· 

7 ideeën om een gezellige achtertuin te maken

7 ideeën om een gezellige achtertuin te maken

Je mag je tuin ontwerpen, maar hoe ga je de tuin inrichten? Er komt veel op je af van een mooie schutting tot groene beplanting en natuurlijk een fijn terras waar je heerlijk kunt zitten.

 

In dit artikel staan een paar tips, zodat je een beetje houvast hebt als je je achtertuin gaat indelen, inspiratie over de plantentuin en een gezellig plekje wordt waar je graag wilt verblijven. Met deze ideeën kun je de bloementuin helemaal naar je zin maken.

7 tips om een gezellige achtertuin te maken

Maak een of meerdere zitplekken

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar grootte van de tuin, heb je een kleine of een grote achtertuin? Heb je meer ruimte, dan is het fijn om een of meerdere terrassen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijke plek maken voor de ochtendzon, waar je in de ochtend kan genieten van een kopje koffie. En de tweede plek een plaats geven waar je kan profiteren van de avondzon.

 

Wil je meer luxe creëren en is er genoeg ruimte tussen de planten en bloemen dan is een vrijstaande veranda of een modern tuinhuis ook een fijn idee. Zo zit je beschut tegen eind en zon en kun je toch heerlijk in de plantentuin verblijven. Maak de eetgelegenheid extra sfeervol met buiten led-stripverlichting voor de tuin.

Haal alle stenen weg en plaats een gazon

Veel tegels in de tuin geven niet echt sfeer. Wil je een duurzame tuin, dan wordt zelfs het advies gegeven om de meeste tuintegels te vervangen. Je kunt ook de stenen gebruiken om er een border voor de tuinplanten van te maken, heb je genoeg dan kun je op de rand van de border ook een zitplaats maken.

 

Buiten het gegeven idee dan terrastegels niet bevorderend zijn voor het milieu, wil het oog ook wat. Als je heel de dag tegen tegels aan zit te kijken wordt je humeur er niet veel beter van. Behoudt het looppad en de tegels voor het terras en vervang de rest van de ruimte door grasmatten te plaatsen.

 

Een gazon blijft heel het jaar groen, als je zorgt voor goed onderhoud. Van de grassprieten zul je heel het jaar plezier hebben. De grasmat staat niet alleen sfeervol, er komen ook veel dieren op af waaronder tuinvogels.

Trek vogels naar de tuin

Met een gazon in je tuin maak je de natuurlijke leefomgeving voor de tuinvogel aantrekkelijk. De merel zal niet alleen een mooi repertoire zingen in de groene tuin, de vogel komt ook elke dag een portie voeding halen, door de wormen uit je gras te stampen.

 

Wil je graag nog meer vogels in de bloemen tuin, zorg dan dat er water aanwezig is tussen de beplanting. Dit kan in de vorm van een waterornament, vijver, een tobbe met waterplanten of gewoon simpel door een waterbakje te plaatsen.

 

In combinatie met struiken, zoals een Rododendron of Viburnum waar de vogels zich het hele jaar onder kunnen verschuilen en voeding in de winter, maak je je achtertuin erg aantrekkelijk voor de tuinvogel.

Meer leven met een vijver in de achtertuin

Zoals gezegd trekt een vijver meer leven naar je plantentuin, je moet er alleen wel tijd voor hebben want een siervijver moet je wel onderhouden. Al hoeft het oppervlak niet groot te zijn. Je kunt een speciekuip de grond ingraven en een paar waterplanten toevoegen en zo heb je een kleine vijver. 

 

Heb je meer ruimte in de tuin dan kun je ook kiezen voor een voorgevormde vijver of zelf een vissenvijver aanleggen. Dit kost wel wat tijd en energie, maar je zult er veel plezier van hebben. Behoud je een diepte van minimaal tachtig cm dan kun je er ook verschillende vissoorten in houden. Let op niet alle vissen zijn geschikt om in een kleine of natuurlijk vijver te houden. Dit zijn wel vissen geschikt voor de vijver.

 

Vogels en vissen zullen niet alleen actief zijn bij de waterrand, ook padden, kikkers en salamanders zullen interesse tonen in het wateroppervlak. En vergeet daarbij de insecten niet, in de zomer zullen veel wespen, bijen en hommels gebruik maken van het water om te komen drinken.

Plaats kuipplanten bij je terras

Heb je geen groene vingers, maar wil je wel wat meer leven in de tuin, voorzie het terras dan van kuipplanten. Kuipplanten kun je bij de deur of op het terras plaatsen. Je kunt de potten voorzien van groenblijvende planten, dan zul je er het hele jaar plezier van hebben. Maar wil je echt genieten van het buitenleven dan mogen prachtige bloeiers ook niet ontbreken.  Bloeiende tuinplanten zorgen voor meer voor sfeer en gezelligheid.

Kweek thee of kruiden in moestuin bakken

Heb je altijd al interesse gehad om je eigen groene thee te drinken of kruiden uit je eigen tuin te plukken? Maak dan van een klein hoekje van de plantentuin een moestuin. Een moestuin aanleggen kan heel simpel, schaf een bak op hoge poten aan, en ga aan de slag met winterharde kruiden zoals tijm, munt of rozemarijn. Tegenwoordig zijn er ook millevriendelijke jute zakjes met kruiden, het enige wat je moeten doen om de kruiden te laten groeien is water toevoegen. Hoe makkelijk kan het zijn!

Zorg voor groenblijvende planten

Groen in de plantentuin zorgt voor gezelligheid. Maak borders in ronde vormen. Rondingen in de kleine tuin of grote achtertuin zorgen voor een speels effect. Plaats er vaste beplanting in welke elk jaar terugkomen, dit geeft minder onderhoud. Het enige wat je kunt doen is onkruid weghalen en de tuinplant snoeien.

 

Behalve de borders kun je ook de schutting beplanten met groenblijvende planten, dit noemen we ook wel verticaal tuinieren. Dit kun je doen door klimplanten te plaatsen, tegen muur of pergola. Veel klimmer hebben mooie bloeiers waar je elk jaar van kunt genieten.

Hoe maak jij je tuin gezellig, en heb je nog simpele tuinideeën?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Claire (woensdag, 22 maart 2023 08:33)

  Wat een fijne tips!! Vooral de groenblijvende planten maken het gezellig vindt ik. Al vind ik een vijver ook erg leuk (alleen niet praktisch met kleine kids).

 • #2

  Nicole Orriëns (woensdag, 22 maart 2023 15:55)

  Ik vind een tuin vooral gezellig als er veel kleurtjes in zijn. En ik houd van tuinkabouters!

 • #3

  Frederique (donderdag, 23 maart 2023 15:05)

  Leuk hoor om thee en kruiden te kweken. En ik vind gazon ook veel gezelliger dan stenen!

 • #4

  Tessa (donderdag, 23 maart 2023 18:55)

  Als ik dit zo lees baal ik dat ik geen tuin heb

 • #5

  Corrina (dinsdag, 12 maart 2024 22:20)

  Wat een leuke en handige blog
  Wij moeten onze tuin gaan aanleggen en inrichten dus de tips zijn welkom
  Dank