Moestuin aanleggen met bakken: 4 tips om mee te beginnen
Wil je gaan moestuinieren dan is het handig om een moestuinruimte aan te leggen met bakken. Vaak weet je als beginner niet waarmee je moet starten. Je wilt toch een makkelijke moestuinbak, welke ideaal is voor in de tuin, het balkon of het dakterras. Op je een beetje op weg te helpen staan in dit artikel handig moestuinweetjes. Tips en ideeën om het jezelf makkelijk te maken, zodat je dadelijk duurzaam je eigen groentes en kruiden kunt kweken.
Ideeën om te starten met moestuinieren
Je wilt beginnen met moestuinieren, maar je hebt geen idee waarmee je kunt starten. Er komt immers zo veel bij kijken als je zelfvoorzienend wilt leven. Het is niet alleen de juiste plaats in de achtertuin of het balkon, maar het is ook fijn om te weten welk soort grond en groente je nodig hebt om makkelijk te kunnen moestuinieren.
Maak het jezelf makkelijk en ga voor een moestuinbak
Mijn eerste tip is, maak het je zelf makkelijk en ga voor een moestuinbak. Een bak heeft heel vele voordelen. Een verhoogde bak zorgt er namelijk voor dat je minder hoeft te bukken, daarbij vergt een bak minder onderhoud. Onkruid heeft minder snel kans om zich te ontkiemen en ook de slakken vinden moeilijker hun weg naar de gekweekte groente en kruiden.
De moestuin bakken zijn voor elke ruimte geschikt en zelfs in meerdere vormen verkrijgbaar, denk hierbij aan rond, zeshoek of een rechthoekige vorm. Wil je dat de bak de juiste verhoudingen heeft, dan kun je het beste een kant-en-klare bak kopen, zodat je meteen kunt beginnen met het vullen van de grond en het zaaien van je favoriete groentes.
Ben je wat kleiner behuisd of heb je meerdere planten in de achtertuin, maar wel een stukje grond over, dan kun je ook een moestuinbak op maat laten maken. Met de verhoogde bakken weet je zeker dat je een duurzame investering doet voor lange termijn. Een moestuin gemaakt van bakstenen of bielzen is ook een keuze, maar houten bakken gaan veel langer mee dan ander materiaal.
Dit mag niet ontbreken als je een moestuin wilt starten
Wil je starten met moestuinieren dan is het wel verstandig om je voor te bereiden en het een en ander in huis te halen. Buiten dat er geen materialen mogen ontbreken als je wilt starten met een moestuin is het ook slim om naar de standplaats van het groentetuintje te kijken. Een plek in de zon is erg belangrijk, wil je dat je gewassen goed groeien, dan hebben de groentes en kruiden minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig.
Een ander belangrijk punt is dat de planten niet te nat mogen staan, met een moestuinbak heb je daar gelukkig geen last van, maar staan je groentes op een stukje grond in de achtertuin, dan is het belangrijk om te zorgen voor goede waterdoorlatende grond. Buiten de juiste grond heb je ook materialen nodig, of je nu een moestuin op balkon of in de tuin hebt, dat maakt niets uit.
Zorg dat je deze moestuin spullen in huis hebt:
- Tuingereedschap: Tuingereedschap heb je nodig, denk hierbij aan een schepje om de zaadjes mee te zaaien, maar ook een hark of spade om de grond om te spitten.
- Compost en mest: Als je wilt dat de kwaliteit van de bodem op een goed niveau blijft dan is het verstandig om regelmatige speciale moestuin compost en mest toe te voegen aan de aarde.
- Zaadjes: Start met zaadjes van makkelijk te kweken gewassen en kijk goed naar welke groentes niet goed naast elkaar kunnen staan.
- Materialen om planten te ondersteunen: Sommige planten worden groot, ze hebben dan de neiging om in elkaar te zakken of "om te vallen" Met stokken, touw en andere tuinbenodigdheden kun je dit voorkomen.
Deze groente kun je in bakken kweken
Wil je groentes in een moestuinbak kweken waar je meteen profijt van hebt, dan is het verstandig om te starten met komkommer, aardbei, sla en wortelen. Sla is een van ge makkelijkste groentesoorten, de kropsla heeft namelijk niet veel nodig om goed te kunnen groeien. Het is ook slim om ter kijken wanneer je kunt zaaien in kweekbak, zo weet je zeker dat je veel plezier zult hebben van je gekweekte gewassen.
Je kunt veel groentes in moesbakken kweken. Toch zijn er wel dingen om rekening, sommige groentes nemen veel ruimte in, waardoor het gewas niet geschikt is voor een bak. Een voorbeeld van niet geschikte groentes zijn bloemkool, broccoli en boerenkool.
Er zijn ook gewassen die je het beste niet naast elkaar kunt zetten, denk hierbij aan venkel, komkommer, erwten en aardappelen. Plaats je de gewassen wel naast elkaar dan kunnen de groentes verzwakken en levert je moestuin minder oogst op. Er zijn meerdere combinaties welke niet goed naast elkaar kunnen worden geteeld, verdiep je daarom eerst in de gewassen voordat je enthousiast de moestuinbak indeelt. De laatste tip is om een moestuinplanning te maken. Wat zijn jouw tips om het moestuinieren makkelijk te maken?
Reactie schrijven
Melanie Hoogvliet (maandag, 08 januari 2024 16:33)
Wat een handige tips! Wij willen dit jaar beginnen met een moestuin. Vorig jaar zijn we begonnen met frambozen struiken en daar hebben we veel plezier van
Jouvence (maandag, 08 januari 2024 17:22)
Prachtig zo die bakken van hout, helaas geen tuin, maar wat zou ik graag mijn eigen moestuintje willen!
Eat Live Travel (maandag, 08 januari 2024 19:11)
Geweldig! Mijn zusje heeft ook een moestuinbak - echt ideaal. Helaas is mijn tuin echt te donker.
Sandra (maandag, 08 januari 2024 20:34)
Mijn dochter heeft ook moestuinbakken en zij hebben altijd enorm veel courgettes. Ik vind de bakken ook echt mooi in de tuin
Eliane Roest (dinsdag, 09 januari 2024 11:49)
Wat een mega project, ik heb het dakterras niet eens winterklaar weten te krijgen.
Amelie van Writings by Amelie (dinsdag, 09 januari 2024 17:32)
Handige tips! Ik ga misschien wel aan de slag met wat kruiden!
Tessa (dinsdag, 09 januari 2024 19:09)
Ik heb geprobeerd aardbeien en kruiden te kweken, helaas zonder succes
Wanda (dinsdag, 09 januari 2024 20:28)
Aan de ene kant lijkt mij dit ontzettend leuk om te gaan doen, maar ik ken mijzelf ook goed genoeg om te weten dat ik heel enthousiast begin en het dan vervolgens glad vergeet.
Nicole Orriëns (woensdag, 10 januari 2024 10:47)
Het voordeel van zo'n moestuinbak lijkt me de overzichtelijkheid. Je weet dan precies wat erin staat en het is niet zo overweldigend. Ik vind ze een heel goed idee.
Mario Vakantaseren (woensdag, 10 januari 2024 18:37)
Dankzij jouw artikel beginnen mijn groene vingers te jeuken!