· 

Regels en ideeën voor een mantelzorgwoning in eigen tuin

Regels en ideeën voor een mantelzorgwoning in eigen tuin

Ben je een mantelzorger en wil je je familielid aan huis verzorgen, dan is een mantelzorgwoning in de tuin een goed idee. Op deze wijze kan je familielid zelfstandig blijven wonen, terwijl je toch 24/7 beschikbaar bent om de gewenste zorg te verlenen. Voor het plaatsen van een woning zijn wel bepaalde regels, er worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan de type woning en de faciliteiten. In dit artikel bekijken we wat de mogelijkheden zijn.

Regels en ideeën voor een mantelzorgwoning in eigen tuin

Een familielid in eigen omgeving verzorgen

Als je ouder bijvoorbeeld dement is of wordt dan is een mantelzorgwoning aan huis een hele fijne oplossing. De kenmerken van dementie zijn al snel zichtbaar, je ziet dat je moeder regelmatig het gas aan laat staan of in eigen huis de weg kwijt is. Ze kan de televisie niet zelfstandig aandoen en het eten verwarmen in de magnetron is ook een probleem.

Natuurlijk kun je via een dienst, eten aan huis laten bezorgen, maar het liefste wil je zelf je moeder verzorgen. Dit kan via een woning in de achtertuin, er zijn diverse modellen zorgwoningen. Op deze wijze kun je moeder in een vertrouwde omgeving zelfstandig blijven wonen en leven, terwijl jij de zorg kunt geven welke nodig is.

Niet meer heen en weer reizen om zorg te verlenen

Daarbij bespaar je de reistijd die je anders kwijt bent aan het op en neer rijden naar je ouder. Mantelzorger zijn is een pittige taak. Veel mensen hebben naast de zorg ook een huishouden en /of gezin met kinderen welke ze draaiende moeten houden. De taak om ook je ouder te verzorgen vraagt om veel energie en flexibiliteit. Hoe fijn is het dan niet om een woning dichtbij huis te hebben welke het verlenen van de zorg makkelijker maakt.

Aan deze voorschriften moet je voldoen

Heb je een achtertuin waar je een zorgwoning kunt laten plaatsen, dan moet je wel aan een paar voorschriften voldoen. Zo is het verstandig om te weten dat je zonder vergunning een mantelzorgwoning van 100m2 mag plaatsen. Als u een mantelzorgwoning groter dan 100m2 in de tuin kwijt kunt, dan dien je een vergunning aan te vragen. 

Toch zijn er ook nog meer regels welke van belang zijn als je een mantelzorgwoning op je erf wilt laten plaatsen, de volgende ideeën zijn belangrijk:

 • De mantelzorgwoning mag alleen geplaatst worden bij een bestaande woning op het terrein
 • Voor een verplaatsbare mantelzorgwoning die geplaatst wordt binnen de bebouwde kom, zijn er extra randvoorwaarden voor de bebouwing oppervlakte.
 • Voor een verplaatsbare mantelzorgwoning die geplaatst wordt buiten de bebouwde kom, zijn er geen extra randvoorwaarden voor de bebouwing oppervlakte.
 • Bij twijfels over de mantelzorgrelatie kan de gemeente vragen op een verklaring van de huisarts, wijkverpleegkundige of ander deskundig persoon/instantie.
 • Staat de mantelzorgwoning minder dan 4 meter van de hoofdwoning; In dit geval mag de zorgwoning niet hoger dan 5 meter zijn en/of niet hoger dan de hoofdwoning.
 • Staat de mantelzorgwoning op een afstand van meer dan 4 meter van de hoofdwoning; Wanneer de zorgwoning hoger is dan 3 meter en is voorzien van een schuin dak, dan mag de dakvoet niet hoger zijn dan 3 meter.

