· 

Zonnepanelen een duurzame investering voor de toekomst

Zonnepanelen een duurzame investering voor de toekomst

Als je om je woning heen kijkt dan zie je dat iedereen langzamerhand zijn huis gaat verduurzamen. Is het niet in huis door de vloer of het dak te isoleren, dan is het buitenshuis door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te plaatsen.

 

De energiekosten worden alleen maar duurder en duurder, elk centje wat je kan besparen is mooi meegenomen. Ben je nog niet begonnen met verduurzamen dan kun je het beste nu beginnen met een goede zonnepaneleninstallatie, zodat je er in de toekomst warm bijzit.

 

Heb je geen idee of het nuttig is om te investeren in zonne-energie, In dit artikel staan de voordelen overzichtelijk op een rijtje met daarbij handige tips om brandgevaar te voorkomen.

Zonnepanelen een duurzame investering voor de toekomst

De pluspunten van zonne-energie

Zonne-energie is een onuitputtelijke energiebron. Wil je snel de kosten op je energierekening besparen dan is het slim om meerdere zonnepanelen aan te schaffen. Veel mensen hikken tegen de kosten zonnepanelen op, maar je kunt de investering zo duur maken zoals je zelf wilt. Verdiep je voor de aankoop voldoende in het merk, hoeveelheid zonnepanelen, de ligging en de plek waar de panelen geplaatst worden, dit kan zijn op een op een plat of schuin dak.

 

Een gemiddeld zonnepaneelsysteem inclusief installatie kost ongeveer € 4500 euro, waarvan de maandelijkse lasten uitkomen op € 15,00. Na 15 jaar zal het systeem wel een onderhoud en schoonmaakbeurt nodig hebben en een nieuwe omvormer. Een omvormer is het systeem welke de opgewekte energie omzet in stroom. Beide kosten komen uit op € 2000. Alles bij elkaar heb je na zeven jaar je investering terugverdiend.

 

Ben je nieuwsgierig naar alle voordelen van het installeren van een zonnepanelen systeem, hier vind je alle pluspunten.

Je huis verduurzamen met zonnepanelen om de energiekosten te besparen

De energiekosten stijgen de pan uit, als je er niks aan doet, dan zit je er dadelijk in de winter koud bij. Je kunt de hoge prijzen verminderen door te investeren in je huis, zonnepanelen zijn daarbij een goede optie. De investering is een uitgave met een hoog kostenplaatje, daarentegen weet je zeker dat je het geld dubbel en dwarst terugverdiend.  Je kunt je woning aanpassen of je huis duurzaam verbouwen. Vraag voordat je de zonnepanelen gaat plaatsen eerst bij de gemeente of er subsidie mogelijk is. Niet elke gemeente geeft een vergoeding, daarbij is het van belang dat de uitvoering naar alle voorwaarden wordt uitgevoerd. Heb je dit niet gedaan dan kun je helaas geen bijdrage verwachten, dus lees je goed in voordat je aan de slag gaat.

Een beter klimaat begin bij jezelf

Wil je je steentje bijdragen aan het milieu begin dan bij jezelf. Door middel van het opwekken van zonne-energie voorzie je je huis van groene energie, energie welke geen CO₂ bevat. Als iedereen zijn woning zou voorzien van een zonnepaneelsysteem dan zou de wereld eer veel beter en vooral schoner uitzien.

Je woning stijgt in waarde

Een zonnepaneleninstallatie heeft een grote toegevoegde waarde. De maandelijkse kosten zijn niet alleen lager dan een doorsnee woning, de zonnepanelen zorgen ook voor een lager energielabel. Door het lage energie label zal de waarde van je huis stijgen. Wil je je huis verkopen dan is dat mooi meegenomen en verdien je de investering makkelijk terug.

Stroom waar je altijd gebruik van kunt maken

Of je nu zonne-energie opwekt via je dak, garage of schuurtje dat maakt niks uit. Bij bewolkt weer zorgen de zonnepanelen altijd voor groene stroom. Stroom waar je heel het jaar gebruik van kunt maken en onuitputtelijk is. De zonne-energie kun je gebruiken om je woning te verlichten of om je auto mee op te laden.

