Huis verduurzamen? 7x advies voor buiten in tuin
Door je huis te verduurzamen kun je veel energiekosten besparen. Ga je je huis binnen verduurzamen dan zit er vaak een hoog prijskaartje aan vast en zie je het resultaat vaak op langer termijn.
Daarentegen gaat het verduurzamen buiten in de tuin veel sneller. Je kunt op een simpele manier de hoeveelheid energie van je huishouden besparen, door kleine en grote toepassingen te doen in de voor- of achtertuin.
In dit artikel staan zeven tuinadviezen om het leven in de tuin aangenamer te maken, niet alleen voor jezelf en de dieren, maar ook voor je portemonnee.
Hoe kan je de tuin verduurzamen?
Je huis en tuin verduurzamen betekent energie besparen, dit kan al door het vervangen van de buitenverlichting, ga over op solar verlichting, deze lampen werken op zonne-energie. Een simpele handeling, welke je makkelijk zelf kan uitvoeren. En zo zijn er meer toepassingen welke je zelf kan doen van tegels eruit tot water besparen.
Helaas zijn niet alle tips makkelijk uitvoerbaar, sommige uitvoeringen kun je beter aan specialisten overlaten. Ze doen dit werk dagelijks en weten dan ook hoe je zo efficiënt mogelijk te werk kan gaan. De volgende vijf tips kun je toepassen in de tuin.
Tuinverzakking aanpakken
Als de bodem van je tuin door bijvoorbeeld een zachte grond zakt dan heb je een probleem. Tuinverzakking kan er voor zorgen dat er ruimte onder de fundering ontstaat, waardoor er zand in de kruipruimte kan ontstaan. Het probleem met de kruipruimte is niet het enige probleem, als de grond verzakt zal de bestrating ook verzakken. Dit zorgt voor losse tegels in de plantentuin en bij veel regen ontstaan er grote waterplassen welke in de tuin blijven staan.
Om dit probleem te verhelpen zul je de tuin de tuin moeten verhogen en egaliseren met ophoogzand. Dit is geen simpele klus. Het beste kun je dit door een specialist laten uitvoeren. Zorg bij het herstellen van de achtertuin voor een goede afvoergoot, een waterdoorlatend pad en veel beplanting.
Beplanting voor droog en zonnig klimaat
Zoals gezegd is beplanting in de tuin erg belangrijk als je de tuin wilt verduurzamen, niet alleen is het beter om de hoeveelheid regenwater makkelijk in de bodem te laten zakken, ook veel dieren zijn blij met (inheemse) beplanting.
Omdat het klimaat al enige tijd verandert, ervaren we meer regenbuien, een toename in stormen, maar ook meer droogte en hitte welke een langere periode kan aanhouden. De klimaatverandering zorgt ervoor dat we meer moeten nadenken over de juiste beplanting in de tuin. Tuinplanten welke goed zijn voor de droogte en de enorme hitte.
Als je de tuinbeplanting aanpast aan het klimaat dan betekent dat je in de praktijk de bloemenplanten minder water hoeft te geven. De beplanting kan namelijk goed tegen een stootje en een langdurige hittegolf of droogte zijn geen probleem.
Meer planten voor de insecten
Als je dan toch bezig bent met het uitkiezen van de juiste beplanting, ga dan voor vaste planten welke insecten aantrekken. Insecten zijn namelijk erg belangrijk, niet alleen voor ons ecosysteem, maar ook als voedsel voor de tuinvogels. Wil je de jonge vogeltjes helpen dan zijn er rupsen nodig, dit betekent dat er onder ander planten voor vlinders en bijen en andere vliegende insecten erg belangrijk zijn.
De insecten hebben niet alleen als voedsel een zwaarwegende functie, de bijen en hommels zijn ook de beestjes welke het fruit bestuiven. Als de kleine diertjes uitsterven dan zijn er ook geen fruitsoorten meer. Kortom kies nauwkeurig de juiste beplanting uit.
Minder tuintegels
Als je de tuintegels verwijdert uit de tuin en er planten voor terugplaatst dan is dat een goede vooruitgang. De aarde waar de planten in geplaatst zijn, nemen zeer goed vocht op. Bij hoosbuien kan het water zakken naar de bodem. Heb je veel tegels in de tuin dan kan het water geen kant op, het blijft staan in de achtertuin.
Mocht de klimaatverandering nog sterker aannemen dan betekent dat, er een grotere hoeveelheid regenwater langdurig uit de lucht zal vallen. Je hebt op lange termijn dan geen grote plas in de tuin maar een zwembad voor egels, muizen en andere beestjes welke leven in de achtertuin. Dit zal het leven in de achtertuin niet bevorderen.
