· 

3 tips voor een makkelijke moestuin op balkon

3 tips voor een makkelijke moestuin op balkon

Is je woning voorzien van een balkon dan moet je iets beperkter leven. Of je nu een groot of klein balkon hebt dat maakt niets uit. Je kunt nog steeds je hobby moestuinieren uitoefenen. Er zijn verschillende moestuinbakken en kweekkassen waardoor je je favoriete groente of kruiden kan kweken op het kleine stukje grond.

 

Er zijn meerdere mogelijkheden om kruiden en groente te kweken op de aanbouw aan huis. Wil je makkelijk moestuinieren terwijl je gebruik maakt van het buitenleven? In dit artikel geven we je een paar simpele tips, zodat je op de kleine vierkante meter buiten, fijn kan genieten van de gekweekte kruiden en fruit.

3 tips voor een makkelijke moestuin op balkon

Moestuinieren met bakken op poten

Een moestuinbed aanleggen op de grond van je balkon is niet echt praktisch, toch kun je ook op het beperkte stukje grond moestuinieren. Je kweekt je eigen fruiten en groente dan niet op de grond, maar op stahoogte, namelijk op een moestuinbak met poten. De bakken zijn mooi om te zien en zo werk je makkelijk, zonder te moeten bukken. Er zijn moestuintjes welke al opgedeeld zijn in vakken, maar er is ook een mogelijkheid om gebruik te maken van een grote bak.

Een kas op balkon houden

Tegenwoordig bestaan er handige kweekkassen waarmee je eigen groente en fruit kunt kweken. De smalle kas is voorzien van gaas, in combinatie met de folie beschermt het insectengaas je kweekplantje tegen ongedierte. Met de deur welke je makkelijk kunt oprollen kun je zelf het klimaat in de kas bepalen. De kleine tuinkas is zeer geschikt voor een klein stukje grond. Zo heb je ruimte genoeg om nog heerlijk buiten te zitten en kun je in huis jezelf voorzien van gekweekte kruiden en groente.

Ga vertikaal tuinieren

Heb je weinig ruimte, maar wil je toch je kleine balkon inrichten met je eigen gekweekte fruit en kruiden? Dat is geen probleem. Je hebt nog een muur, waarop je verticaal kunt tuinieren. Met een reeks aan plantenzakken kun je de hoogte van je balkon op-en-top benutten. Wees creatief hang de grote zak welke in verdeeld in heel veel kleine zakjes op, en ga aan de slag met moestuingrond en plant zaadjes net als plantjes. Met de waterdoorlatende zakken gaat je plantje niet rotten, vergeet alleen om in de zomerperiode je plantje regelmatig water te geven.

Handige tips om te weten als je een moestuin gaat behouden op een klein stukje grond

 • Ligging moestuin: Kijk goed naar de ligging van je dakterras voordat je zaadjes en planten gaat kopen. Veel moestuinplanten hebben graag zonlicht. Mocht je niet veel zon hebben op de vierkante meter, niet getreurd, je kunt alsnog schaduwrijke planten telen of oogsten.
 • Te veel warmte: Moestuinplantjes houden niet van te veel zon, bescherm daarom bij te veel zonlicht je moestuinplantjes tegen de zonnestralen. Dit kun je doen de parasol te pakken of doeken boven je gewassen te plaatsen.
 • Schaduwrijk balkon: Heb je veel schaduw op je beperkte stukje grond, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn alsnog gewassen welke je goed kunt kweken. Voorbeelden hiervan zijn: Sla, spinazie en Snijbiet
 • Zonrijk balkon: Op een plek met veel zon kun je goed uit de voeten met moestuinieren. Groente welke het goed doen zijn: Tomaat, komkommer, Aubergine en Courgette.
 • Makkelijk te houden moestuinplanten: Ben je op zoek naar een makkelijk te houden moestuinplant? Er zijn meerdere planten waarmee je simpel kan beginnen, zoals aardbeien, radijsjes, wortelen en Lente-uien, heb je geen idee waar je moet beginnen, in dit artikel staan tips om de moestuinbak te vullen.

Wil je ook een makkelijke moestuin op balkon? Maak het je dan niet te moeilijk en ga voor een van de drie mogelijkheden om een mini moestuin te maken. Je kunt ook een moestuin beginnen in de tuin.

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  Marguerita (maandag, 27 maart 2023 19:34)

  Ik ben gek op potten met snoeptomatenplantjes �

 • #2

  Claire (maandag, 27 maart 2023 20:17)

  Wat een fijne tips! Ik vind het nog best lastig om een succesvolle moestuin op een balkon te hebben.

 • #3

  Patricia Heres (maandag, 27 maart 2023 21:16)

  Wat een leuke tips! Voor mij is een moestuin niet weggelegd, maar wie weet ooit als ik eens ga verhuizen.

 • #4

  Fallon (dinsdag, 28 maart 2023 09:46)

  Ik vind moestuintjes zo leuk! Ik doe het ieder jaar weer. Alleen dan wel in mijn tuin en geen balkon haha.

 • #5

  Tessa (woensdag, 29 maart 2023 19:27)

  Wat een fijne tip, misschien toch maar eens een moesbalkon gaan maken

 • #6

  Nicole Orriëns (vrijdag, 14 april 2023 10:38)

  Ik houd van makkelijk als het om tuinieren gaat! Dus deze tips zijn zeer welkom.

 • #7

  Elisabeth (vrijdag, 14 april 2023 11:21)

  Goed uitgelegd. Moestuinieren is heel leuk. Verticaal tuinieren kan weleens een vlucht gaan nemen. Muren zat tenslotte.

 • #8

  Caroline (zaterdag, 15 april 2023 12:18)

  We hebben een grote tuin, maar als ik een woning met balkon had, dan lijkt het me erg leuk om toch een moesbalkonnetje te creëren.

 • #9

  Amina (zondag, 16 april 2023 21:47)

  Lekker hoor, je eigen fruit en groenten kweken op het balkon. Fijne tips voor het balkon ook, want het gaat online meestal over en voor mensen die een tuin hebben ❤️❤️❤️

 • #10

  Jouvence (woensdag, 19 april 2023 11:23)

  Ik zou zo graag mijn eigen groenten en fruit kweken in eigen tuin, helaas geen tuin en ook geen balkon.

 • #11

  Rory (woensdag, 19 april 2023 16:36)

  Wat een toepasselijk artikel. Ik heb een soort van kweek-tafeltje ontvangen voor op de veranda / balkon / tuin. Maar ik merk dat ik enorm van het uitstelgedrag ben. Dan moet ik dus aarde aanschaffen en plantjes (welke dan). En die zonrichting is ook essentieel. Maar hoe doe ik dan dan? en voor ik het weet haak ik af. Zo zonde.