· 

6 simpele tuin ideeën voor een klein budget

6 simpele tuin ideeën voor een klein budget

Wil je de kosten besparen omdat je weinig budget hebt om te besteden in de tuin? Dan nog kun je de achtertuin gezellig maken. Een mens heeft weinig middelen nog om een sfeervolle plantentuin aan te leggen. Als je een beetje creatief bent dan kun je veel zelf maken, of voor een goedkope prijs wat kopen.

 

Hierbij een paar goedkope tuinideeën welke je simpel kan uitvoeren zodat dat je veel kosten kunt besparen.

Simpele tuin ideeën voor klein budget

Wees creatief

 • Maak zelf bloempotten: spaar blikken of voedingspotjes, voorzie de potjes van een gat in de bodem, anders blijft er water in de bloempot staan en verrot de tuinplant. Geef de pot een likje verf of versier de pot op een andere manier en plaats er tuinplanten in.
 • Een pergola maken: Een pergola laten plaatsen kan een dure uitgave zijn. Met een paar palen en snelbeton maak je zelf je eigen overkapping. Kies een paar winterharde klimplanten uit, welke goed tegen de vorst kunnen, zodat ze elk jaar weer opnieuw zullen verschijnen. Of ga voor groenblijvende klimplanten, dan heb je in de zomer, maar ook in de winter plezier van het groen.
 • Een terras maken door een vlonder te plaatsen: Als je een beetje handig bent dan kun je zelf een terras maken door een vlonder te plaatsen. Sprokel een paar planken op de juiste maat bij elkaar en maak een gezellig hoekje. Vergeet niet om onder de planken een worteldoek neer te leggen, zodat de planken niet gaan rotten.
 • Maak een insectenhuis: Verzamel natuurlijk materiaal zoals hout, dennenappels, riet, stro en maak van eiken- of beukenhout, een insectenhotel. Een huis waar insecten kunnen schuilen en overwinteren. Boor gaatjes, verspreid het materiaal en werk het insectenhotel af met gaas. 

Investeer eenmalig in vaste planten

Investeer eenmalig in vaste tuinplanten. Planten voor de tuin kunnen een dure uitgave zijn, helemaal als je de bloemenplanten bij he tuincentrum koopt. Ga kijken naar aanbiedingen bij de supermarkt of op andere plekken. Maak een plantenlijstje, voor de bloemen welke je graag zou willen hebben. Kijk daarbij goed naar de ligging van je achtertuin en de standplaats van je plant. Je kunt veel Rododendrons in je bloementuin willen hebben, maar als je geen schaduw hebt dan is dat geen goede keuze.

 

Het voordeel van vaste beplanting is dat de plant het hele jaar blijft staan, maar de tuinplant kan ook afsterven en volgend jaar weer opkomen. Als je eenmaal je plantentuin hebt aangelegd dan weet je zeker dat je van veel beplanting plezier zult hebben, op voorwaarde dat het niet gaat vriezen. Voorbeelden van vaste planten zijn:

 • Vlinderstruik
 • Viburnum
 • Ilex
 • Sedum
 • Conifeer
 • Salix

Kies tuinplanten uit welke je kan vermeerderen

Tip één is, ga voor vaste tuinplanten. Het tweede advies is om planten te nemen welke je kan vermeerderen. Vermeerderen betekent dat je de tuin in de grond plaatst en na bijvoorbeeld een jaar eruit kan halen en doormidden kan hakken, waardoor er twee planten ontstaan. Deze techniek kun je niet op elke bloemenplant uitvoeren. Daarom is het slim om je er even in te verdiepen. Een paar voorbeelden van tuinplanten welke je kunt vermeerderen zijn:

 • Siergrassen
 • Hemelsleutel
 • Vuurpijl
 • Heuchera

Er zijn ook planten welke zichzelf vermeerderen, er ontstaat dan een klein plantje naaste de vaste tuinplant. Dit stekje kun je uit de grond trekken en op een gewenste plek plaatsen, voorbeelden van dit soort planten zijn:

 • Klimop
 • Verbena
 • Hibiscus
 • Vingerhoedskruid

Ga naar de plaatselijke planten bieb

Kijk in de buurt of er ergens een planten bieb is. Planten biebs zijn erg in trek, je kent vast wel de minibieb. Mensen welke een klein plekje in de voortuin hebben gemaakt waar je boeken gratis kan halen en neerzetten. Dit idee is ook ontstaan voor tuin- en kamerplanten. Zo kun je op een goedkope manier aan stekjes of afgedankte planten komen.

Neem een kijkje op Marktplaats

Op Marktplaats kun je als je goed zoekt heel wat pareltjes vinden. Je kunt met de app. makkelijk je postcode invullen en kijken of er mensen in de buurt wat hebben, wat je kan gebruiken.

 

Vooral voor het inrichten van de tuin is het slim om te kijken of mensen geen tuinbenodigdheden wegdoen. Als je goed zoekt, is er zeker ook een mogelijkheid om stenen, kiezels of tuinplanten gratis mee te nemen. De mensen willen graag van bijvoorbeeld de terrastegels af en zijn blij als je ze wilt openhalen.

 

Met de opgehaalde stenen kun je een rotstuintje maken en met de tegels kun je paden in de achtertuin aanleggen. Heb je ook interesse in dieren in de tuin dan kun je ook op dit platform een kijkje nemen, er is veel te koop, van kippen, vijvervissen tot hangbuikzwijntjes.

Bezoek de kringloop

Ben je nog op zoek naar decoratie of een tuinsetje om op te zitten? Ga naar de kringloop, hier kun je van alles vinden voor in de tuin. Van tuingereedschap, tuinstoelen en tafels tot sierkussentjes voor op de bank. Voor een klein prijsje kun je vaak wat meenemen, waardoor je achtertuin er weer gezellig uitziet.

Heb jij nog handige tips budget tips voor balkon, terras of tuin

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Claire (dinsdag, 28 maart 2023 18:28)

  Wat een leuke tips en ideeën allemaal! Wij hebben ook een planten bieb op loopafstand. Zo leuk! Ik kan niet wachten tot ze weer opengaat.

 • #2

  Tessa (zaterdag, 01 april 2023 19:39)

  Wat geef je toch elke keer weer fijne tips en ideeen voor de (budget) tuin