niet maakt

Deze problemen kun je voorkomen als je de keuken gaat verbouwen

Ga je de keuken verbouwen, maar ben je niet zo goed in plannen, dan kan er heel veel misgaan. Je kookeiland heeft bijvoorbeeld niet het juiste formaat, of het stucwerk en de waterleiding is nog niet aangelegd. Een verbouwing kost al genoeg energie en deze problemen kun je daarom het beste voorkomen. Wil je je goed voorbereiden, dan is het slim om deze aandachtspunten goed uit te werken, zodat jij geen last hebt van deze moeilijkheden en makkelijk je droomkeuken kan laten plaatsen.

 

1. Geen goed stappenplan

Het lijkt zo simpel, maar toch valt dit punt onder een van de grootste fouten die worden gemaakt. Een keukenverbouwing is niet niks. Misschien moet je de oude keuken nog weghalen, of de leidingen in je nieuwe huis laten leggen. Je wilt immers een prachtig op maat gemaakte keuken en dan is het fijn als je goed nadenkt over het looppad, de hoogte en diepte van de keukenkastjes, de positie van ramen en deuren, de plek van je stopcontacten, maar ook aan de keukenapparatuur wat je graag wilt verwerken in de keukeninrichting. 

 

Wil je goed te werk gaan, dan kun je zelf of een ander een keukenontwerp laten maken. Je kunt gebruik maken van de gratis IKEA-keukenplanner, Zo krijg je een idee krijgt over de keukeninrichting, je krijgt namelijk een eenvoudige 3D-weergave. Keukenconcurrent kan je ook helpen met een keukenplanner. De keukenspecialist kan je advies geven en je voorzien van een 3D tool. Maak een uittreksel van de materialen en kleuren van voor bijvoorbeeld keukenblad, frontjes, betegeling, keukenapparatuur en eventuele wensen en/of eisen.

 

2. Te beperkt budget

De kosten kunnen al snel oplopen, helemaal als je gaat voor een trendy Japandi keuken, waarbij dure materialen en de ideale opstelling om de hoek komt kijken. En dan hebben we het nog niet eens over een inbouwapparatuur of een functionele kastenwand. Vaak wordt het juiste keukenbudget verkeerd ingeschat, waardoor er nog wel eens problemen kunnen ontstaan. Je kunt bij een nieuwe keuken gaan voor een Quooker en wijnklimaatkast, maar er komt eens een eind aan je uit te geven budget. Vergeet ook niet dat je vaak nog kosten kwijt bent aan elektra en leidingen laten leggen. Daarbij kun je een overweging maken of je de keuken zelf of door een keukenboer wilt laten plaatsen. Wil meer bewegingsvrijheid, dan kun je een lening voor de verbouwing van je huis aanvragen. Let op, dat er altijd extra kosten aan verbonden zijn.

 

3. Ergernissen doordat je de verkeerde materialen hebt uitgekozen

Een goedkoop keukenblad klinkt misschien erg aantrekkelijk, maar is het aanrechtblad ook krasbestendig? Datzelfde geldt voor keukenapparatuur, ga je voor een duur of goedkoop keukenapparatuur, natuurlijk kun je ook gaan voor de gulle middenweg. Houd er wel rekening mee dat je eventueel zelfgemaakte fouten niet snel kan herstellen. Het ingebouwde apparatuur, ga je niet snel vervangen. De materialen van de keukenfrontjes of wandpanelen zijn niet alleen van belang, ook de kleur en afwerking hebben invloed. Waar vele een donkere keuken erg mooi vinden, ergerde sommige woonliefhebbers zich aan de vingerafdrukken. Dat geldt ook voor de keuze mat of hoogglans keukenkastjes. Laat je vooraf goed informeren, voordat je een definitieve keuze maakt.

 

4. Te weinig verlichting om lekker te kunnen kokkerellen

Verlichting in de keuken is ontzettend belangrijk, maar dit punt wordt ook vaak over het hoofd gezien. Voldoende verlichting zorgt niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid en functionaliteit. Een veelgemaakte fout is het kiezen van slechts één lichtbron boven het werkblad, wat leidt tot schaduwen en ongemakkelijke kookomstandigheden. Je kunt dit probleem voorkomen door verschillende verlichting met elkaar te combineren, bijvoorbeeld inbouwspots met hanglampen. 

 

5. Een mooie keuken, maar geen opbergruimte

Als je de keuken gaat verbouwen, dan kun je de oude inrichting aanhouden of kijken of je de keuken kunt vernieuwen, door te gaan voor meer opbergmogelijkheden. Zo heeft mij dochter van een rechte keukenblok een L-keuken gemaakt, door het keukenblad door te laten lopen onder het raam. De hoek, en het klein stukje keukenblad, zorgen voor extra opbergruimte. Je hebt er toch een hoekruimte en extra keukenkastje bij. Probeer om te denken en kijk of je meer opbergruimte kunt creëren.

 

In een kleine keuken kan de ruimte al snel benauwd ogen, toch kun je met een extra hoek, door bijvoorbeeld te gaan voor een U-keuken, meer ruimte creëren. Je benut niet alleen de keukenruimte, maar je hebt er aan de buitenkant ook een zitgelegenheid bij. Met en paar krukken kun je er een gezellig plekje van maken.

 

6. De keuken ruikt naar etensluchtjes

Je keuken is helemaal naar wens ingericht. Maar tijdens het kokkerellen merk je dat de etensluchtjes blijven hangen. Dit kan een irritatiegevoel oproepen. Je wilt immers niet dat je interieur ruikt naar spruitjes, bloemkool of bijvoorbeeld een snackbar. Een goed ventilatiesysteem is dan groot belang. Vroeger was de afzuigkap een groot object, waar je rekening mee moest houden. Tegenwoordig kun je gaan voor een mechanische ventilatie, bij deze optie wordt de lucht continu ververst.

 

7. De keukenindeling is niet praktisch ingericht

Je hebt een keuken ingericht naar je woonstijl, nu is je woonkamer en de keukenruimte een geheel. Maar als de koelkast op de verkeerde plek staat, dan blokkeert de deur je looppad. Opeens kun je niet meer naar je koffiezetapparaat of even naar de oven toelopen. Als jij de enige bent, dan is dat niet zo een groot probleem, maar als de vaatwasser wilt uitruimen en de ander de ontbijtbenodigdheden uit de koelkast wilt pakken, dan is dat niet zo fijn. De keukeninrichting inrichting praktisch indelen is van groot belang, datzelfde geldt voor de plek van de stopcontacten. 

Conclusie: een make-over goed voorbereiden is een must

De conclusie is dat een keukenverbouwing ook vraagt om enige voorbereiding. Misschien ben je zelf heel handig en heb je twee rechter handen. Dan denk je waarschijnlijk heel goed na over de afwerking en indeling van de keuken. Toch heeft niet iedereen dezelfde gave. Vaak zie je kleine details over het hoofd, denk hierbij aan de aansluiting van het stopcontact of waterleiding.

 

Heb je geen idee hoe je dit klusje moet klaren, dan kun je je beter laten adviseren door een keukenspecialist. Iemand die dagelijks een keukenblok indeelt, en ervaring heeft met allerlei keukenopstellingen. En misschien nog wel het belangrijkste, de persoon heeft vaak voor elke wens een oplossing. Heb jij de keuken zelf of laten ontwerpen? Liep jij tegen problemen aan?

Reactie schrijven

Commentaren: 0