· 

6 ideeën om van klein balkon een mini Japanse tuin te maken

6 ideeën om van klein balkon een mini Japanse tuin te maken

Wil je op je kleine balkon, dakterras ook geniet van een rustige sfeer? Dan is een mini Japanse tuin een goede keuze, dit tuintje kun je zelfs op een heel klein stukje grond maken. De combinatie van gekleurde en groene planten maakt de gecreëerde plantentuin aantrekkelijk om aan te leggen. 

 

Heb je een stukje grond met weinig vierkante meter ter beschikking, en wil je een zen gevoel in je tuintje waarbij steen, mooie beplanting en water centraal staan? Dan is een balkontuintje met Oosterse ideeën zeer geschikt.

 

In dit artikel kun je inspiratie opdoen over een min vijvertje, de juiste beplanting en indeling van de ruimte.

Tuinideeën mini zen tuin maken

Tips voor een klein zen tuintje

Heb je een kleine tuin of balkonnetje dan kun je beginnen om je leefgedeelte af te schermen met natuurlijke materialen zoals een bamboe tuinscherm of afrastering., zo zit je er niet alleen beschut bij, baboe beschermt je ook goed tegen zon en regen. Door het metaaldraad blijft het natuurlijke materiaal goed op zijn plaats zitten.

Een zentuin straalt rust uit en natuurlijk wil je op je dakterras of achtertuin er ook rustig bijzitten zonder dat iedereen meekijkt. Zie je regelmatig de hoofden van de buren een kijkje nemen op je kleine stukje grond, dan veroorzaakt dat irritatie en prikkels en dat wil je nu juist niet in een Oosters tuintje, waar je tot jezelf wilt komen.

6 ideeën om van balkon een mini Japanse tuin te maken

Inspiratie voor het inrichten van een oosterse tuin

Een Japanse tuin is in balans als alle elementen zoals water, steen en de beplanting goed in overeenstemming zijn. Ga je een oosterse tuin inrichten op een klein balkon of in je tuintje dan is het verstandig om vooraf wat informatie op te zoeken. Het is geen kwestie van een paar planten bij elkaar zetten en het zentuintje is compleet. 

De oosterse tuin komt tot zijn recht als alles het groen maar zeker ook gekleurde beplanting, waterelementen en stenen en keien in evenwicht zijn. Dat houdt in dat er niets te weinig, maar ook zeker niet te veel aanwezig mag zijn.

 

Kijk of je ergens water kunt toepassen in de kleine ruimte. Is een minivijvertje niet mogelijk, in een grond kun je ook een speciekuip plaatsen, dan kun je ook kijken naar waterelementen op een waterschaal voor op tafel. Tegenwoordig zijn er ook fonteintjes welke gaan op zonne-energie welke zorgen voor een rustgevend geluid.

Heb je de ruimte oom een boompje of een iets grotere struik te plaatsen, dan is dit het moment om te bepalen wat de gewenste plek moet zijn. Daarna kun je de beplanting uitzoeken, met keien of gesteentes, welke je vaak budgetvriendelijk van marktplaats kunt halen, toevoegen aan je tuintje.

Minivijver maken

In Japanse tuinen zie je veel groen van mos tot vele groentinten, met daarbij water en de balans van stenen. Kun je deze drie factoren verwerken in je buitenleven dan ben je al een aardig eind op weg om een Japanse tuin te creëren.

 

Een minivijver is daarbij een goede optie, veel mensen zullen denken een klein vijvertje, zo veel plaats heb ik niet, maar je kunt op diverse manieren water toepassen in je tuintje. Tegenwoordig is er, speciaal voor een balkon of kleine ruimte, een waterplanten kist ontworpen. De kisten zijn er in verschillende maten speciaal voor ruimtes welke niet zo groot zijn, het enige wat je hoeft te doen is water en waterplanten toevoegen. Zo heb je in een handomdraai een natuurlijke beleving op je balkon. Misschien kun je nog een pompje toevoegen zodat je ook stromend water hebt. Ideaal want van langzaam lopend water word je rustig. 

 

Heb je een tuintje en iets meer ruimt dan kun je ook een minivijvertje aanleggen met een kleine beekloop, de vijver hoeft niet groot te zijn, je hebt al voorgevormde vijvers van een bij twee meter. Een beekloop is waarschijnlijk iets te veel van het goede.

Deze Japanse planten zijn onmisbaar

Wil je een zen gevoel creëren in je tuintje of op je plekje op balkon of dakterras dan mogen deze Japanse planten niet ontbreken:

 • Acer : kleurrijke bomen afwisselend van 1,5 tot 3 meter hoog
 • Azalea: mooie bloeiers voor in het voorjaar
 • Carex siergrassen: grassen voor bij water of om sierlijk neer te zetten
 • Bamboe: groene basis plant voor een oosterse tuin
 • Bloedgras: gekleurd siergras in de kleuren groen-rood
 • Ilex: groene bollen, hagen of struiken
 • Mos: bodembedekker

Kom tot ontspanning met de juist balkon meubels

Kom tot ontspanning in een heerlijke zitstoel met bijpassend tafeltje, een bamboe bistroset is daar zeer geschikt voor. Bamboe of rotan is fijn materiaal 

 

Zo kun je een klein zitplekje maken waar je fijn, in maar ook uit de zon kan zitten om nog lang te genieten van het heerlijke buitenleven. Met de balans van groen en kleur en het stromende water op de achtergrond, kun je heerlijk ontspannen en tot jezelf komen.

Heb jij een klein balkon?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Claire (donderdag, 08 juni 2023 12:28)

  Toevallig was ik gisteren nog aan het kijken naar bloedgras.

 • #2

  Nicole Orriëns (vrijdag, 16 juni 2023 07:53)

  Wat een geweldig idee om van een klein balkon op deze manier een kleine Japanse oase te maken. Wat kun je veel bereiken met een beetje moeite.

 • #3

  Tessa (donderdag, 03 augustus 2023 20:04)

  Als ik ga verhuizen, dan wil ik dit zeker op mijn balkon gaan maken. Echt zo geweldig idee