In de toekomst zullen er nog meer mantelzorgers nodig zijn

Anno 2024 zijn er 5 miljoen mantelzorgers, wat betekent dat een op de 3 de zorg verleend. Je kent vast wel iemand die druk in de weer is met een dierbaar persoon uit de familie. In de toekomt zullen er alleen maar meer mantelzorgers bijkomen. Nederland vergrijst in een rap tempo. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking is 65 jaar of ouder. Het aantal ouderen neemt dus toe. 

 

Maar veel ouderen willen ook langer thuis wonen ook al gaat hun gesteldheid achteruit. Je komt tegenwoordig ook niet zo snel in een verzorghuis terecht, want overal staat een wachttijd voor. Daarbij verzorg je liever zelf je (dementerende) ouder, je ziet dat veel hulpverleners de overgang naar verpleeghuis zo lang mogelijk proberen uit te stellen.

Ken jij een mantelzorger?

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Claire (donderdag, 15 februari 2024 14:22)

  Wij hebben een tijdje bij mijn schoonvader ingewoond als mantelzorgers. Onze ervaring dat een aangepaste woning niet perse noodzakelijk is. Maar dat zal natuurlijk ook van de type zorg afhangen.

 • #2

  Amina (donderdag, 15 februari 2024 16:39)

  Mooi dit zeg, dat dat kan...dit zou ik wel voor mijn moedertje willen doen tegen die tijd. Mijn ervaring is dat mensen in een niet vertrouwde omgeving en vreemde mensen toch snel(ler) achteruit gaan, dus dit is top. Mooi blog!

 • #3

  Amelie van Writings by Amelie (donderdag, 15 februari 2024 19:46)

  Zeker de moeite om er zeer goed over na te denken! Mooi dat dit terug in opmars is!

 • #4

  Eat Live Travel (vrijdag, 16 februari 2024 10:03)

  Als ik later de ruimte zou hebben dan zou ik ook heel graag een mantelzorgwoning aan huis willen hebben voor mijn ouders. Het lijkt me heel fijn om hen dan dichtbij te hebben.

 • #5

  Irene (vrijdag, 16 februari 2024 10:59)

  Zo'n mobiel mantelzorg unit lijkt mij ideaal en ook fijn om je ouder(s) of familie dichtbij te hebben. Daar moet je uiteraard wel ruimte voor hebben.

 • #6

  Gabrielle (vrijdag, 16 februari 2024 11:08)

  Dit had ik graag gewild en ik denk zij (mijn moeder) ook. Niettemin dank je wel voor je informatieve blog. Ik ga het doorsturen, want er zijn genoeg mensen in mijn vriendenkring en netwerk bij wie dit kan gaan spelen.

 • #7

  Elisabeth (vrijdag, 16 februari 2024 15:17)

  Mooie informatieve blog heb je erover geschreven. Helaas is dit noodzakelijk dankzij de afbraakpolitiek om de verzorgingshuizen te sluiten.

 • #8

  Tessa (vrijdag, 16 februari 2024 19:43)

  Wat een fijne en vooral praktisch artikel heb je geschreven over mantelzorg woningen. Veel mensen zijn hier nog niet mee bekend

 • #9

  Heleen Schrijvershof (zaterdag, 17 februari 2024 08:41)

  Interessant dat je een verplaatsbare woning benoemd, daar had ik zelf nog niet aan gedacht, maar dat kan natuurlijk ook!

 • #10

  Maayke (zaterdag, 17 februari 2024 09:26)

  Als iemand niet in zijn eigen woning kan blijven en je hebt er de ruimte voor is dit zeker een mooie oplossing!

 • #11

  sandra (zondag, 18 februari 2024 15:04)

  Wat een interessante blog! Ik had hier nog niet over gehoord, maar lijkt me een erg goede oplossing voor beide partijen

 • #12

  Jouvence (maandag, 19 februari 2024 17:19)

  Er zitten helaas wel een hoop regels vast aan het bouwen van extra woonruimte op je eigen grond. Ik heb zelf een tijd een mantelzorger gehad, gelukkig niet meer nodig nu.