· 

5 tips om van kleine tuin een gezellige ruimte te maken

5 tips om van kleine tuin een gezellige ruimte te maken

Van een kleine tuin een gezellige ruimte maken kan soms best wel een uitdaging zijn. Je kunt immers niet veel kanten op. Toch kun je de tuininrichting wel knus maken, zodat je in de zomermaanden heerlijk kunt genieten van het buitenleven. In dit artikel staan tips en ideeën om je tuintje aantrekkelijk te maken met inspiratie voor de schutting, beplanting en de indeling van de achtertuin. 

5 tips om van kleine tuin een gezellige ruimte te maken

Sfeer in een superkleine achtertuin

Een superkleine achtertuin vraagt om veel creativiteit. Je hebt niet zo veel ruimte buiten en toch wil je de oppervlakte optimaal benutten. Omdat ontspanning in veel tuininrichtingen vooropstaat is het van belang om een klein terrasje te creëren. Daarbij kun je denken aan een bistro set. Heb je een tuintje waar zon en schaduw aanwezig is, dan is het verstandig om te kijken op welke plaats de zon schijnt. Je zit toch liever in de zon dan de schaduw. Heb je heel de dag een zonnige tuin, dan kun je ook schaduwdoeken kopen, zodat je toch kunt relaxen in de plantentuin.

Meer diepte in je tuintje creëren

Wil je meer diepte in de tuin creëren dan is het verstandig, om te werken met beplanting. Je kunt werken met (smalle) borders door middel van stenen bakken of de planten in de aarde plaatsen. Wil je je tuintje een speels effect geven dan kun je het beste gaan voor een borderrand met rondingen. Zorg dat de lijnen niet rechthoekig zijn maar juist een beetje golvend. Heb je weinig ruimte voor een zitplek in de achtertuin dan kun je ook werken met een verhoogde border. Je kunt de borderrand gebruiken als zitplek. Leg een paar kussentjes op de gewenste plaats en je hebt een fijn plekje om te zitten terwijl je kunt genieten van de mooie bloeiers om je heen. Met mooie vaste tuinplanten in de achtertuin, zoals Lavendel of een Skimmia maak je van de stadstuin een echte groene oase. 

 

ideeën klein boompje voor tuintje

Tuinplanten voor een mini tuintje

Wil je tuinplanten voor een mini tuintje dan kun je niet alleen met de borders aan de slag, om meer diepte te creëren kun je het beste ook de hoogte in gaan. Misschien heb je op de schutting, het saaie schuurtje of bij pergola nog wel een plekje over waar je een groene of bloeiende klimplant kunt plaatsen. Door te werken met hoogteverschillen in de achtertuin, zorg je voor meer variatie en lijkt je tuintje optisch groter. Heb je niet voldoende ruimte van een klimmer, dan kun je ook gaan voor een klein boompje, een voorbeeld is de Salix integra 'Flamingo. Het boompje wordt maar een meter hoog, is makkelijk te snoeien en bloeit lang en uitbundig.

 

Kijk goed naar de ligging van je tuin en kies vaste planten uit welke geschikt, voor de ruimte die jij in gedachte hebt. Schaduw tuinplanten zullen het namelijk niet goed doen op een zonnige standplaats. Wil je in de winter ook genieten van de gezellige achtertuin, dan zijn groenblijvende tuinplanten een goed idee. Deze planten behouden namelijk hun blad en zien er in de wintermaanden ook nog fraai uit. Een voorbeeld van groenblijvende planten zijn:

 • Viburnum
 • Steeneik
 • Rododendron
 • Heuchera
 • Siergras Carex Morrowii Ice Dance

Wat te doen met de schutting?

Wil de tuin groter doen lijken dan kun je het beste gaan voor een schutting in een donkere tint. Door een kant-en-klare donkere schutting te plaatsen ontstaat er meer diepte in de achtertuin. Heb je nog een goede afscheiding staan, dan kun je de schuttingsdelen ook een likje verf geven. Is zwart niet helemaal je kleur dan kun je natuurlijk ook voor antraciet of donkerbruin gaan. Het enigste minpunten van het schilderen van de houten schutting, is dat je de panelen wel met enige regelmaat moet verven. Anders gaat namelijk het hout verrotten en blijft er geen mooie afscheiding overeind staan.

Tuinieren met een klein budget

Wil je de tuininrichting niet groots aanpakken, maar wel een paar dingen veranderen, dan kun je met een klein budget ook heet veel bereiken. Vaak kun je op Marktplaats oude of gebruikte materialen voor een klein prijsje kopen. Zo kun je met gebruikte tegels een nieuw voetpad maken of voordelig je tuinplanten kopen, die je in je eigen tuintje een tweede leven kunt geven. Wil je je overkapping of zithoek gezellig aankleden, ga dan voor leuke woon- en tuindecoratie naar de Action. In deze winkel kun je van alles en nog wat vinden, van sierkussentjes voor op de loungebank tot een leuke tuinkabouter. Heb jij een gezellige tuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Wanda (maandag, 18 maart 2024 18:01)

  Wij moeten nodig eens wat aan onze tuin gaan doen, in ieder geval eindelijk eens een schutting of hek met klimplanten zodat het wel lekker groen is.

 • #2

  Heleen Schrijvershof (maandag, 18 maart 2024 20:38)

  Leuk dat je hierover schrijft! Ik ben er inderdaad ook echt zeker van, dat je ook in een kleine tuin een mooie plek kunt creëren.
  Ik heb weleens begrepen van een hovenier dat mensen met kleine tuintjes snel aan ' kaboutertuinieren' gaan doen, dus mini boompjes planten enz, maar dat hoeft dus lang niet altijd. Net zoals die foto van die best grote boom in dat kleine hoekje.

 • #3

  Corrina (dinsdag, 19 maart 2024 06:31)

  Leuke ideetjes
  Ondanks dat onze tuin groot is kan ik toch wel dingen gebruiken qua tips
  Vooral de planten die groen blijvend zijn

 • #4

  Renata Feyen (dinsdag, 19 maart 2024 12:16)

  Ja het ziet er inderdaad super leuk uit. Wij hadden er ook eentje vroeger maar in metaal dan

 • #5

  Helen ten Napel (dinsdag, 19 maart 2024 15:17)

  Wat een fijne tips!

 • #6

  Eat Live Travel (dinsdag, 19 maart 2024 21:28)

  Leuke tips! Ik heb zelf echt een superkleine tuin, zonder zon, maar heb er nepgras (van de Action, prima spul) liggen en een strook met varens en klimop langs de muren. Zo heb je toch een kleine groene oase in de binnenstad.

 • #7

  Tessa (woensdag, 20 maart 2024 19:02)

  Zo te lezen si het super gemakkelijk om een kleine tuin gezellig in te richten. Soms mis ik wel een tuintje