· 

Je huis duurzaam verbouwen doe je met deze 7 subsidies

Je huis duurzaam verbouwen doe je met deze 7 subsidies

Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen tijdens een verbouwing, denk hierbij aan het isoleren van de vloeren, muren en dakisolatie. Dit doe je om de warmte binnen te houden en de energiekosten te besparen.

 

De verbouwing van je huis of het nu een koophuis of een appartement is, is vaak een dure uitgave, een bijdrage in de vorm van subsidie zou erg fijn zijn. Maar krijg je voor elke verduurzaming een tegemoetkoming, zodat je kosten kan besparen. Met welke isolatiemaatregel kun je het beste beginnen? Als je efficiënt wilt starten.

 

In dit artikel zetten we alle subsidies om een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent.

Je huis duurzaam verbouwen doe je met deze 7 subsidies

Duurzaam verbouwen door isolatie

Als je je huis wilt verbouwen dan kun je dat groots aanpakken door zowel binnen als buiten te verbouwen, een mogelijkheid is bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas of zonnepanelen installeren. Je kunt ook klein beginnen en de verlichting vervangen door ledverlichting

 

Wil je snel een resultaat zien door middel van lagere energiekosten dan kun je het beste starten met het isoleren van je woning. Helaas krijg je voor elke verduurzaming geen bijdrage om deels de prijzen te bekostigen. Wil je je je huis verduurzamen dan zijn de kosten per gemeente zelfs verschillend. Het is daarom slim om voor de verbouwing bij je gemeente te raadplegen, wat mogelijk is en waar je eventueel subsidie voor kunt krijgen. In de meeste gemeentes heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Wil je een warmtepomp in je voortuin plaatsen dan is het slim om even na te vragen of je vergunningplichtig bent, aangezien hier andere regels over gelden.

Krijg je voor elke woning subsidie?

Voor een koopwoning kun je subsidie aanvragen, voor een verhuurde woning is dat helaas niet mogelijk. In een koopwoning kun je een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen, aansluiting op een warmtenet, warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. Het aanvragen van een bijdrage in de kosten gaat volgens een stappenplan, daarbij wordt ook een schatting gemaakt van het subsidiebedrag. Wil je meer informatie kijk dan op Rijksoverheid.

Welke subsidies voor koophuis?

Wil je energie besparen dan kun je voor een koophuis een bijdrage vragen voor de maatregelen welke je treft om je huis te isoleren. Dit gaat wel volgens een aanvraagprocedure. Kijk goed naar de subsidievoorwaarden, voordat je je huis laat isoleren, er zijn namelijk belangrijke voorwaarden waar een isolatie-uitvoering aan moet voldoen. Aangezien je de subsidie pas kan aanvragen nadat het klusje is uitgevoerd, is het wel van belang dat de uitvoering via de goede manier is gegaan, anders kun je opnieuw starten.

Wil je energie besparen dan kun je voor de volgende isolatiemaatregelen een vergoeding krijgen:

 • Isolatie spouwmuren
 • Dakisolatie
 • Dubbelglas en tripple glas
 • Vloer isoleren
 • Plaatsen nieuwe zonneboiler
 • Plaatsen nieuwe warmtepomp
 • Aansluiting op warmtenet

Wat is de effectiefste isolatie om mee te starten?

Een van de beste isolaties welke al snel effect zal hebben is de vloerisolatie. Aangezien de kruipruimte erg tochtig en vochtig is, is het verstandig om als eerste te starten met de bodemisolatie. Je kunt de vloer zelf isoleren, maar een specialist zal vakkundiger, sneller en beter materiaal gebruiken om te werk te gaan.

Op de tweede en derde plaats staan de spouwmuren en dakisolatie, heb je deze drie ruimtes geïsoleerd dan kan er geen kou meer in je huis binnenstromen, waardoor je alle warmte binnenhoudt en minder energiekosten zult hebben.

Heb je goede ervaring met isoleren in huis?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Nicole Orriëns (woensdag, 14 juni 2023 12:31)

  Wat zijn er lekker veel subsidies eigenlijk voor het verduurzamen van je huis! Dat is toch prettig om te weten en het werkt zeker drempelverlagend.

 • #2

  EvenDelen.be (woensdag, 14 juni 2023 19:05)

  Opvallend hoe alles verschilt van land tot land.
  En goed dat je zo'n overzicht maakt, want alles verandert zo snel dat het soms moeilijk is om deze zaken bij te houden. Ook wij hebben nog een aantal zaken die we in orde wensen te maken.

 • #3

  Claire (woensdag, 14 juni 2023 19:33)

  Weer wat geleerd! Ik wist niet dat er subsidies voor waren.

 • #4

  sandra (donderdag, 15 juni 2023 19:50)

  Altijd de moeite om na te kijken of je subsidies kan krijgen. Goed dat je zo een overzichtje hebt gemaakt

 • #5

  Tessa (vrijdag, 23 juni 2023 20:11)

  Wat fijn dat er zo veel subsidies mogelijk zijn om je huis te verduurzamen, Zou dit ook mogelijk zijn voor een huur huis