· 

Slaap je in een boxspring beter dan een normaal bed?

Slaap je in een boxspring beter dan een normaal bed?

Een bed uitzoeken is altijd lastig, je wilt namelijk een goede nachtrust. De keuze is reuze, ga je voor een normaal bed of slaapt een boxspring beter? Het ene bed is zeker, het andere bed niet. Daarbij is het vaak ook een persoonlijke keuze. Wil je graag een bed ombouw of bedframe?  En hoe zit het met het matras en de bedbodem; heb je wel of geen voorkeur voor een bedmatras?

 

In dit artikel staan de verschillen voor je op een rijtje, zodat je makkelijk kan overwegen in welk bed je wilt slapen.

Beter boxspring dan normaal bed?

Wat is het verschil tussen een boxspring en een bed?

Misschien ben je een goede slaper en slaap je op elk matras prima. Toch hebben veel mensen een persoonlijke voorkeur, de een omdat het ontwerp van een boxspring vaak een mooie uitstraling heeft, de ander slaapt liever op een zelf uitgekozen lattenbodem. 

Toch is er duidelijk een verschil tussen een boxspring en een ledikant. Waarbij een bed bestaat uit een lattenbodem en een uitgekozen matras bestaat een boxspring uit meerdere lagen. Het verende bed is opgesteld uit een bedframe, bedbodem, matras en topper. Buiten de vele lagen is er is een ruime keuze uit bedframes, maar er zijn ook verschillende bodems, voor rug- en buikslaper enz. Zo kun je een bed in de moderne slaapkamer samenstellen wat is afgesteld op je lichaamsbouw en slaaphouding. 

Het verschil in beide bedmatrassen is dat een gewoon bed een normaal matras heeft, een boxspring heeft een gestoffeerd matras, welke dezelfde kleur heeft als het bedframe zodat het totaal een geheel is.

Zijn er grote voordelen en nadelen aan een boxspring?

Er zijn voor- en nadelen aan een boxspring. Dit zijn de voordelen:

 • Doordat het verende bed is opgebouwd uit meerdere lagen is het bed ook hoger dan een normaal bed met lattenbodem en matras. Dit ervaren veel mensen als een groot voordeel. Het met maakt het uitstappen van het bed comfortabeler. Het uit en in bed stappen gaat soepel. Het opmaken van het bed gaat ook makkelijker omdat de werkhoogte veel hoger is.
 • De boxspring heeft geen hardhouten omhulsel, daardoor kun je makkelijk op bed zitten.
 • Doordat het verende bed bestaat uit meerdere lagen is er een goede ventilatie
 • Er is ook nog een mogelijkheid om te zorgen voor meer comfort door een elektrisch verstelbare boxspring te nemen.

Wat zijn de nadelen:

 

 • De boxspring is als het gaat om budget duurder dan een ledikant, het bed valt onder de luxe bedden dat betekent niet dat er geen goedkoop verende bedden zijn.
 • De boxspring is goed te verplaatsen, denk hierbij aan bijvoorbeeld een verhuizing. Daar en tegen zijn de bedden met een extra grote afmeting zoals de king size boxspring veel moeilijker te vervoeren. 

Doe je met een boxspring net zo lang als met een gewoon bed?

Heb je een verend bed van goede kwaliteit en heb je het ligbed goed onderhouden, dan kun je zeer lang plezier hebben van de boxspring. Gemiddeld kun je van het slaapbed 20 á 25 jaar gebruik maken.

 

Een ledikant met een lattenbodem kan wat sneller mankement geven, de bodem heeft toch meer te voortduren. Hierbij moet je denken aan het aantal uren dat er in bed wordt gelegen, de lichaamsbouw maar ook de transpiratie. Gemiddeld gaat een normaal bed 10 'a 15 jaar mee.

 

In wat voor bed slaap je?

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Tessa (woensdag, 21 december 2022 17:30)

  Ik heb voor een gewoon bed gekozen, omdat ik toen ik ging verhuizen geen budget meer had voor een boxspring bed

 • #2

  Nienke (donderdag, 05 januari 2023 16:21)

  Wij hebben een boxspring en ik zou niet meer anders willen. Ook met verhuizen was het erg makkelijk gedaan. Ik heb eerder wel een houten bed gehad, maar die kon ik niet opnieuw gebruiken. Ik zou een volgende keer dus zo weer voor een boxspring gaan.

 • #3

  Gea Scholtens (vrijdag, 06 januari 2023 09:30)

  Ik heb echt jaren lang een boxspring gehad, nu sinds 2 jaar hebben we een normaal bed met een hard matras en die slaapt eigenlijk net zo best :)

 • #4

  Claire (vrijdag, 06 januari 2023 20:07)

  Wij zijn dol op onze boxspring! Fijn dat het zo hoog en groot is. Zou nooit meer een gewoon bed willen.

 • #5

  Linda Meester (dinsdag, 10 januari 2023 08:04)

  De boxspring wende snel en ik zou geen ledikant meer willen

 • #6

  Jouvence (dinsdag, 10 januari 2023 13:23)

  Wij slapen momenteel in een hoogslaper (i.v.m. ruimte) en daarop ligt een boxspring matras.

 • #7

  Krystle (dinsdag, 10 januari 2023 19:16)

  Voor mezelf heb ik een ledikant, past beter bij mijn slaapkamer interieur, een boxspring is meestal zo massief.

 • #8

  Amanda Visscher (donderdag, 12 januari 2023 13:39)

  Nooit geweten dat een boxspring ook langer mee ging. Dacht altijd alleen dat het wat luxer was inderdaad.

 • #9

  Wanda (zondag, 22 januari 2023 19:48)

  Wij hebben een normaal bed, maar hebben wel lang getwijfeld of een boxspring toch niet beter was. Ons bed bevalt prima, maar wie weet gaan we in de toekomst alsnog voor een boxspring.

 • #10

  Cynthia (vrijdag, 27 januari 2023 11:13)

  Wij hebben een boxspring en daar zijn we erg blij mee. Doordat mijn man en ik qua lengte en gewicht behoorlijk verschillen, hebben we twee aparte matrassen en dezelfde topper. Daardoor hebben we beiden de steun die we nodig hebben zonder dat de matrassen uit elkaar schuiven. Heerlijk!