· 

10 sterke winterharde balkonplanten om in pot te houden

10 sterke winterharde balkonplanten om in pot te houden

Sterke winterharde balkonplanten in pot zijn uitermate geschikt om je dakterras of balkonnetje op te vrolijken. Je bent er namelijk zeker van dat deze tuinplanten in pot volgend jaar ook weer opkomen. Zo kun je je fijn uitleven in bloeiers of groenblijvende planten. Je kunt in de zomer, maar eigenlijk het hele jaargetijde, van je balkonnetje een aantrekkelijke ruimte maken om te verblijven.

 

In dit artikel staan ideeën voor mooie buiten planten, die je makkelijk in pot of plantenbak kunt houden. Zo kun je heel het jaar kunt genieten van je balkoninrichting.

10 sterke winterharde balkonplanten om in pot te houden

De beste planten voor op balkon welke goed tegen een stootje kunnen

Je terrasruimte wil je natuurlijk aangenaam maken met planten welke wel tegen een stootje kunnen. Er is niets ergers dan je potten vullen met tuinplanten en er in het voorjaar achter komen dat de groene bloeiers toch niet vorstbestendig zijn. Je plantenpotten zien er verdort uit en je kunt weer opnieuw op zoek naar geschikte balkonplanten om je dakterras sfeervol te maken. Om dit probleem te voorkomen, kun je het beste voor winterharde planten gaan, schaf je een van deze blikvangers aan, dan weet je namelijk zeker dat je er volgend jaar ook plezier van zult hebben.

Tuinplanten welke je balkonnetje opfleuren

Omdat de standplaats van de planten op je balkon erg belangrijk is, staan in dit artikel zowel schaduwplanten als tuinplanten welke graag in het zonnetje willen staan. Terrasplanten houden is best wel een uitdaging, vaak heb je op een balkonnetje te maken met wind, waardoor de planten kunnen uitdrogen.

De andere uitdaging is dat je de tuinplant wel regelmatig water moet geven, vooral in de zomermaanden. Te weinig vocht is niet fijn voor de planten in plantenbak, de tuinplant zal op lange termijn uitdrogen en doodgaan. Daarom kun je het beste een buiten pot met waterreservoir nemen. Door de scheidingsruimte kan de plant, wanneer deze bijna droog komt te staan, zelf water opnemen.

 

Deze balkonplanten zijn ideaal om op een terras te houden:

 • Klokjesbloem: een laagbloeier met een zee van paarse bloemetjes
 • Viburnum: witte bloemetjes en rode besjes, aantrekkelijk voor vogels en insecten.
 • Japanse Zegge Siergras: siergras staat vrolijk en deze is groenblijvend
 • Photinia Red Robin: een struik met rood-groen blad wat in de winter je balkonnetje zal kleuren.
 • Rododendron: groenblijvende bloeier, met bloemen in diverse kleuren. Deze heester staat graag in de schaduw
 • Skimmia: Een mooie bloem met besjes of bloemen, waar je heel het jaar plezier van zult hebben.
 • Hemelsleutel: zomerbloeier, met bloeiers in oudroze kleur.
 • Vlinderstruik: wilde bloeier, maar tegenwoordig ook compact en in het klein verkrijgbaar. Bijen, hommels en vlinders zijn er gek op
 • Gebroken Hartje: een lieve roze hartjes bloem is in het voorjaar zichtbaar, in de winter sterft de plant af, maar komt volgend jaar weer op.
 • Hosta: mooie zomerbloeier met veel groen blad, staat graag in de schaduw.

De balkonruimte aantrekkelijk maken

Om je balkon gezellig in te richten, mogen planten natuurlijk niet ontbreken, je wilt toch ook op een groen balkon genieten van het mooie weer. Maar je kunt meer doen om de balkonruimte knus te maken. Nu maakt het wel uit of je een klein balkonnetje of groot dakterras hebt. Toch is er voor elke ruimte wel een geschikte zitplek te vinden, denk hierbij aan een bistrosetje of loungeset. Maak je balkontuintje knus door, gebruik te maken van verlichting zonder stroom of een buiten vloerkleed. Wil je de vloer ook gezellig inrichten, dan kun je het beste gebruik maken van vlonderplanken. Deze zorgen namelijk voor veel stabiliteit en een warme uitstraling. Hoe zou je de ruimte sfeervol maken?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Malou (woensdag, 20 maart 2024 17:19)

  Toen wij nog in een appartement woonden hadden we ook een balkon en ik vond het altijd heel gezellig om daar bloemen of planten neer te zetten. Daarmee kleed je je balkon wel echt leuk aan!

 • #2

  Claire (donderdag, 21 maart 2024 11:14)

  Wat een mooie lijst! Er staan een paar planten tussen die ik nog niet ken. Leuk!

 • #3

  Tessa (donderdag, 21 maart 2024 17:18)

  Ik ben bezig mijn balkon op te knappen. Dit lijstje met planten komt erg goed van pas

 • #4

  Eat Live Travel (donderdag, 21 maart 2024 17:19)

  Altijd handig zo'n lijstje met winterharde planten! Een heleboel kende ik ook nog niet.

 • #5

  Sandra (maandag, 24 juni 2024 10:09)

  Ik wist niet dat rododendron ook op een terras gezet kan worden. Ik vind dat een prachtige plant. Dank je wel voor de tip!