Water besparen met een regenton
Aan de grote hoeveelheid regenwater kunnen we wel wat doen, we kunnen het water gebruiken om de planten te besproeien. Voor het opvangen van het regenwater is een regenton ideaal. Je kunt op een makkelijke manier de regenpijp koppelen in een regenton. Al het water zal nu in de ton vallen en worden opgeslagen.
Nu nog een kraantje onderaan de ton en je kun je het water eruit tappen en hergebruiken. Zorg wel voor een deksel op de regenton, zo heb je minder last van muggen en muggenlarven.
Groen dak
Het dak van je schuur of carport bekleden met planten is zeer gunstig voor het klimaat en het ziet er ook nog fleurig uit! De sedumplanten zorgen voor een groene bedekking van het dak en het is ook nog eens eenvoudig aan te leggen.
Een groen dak zorgt voor meer insecten in de tuin en het water blijft niet meer op het dak staan, maar kan makkelijk wegzakken. Ga je je dak vergroenen dan is het wel is het van belang om een stevig dak te hebben, het gewicht van de sedumplantenmat kan door de zwaarte zorgen voor een lekkage. Bij een stabiel dak heb je daar geen last van.
In veel gemeentes krijg je zelfs subsidie als je een groendak wilt aanleggen. Controleer altijd of energie besparen ook geldt voor je gemeente, dit kan per dorp of plaats verschillen.
Zonnepanelen in de tuin
Zonnepanelen kun je behalve op het dak ook plaatsen op een ander stabiele overdekking van bijvoorbeeld schutting of de overkapping van de auto. Over het algemeen heb je geen vergunning nodig tenzij de hoogte niet hoger is dan 5 meter. Vraag bij de gemeente even na wat de voorwaarde zijn voor het bestemmingsplan. Mocht het plan niet voldoen aan de voorwaarde, dan kan het verzoek worden afgewezen. Twijfel je nog lees dan het artikel de kracht van zonnepanelen.
Heb je je huis buiten al verduurzaamt of het regenwater opgevangen?
Reactie schrijven
Judith (maandag, 02 januari 2023 15:56)
Dit jaar moet de tuin echt opgeknapt worden dus dit zijn mega handige tips vast!
Elisabeth (dinsdag, 03 januari 2023 10:47)
Oh handige tips. Thanks.
Claire (dinsdag, 03 januari 2023 11:16)
Wij hebben zonnepanelen; ideaal! Van zo'n regenton en groen dak ben ik trouwens ook enorm fan.
Eva (dinsdag, 03 januari 2023 12:14)
Bedankt voor de mooie tips. Ik ben zeker al begonnen mijn tuin te verduurzamen. En ik merk al snel verschil met hoe de tuin was van de vorige eigenaar.
Marie-Lise (Blogstudio) (dinsdag, 03 januari 2023 13:14)
Handige tips! Ze zullen van pas komen wanneer we volgend jaar onze tuin zullen inrichten. Misschien voorzien we ook wadi's om water op te vangen, want droogte zal een reële uitdaging worden (al is dat nu met die natte winter soms moeilijk te geloven ;))
Tessa (dinsdag, 03 januari 2023 17:22)
Nooit geweten dat je een tuin op zo veel manieren duurzaam kan maken. Ik heb zelf een klein balkon
Joyce - SomedayTodayNL (donderdag, 05 januari 2023 09:56)
Ah dit wil ik later ook echt goed gaan aanpakken! We hebben nu een dakterras dus daar kunnen we helaas niet zoveel mee.
Frederique (vrijdag, 06 januari 2023 12:34)
Een regenton is inderdaad erg fijn om water te besparen en ik vind het er ook altijd heel tof uitzien in de tuin.
Rory (vrijdag, 06 januari 2023 13:58)
Helaas herken ik het verzakken, maar even de financiën niet om daar wat aan te laten doen. Een regenton is iets wat ik al langer wil, maar again - door de financiën - zijn we nu even geen extra kosten aan het maken. Goede tips trouwens, want iets verduurzamen zorgt ook voor minder kosten...
Nicole Orriëns (donderdag, 19 januari 2023 11:42)
Bij verduurzamen in de tuin denk ik meteen aan natuurlijke middelen gebruiken en gebruik maken van natuurlijke vijanden van vervelende beestjes.
Mirjam (zondag, 10 december 2023 16:38)
Wij hebben afgelopen zomer de tuin flink verbouwd. Daarbij is extra aandacht besteedt aan veel groen en een rijke biodiversiteit.