Toch angst voor brandgevaar?

Misschien sta je op het punt om zonnepanelen aan te schaffen, maar twijfel je nog, aan de populaire duurzame energieopwekking. Er zijn gevallen bekend waarbij brand is ontstaan in de zonnepaneleninstallaties, enige angst voor brandgevaar is dus niet gek.

 

Toch is het wel fijn om te weten dat zonnepanelen niet spontaan in de brand kunnen vliegen. De installaties zijn namelijk uitgebreid getest en bestaan uit materialen welke niet snel oververhit kunnen raken, denk hierbij aan aluminium, glas en silicium.

 

Om brandgevaar zonnepalen te voorkomen kun je het beste wel de juiste maatregelen nemen door de zonnepanelen te laten installeren door gespecialiseerde installateur, goede kwaliteit te gebruiken en de installatie te controleren door een onafhankelijke inspecteur. Zo kunnen er geen problemen ontstaan en ben je verzekerd van een goed zonnepanelensysteem.

Heb jij al zonnepanelen op je dak liggen?

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Claire (maandag, 24 juli 2023 09:25)

  Wij zijn super blij met onze zonnepanelen en willen ook echt een zonnepaneel op onze camper hebben.

 • #2

  Vivienne (maandag, 24 juli 2023 14:26)

  Wij krijgen eind van deze zomer zonnepanelen. Wel goed om te weten dat er brandgevaar kan zijn en hoe je dat kan voorkomen. Dat gaan we zeker grondig laten controleren. En het wordt ook door een expert gelegd bij ons.

 • #3

  Jessie (maandag, 24 juli 2023 20:58)

  Wij hebben ook zonnepanelen. Een echte aanrader vinden wij. Een goede stap naar een duurzamere toekomst en (op de lange termijn) goed voor de portemonnee

 • #4

  Patricia Heres (dinsdag, 25 juli 2023 18:52)

  Ik heb geen zonnepanelen. Zit in een huurwoning (particulier) maar wanneer ik ooit een eigen huis zou hebben, dan zou ik zeker zonnepanelen overwegen.

 • #5

  Joanne (woensdag, 26 juli 2023 05:00)

  Wij twijfelen nog over de zonnepanelen. Maar eerst komt onze overkapping, dan sparen we weer verder, haha...

 • #6

  Nicole Orriëns (woensdag, 26 juli 2023 09:19)

  Ja wij hebben ze inmiddels twee jaar. En we zijn er echt heel blij mee!

 • #7

  Tessa (woensdag, 26 juli 2023 15:08)

  Ik zou als ik een koophuis hebben, zou ik zeker zonnepanelen willen.

 • #8

  Uniek overnachten (donderdag, 27 juli 2023 11:19)

  Ik ben helemaal fan. Heb nu al 7 jaar zonnepanelen en nog geen spijt van gehad!

 • #9

  Jouvence (donderdag, 27 juli 2023 16:16)

  Nee, geen zonnepanelen op het dak. Wij hebben een huurhuis, dus niet aan ons om die keus te maken.

 • #10

  Krystle (donderdag, 27 juli 2023 19:35)

  Ik heb geen zonnepanelen, maar het lijkt me zeker een goede en duurzame investering. Ik hoor van steeds meer mensen om me heen dat ze kiezen voor zonnepanelen

 • #11

  Mirjam (vrijdag, 28 juli 2023 16:50)

  Wij hebben onze zonnepanelen nu ongeveer een jaar en zijn er erg tevreden over. Het is even een flinke investering, maar eentje die zichzelf wel weer terugverdiend.

 • #12

  Amina (vrijdag, 28 juli 2023 17:37)

  Wij huren en jammer genoeg geen zonnepanelen. Toch vind ik het wel jammer dat vooral bij oranje daken, er van die panelen opliggen. Qua mooiheid zeg maar. Maar het is natuurlijk mega kostenbesparend, dus ik snap het helemaal!

 • #13

  Eliane Roest (dinsdag, 01 augustus 2023 12:57)

  Wil al tijden zonnepanelen maar de VVE is nog niet overtuigd.