· 

5 handige ideeën om een super klein balkon in te richten

5 handige ideeën om een super klein balkon in te richten

Bij je appartement heb je een buitenruimte, alleen is het balkon niet zo groot, sterker nog de ruimte is eigenlijk super klein. Toch zijn er veel mogelijkheden om de ruimte buiten gezellig te maken. Heb je geen idee, waarmee je kunt beginnen? Dan is dit inspirerende artikel wat voor jou.

 

Met deze vijf handige tips kun je met mooi heerlijk buiten zitten en genieten van het fijne buitenleven op balkon.

5 handige ideeën om een super klein balkon in te richten

Een klein balkon gezellig maken

Je balkon opfleuren hoeft niet veel te kosten. Met een paar simpele tips kun je al een heel eind komen. Primair heb je een goede zitplek nodig, maar alleen een stoel en een tafel maken je balkonruimte niet gezellig. Met een paar plantenpotten en een goede balkonvloer ben je al een heel eind op weg, om je plekje sfeervol en gezellig te maken.

Fleur je balkonruimte op met deze sfeervolle ideeën

Je staat op je kale balkonnetje. Het enige wat je ziet, is een betonnen vloer, een reling en een stukje muur, echt gezellig kun je je kleine stekje nog niet noemen. Toch kun je de superkleine ruimte wel opfleuren, zodat de balkonruimte er sfeervol uit gaat zien, dit doe je bijvoorbeeld wintersterke balkonplanten. Met deze vijf ideeën kun je in no-time een knus behagelijk plekje creëren.

Bistroset of inklapbare balkonmeubels?

Als je een minibalkonnetje hebt, dan kun je het beste niet te groot denken, dat betekent een bistro set tuin of als je nog kleiner behuisd bent een stoel met een inklaptafel. Niet iedereen heeft genoeg plaats op het balkontuintje om ook een tafeltje neer te zetten, een opvouwbare tafel welke je makkelijk aan de reling kunt hangen is dan een uitkomst. Wil je een kopje thee drinken dan klap je de tafel uit en zodra je het balkonmeubel niet meer nodig hebt dan klap je het weer in. Zo ontstaat er genoeg ruimte, ditzelfde geldt ook voor een balkonparasol.

Geef de muur een intieme sfeer door verticaal te tuinieren

Maak van de muur een gezellig groen plekje. Dit kun je doen door verticaal te tuinieren. Veel mensen denken bij verticaal tuinieren aan een klimplant in een pot. Dit is zeker een mogelijkheid, maar je kunt ook meerdere sierpotten in de lucht hangen en op deze wijze de muur beplanten.

 

Misschien vond je het leuk om een moestuintje op balkon te hebben. Een plekje waar je leuke potten hebt hangen met gewassen of kruiden. Zo kun je thee zetten van je zelfgekweekte munt. Maar je kunt de plantenpotten of hangzakken ook voorzien van mooie bloeiers of groene blijvende tuinplanten waar je in de winter ook plezier van hebt.

Plaats plantenpotten op plekken welke geen ruimte in beslag nemen

Heb je een superklein balkon, dan is het slim om creatief met de ruimte om te gaan. Je kunt plantenpotten ophangen op plekken welke geen ruimte innemen, denk hierbij aan regenpijp potten of plantenbakken voor de reling. Zo fleur je je balkon fraai op en verdoezel je de lelijke regenpijp.

Deze planten zijn geschikt voor balkon

Wil je leuke tuinplanten op balkon, dan zijn dit zeer geschikte planten om in potten te houden:

 • Geraniums
 • Lavendel
 • Sedum
 • Hortensia
 • Heide

Een balkon met vlondertegels

Wil je je balkonruimte knus maken dan kun je vlondertegels plaatsen. Tegels van diverse soorten hout welke je kunt gebruiken voor buiten. Door de houtlook krijgt je zitplek een warme uitstraling en komt je zitje nog meer tot zijn recht. Toch is het soms moeilijk om de juiste vlonderplanken uit te zoeken. Je wilt natuurlijk niet bij de eerste stap naar buiten op je gat liggen omdat de planken glad zijn. Laat je goed informeren voordat je overgaat tot aanschaffen, er zijn namelijk ook planken welke niet glad worden.

Wat zijn je tips voor een klein balkonnetje?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Nicole Orriëns (vrijdag, 04 augustus 2023 10:34)

  Ik moet ook meteen aan iets van een spiegel denken. Daar wordt het balkon weliswaar niet groter van, maar het lijkt wel ruimtelijker.

 • #2

  Patricia Heres (vrijdag, 04 augustus 2023 22:24)

  Wat een goede tips! Ik heb zelf geen balkon (ook geen tuin trouwens) maar als ik er wel één had, dan zou ik zeker verticaal gaan tuinieren denk ik. En een paar mooie grote potten met lavendel neerzetten.

 • #3

  Jessie - Wonenwerkenleven.nl (zaterdag, 05 augustus 2023 02:08)

  Goede tips! Ik ben gek op een verticale tuin! Dat ziet er zo gezellig uit.

 • #4

  Claire (zaterdag, 05 augustus 2023 20:10)

  Super leuke tips! Wij hebben, toen we net samen gingen wonen, in een gigantisch appartement gewoond met een postzegel van een balkon. Het was net groot genoeg voor onze hondenkinderen. Die lagen er heerlijk op een bedje.

 • #5

  Tessa (woensdag, 30 augustus 2023 20:06)

  Als ik volgend jaar mijn balkon weer ga opknappen ga ik zeker ene paar van deze tips toepassen