· 

Badkamer verbouwen: 11 praktische tips

Badkamer verbouwen: 11 praktische tips

Een badkamer verbouwen kan een spannend, maar ook uitdagend project zijn. Of je nu je badkamer wilt moderniseren, meer ruimte wilt creëren, of gewoon een frisse look wilt geven, er komt veel bij kijken. In deze gastartikel geven we je elf praktische tips om je badkamerverbouwing soepel en succesvol te laten verlopen.

badkamer verbouwen

Tip 1. Planning en voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Voordat je begint met slopen en verbouwen, is het cruciaal om een gedetailleerd plan op te stellen. Dit helpt om onverwachte problemen te voorkomen en zorgt ervoor dat je op schema en binnen budget blijft.

Budget bepalen

Stel een realistisch budget op voor je verbouwing. Houd rekening met kosten voor materialen, arbeidsloon, en een buffer voor onvoorziene uitgaven. Het is beter om een beetje extra ruimte in je budget te hebben dan om halverwege vast te lopen vanwege geldtekort.

Tijdlijn opstellen

Een duidelijke tijdlijn helpt om overzicht te houden en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen weten wanneer ze hun werk moeten doen. Vergeet niet om wat extra tijd in te plannen voor onvoorziene vertragingen.

Tip 2. Inspiratie en ontwerp

Bekijk de laatste trends en stijlen in badkamerontwerp. Denk aan kleuren, materialen en de algemene uitstraling die je wilt bereiken. Pinterest en interieurmagazines zijn geweldige bronnen van inspiratie. Een mooie badkamer is fijn, maar functionaliteit is minstens zo belangrijk. Denk na over de indeling en zorg ervoor dat alles praktisch en gebruiksvriendelijk is. Een goed ontwerp combineert beide elementen harmonieus. Een moodboard helpt om je ideeën visueel te maken en een samenhangend ontwerp te creëren. Verzamel kleurenstalen, foto's van badkamers die je mooi vindt, en materialen die je wilt gebruiken.

Tip 3. Materialen

Investeer in kwalitatief hoogwaardige materialen. Goedkoop kan uiteindelijk duurkoop zijn als je later te maken krijgt met slijtage en reparaties. Overweeg duurzame materialen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan je ook geld besparen op de lange termijn. Enkele populaire materialen voor badkamers zijn keramische tegels, natuursteen, en glas. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en esthetiek.

Tip 4. Professionals inschakelen

Soms is het beter om een professional in te schakelen, vooral voor complexe taken zoals loodgieterswerk en elektrische installaties. Een aannemer kan je veel tijd en moeite besparen. Kies vakmensen met goede referenties en ervaring in badkamerverbouwingen. Vraag om offertes en vergelijk deze zorgvuldig om de beste keuze te maken.

Tip 5. Doe-het-zelf versus professionals

Overweeg welke taken je zelf kunt uitvoeren en welke beter aan professionals overgelaten kunnen worden. Schilderen, het plaatsen van accessoires en eenvoudige montageklussen kun je vaak zelf doen. Zelf verbouwen kan kosten besparen, maar het kan ook tijdrovend en stressvol zijn. Weeg de voor- en nadelen af voordat je beslist.

Tip 6. Demontage en voorbereiding

Voordat je begint met de nieuwe installatie, moet de oude badkamer verwijderd worden. Dit kan een stoffige en rommelige klus zijn, dus zorg voor goede bescherming en afdekking van aangrenzende ruimtes. Maak de ruimte klaar voor de nieuwe installatie door muren en vloeren te inspecteren en te repareren. Een goede voorbereiding is essentieel voor een duurzaam resultaat.

Tip 7. Sanitair en installaties

Controleer of de leidingen en afvoeren in goede staat zijn. Vervang oude of beschadigde leidingen om toekomstige problemen te voorkomen. Installeer vervolgens nieuw sanitair zoals het toilet, wastafel, en douche of bad. Zorg voor een nauwkeurige plaatsing en goede aansluiting om lekkages te voorkomen. Ook elektra en verlichting zijn cruciale onderdelen van een badkamer. Zorg voor voldoende stopcontacten en goede verlichting. Overweeg vochtbestendige armaturen voor de veiligheid.

Tip 8. Tegels

Kies tegels die passen bij de stijl en functionaliteit van je badkamer. Denk aan de kleur, textuur, en het onderhoudsgemak. Het leggen van tegels vereist precisie en vaardigheid. Zorg voor een goede voorbereiding van de ondergrond en gebruik het juiste gereedschap en materialen. Wij adviseren om een professional in te schakelen voor het leggen van tegels.

Tip 9. Tijdelijke douchecabine regelen

Tijdens een badkamerverbouwing is het vaak niet mogelijk om de badkamer te gebruiken. Een tijdelijke douchecabine kan een praktische oplossing zijn, zodat je tijdens de verbouwing kunt blijven douchen. Er zijn verschillende soorten tijdelijke douchecabines beschikbaar. Kies een model dat gemakkelijk te installeren is en voldoende comfort biedt. Plaats de tijdelijke douchecabine op een plek waar waterafvoer mogelijk is, zoals in de tuin of garage. Zorg ervoor dat je de cabine veilig en stevig installeert om lekkages en ongelukken te voorkomen.

Tip 10. Meubels voor opbergruimte

Kies meubels die praktisch zijn en voldoende opbergruimte bieden. Wil je een badkamer opruimen, denk dan aan wastafelmeubels met lades en kasten voor handdoeken en toiletartikelen. Gebruik slimme opbergoplossingen om de ruimte optimaal te benutten. Hangende kasten, plankjes, en ingebouwde nissen kunnen veel extra ruimte creëren.

Tip 11. Afwerking en details

Voer een grondige inspectie uit voordat je de verbouwing afrondt. Controleer of alles correct is geïnstalleerd en werkt zoals het hoort. Voor de afwerking kunnen kleine details een groot verschil maken. Denk aan mooie handgrepen, stijlvolle kranen, en bijpassende accessoires.

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Amelie van Writings by Amelie (maandag, 08 juli 2024 13:21)

  Als ik mijn badkamer zou vervangen, laat ik het liever doen door iemand die er iets van kent!

 • #2

  Heidi (maandag, 08 juli 2024 20:55)

  Wat fijn om te lezen. Vooral leuk om te weten hoe je het kan afwerken.

 • #3

  Tine (dinsdag, 09 juli 2024 18:29)

  Er komt heel wat bij kijken zeg! Gelukkig is mijn badkamer nog niet aan renovatie toe.

 • #4

  Claire (woensdag, 10 juli 2024 20:10)

  Het lijkt mij een enorme klus maar zo de moeite waard! Een ligbad, regendouche en prachtige grote tegels staan absoluut op mijn wensenlijstje.

 • #5

  Malou (vrijdag, 12 juli 2024 08:47)

  Ik wist helemaal niet dat dat bestond, zo'n mobiele douchecabine. Maar dat is wel heel handig als je aan het verbouwen bent!

 • #6

  Tessa (vrijdag, 12 juli 2024 16:50)

  Dit zijn hele fijne en praktische tips. Aan bepaalde zaken zou ik echt niet denken