· 

6x inspiratie voor warme sfeerverlichting in de woonkamer

6x inspiratie voor warme sfeerverlichting in de woonkamer

Je wilt een gezellige woonkamer, een ruimte waar je je thuis voelt en welke warmte uitstraalt. Sfeerverlichting mag daarbij niet ontbreken, maar er zijn zo veel verschillende soorten lampen voor je interieur. De verschillende ideeën om verlichting toe te passen in huis, maken de keuze des te moeilijker. 

 

In dit artikel staat inspiratie van talloze manieren om verlichting in de woonkamer te creëren. Het zijn enkele tips welke je kunt toepassen in het huis van spotjes, vloerlampen tot ledverlichting, zodat je interieur een warme uitstraling krijgt.

6x inspiratie voor warme sfeerverlichting in de woonkamer

Lichtplan maken

Als je gaat verhuizen of je woning opnieuw gaat inrichten dan is het slim om een lichtplan te maken. Je kunt dat het beste doen door een indeling van bijvoorbeeld de woonkamer te maken. Zet de inrichting op papier en maak er een plattegrond van, zo heb je een duidelijk inzicht, waar de zitplekken zijn en waar je standaard verlichting, maar ook sfeerverlichting wilt hebben.

 

Markeer op de plattegrond de plekken waar je verlichting wilt hebben, zo dat je duidelijk in kaart hebt waar de lampen moeten komen te staan of hangen. Vul als eerste de plekken in waar je goede verlichting nodig hebt om bijvoorbeeld te lezen of te eten. Hieronder valt geen sfeerverlichting, deze verlichting pas je als laatste toe. Sfeerverlichting zijn lampen waarmee je je huis gezellig kunt maken, je kunt er veel gezelligheid mee creëren. Over het algemeen geven de lampen iets minder licht.

 

Heb je alle standaard verlichting toegepast dan kun je beginnen met het indelen van de sfeerverlichting. Wil je rust en een eenheid in je woonkamer dan is het mooi om een verlichting uit een bepaalde serie uit te zoeken. De lampen hebben dan allemaal dezelfde uitstraling. Uit de reeks heb je bijvoorbeeld een vloerlamp, wandlamp en een staande lamp voor op tafel.

Led sfeerverlichting voor de woonkamer

Wil je meer gezelligheid in huis dan kun je op een simpele wijze led sfeerverlichting toepassen in huis. Led-strips zijn er in verschillende kleuren van wit, tot rood, groen, blauw of paars. Je kunt de strip subtiel plakken, achter tv, meubels of plafond. Door de ledverlichting op plafond te plaatsen, is de verlichting gelijkmatig verdeeld, waardoor de ruimte optisch groter lijkt. Met de lampen kun je niet allen meer sfeer binnen creëren, voor de tuin zijn er ook led-strips voor buiten.

booglamp- ideeën sfeervolle verlichting in huis

Vloerlampen design

Vloerlampen zijn zeer praktisch, plaats de lamp in hoeken van de kamer en je hebt een sfeervol lichtpunt. Je kunt ervoor kiezen om alleen de hoek te verlichten of een booglamp op de plaats te gebruiken. Zo kun je de ruimte van bovenaf verlichten zonder dat je een hanglamp hoeft te gebruiken. Zo voorkom je gaten in de muur en creëer je je eigen sfeerplaatje.

Hanglampen voor boven de eettafel

Hanglampen zijn er in alles soorten en maten. Je kunt een opvallende lamp nemen voor de vide, een grote lamp welke de leegte van de ruimte opvult. Videlampen zijn ook goed te gebruiken om het trappengat op te vullen. 

Maar hanglampen zijn ook fijn voor boven de eettafel, in de keuken of op de wc. Je kunt een grote blikvanger nemen of ervoor kiezen om meerdere kleinere lampen bij elkaar op te hangen. 

 

Komt de lamp te hangen dan is het van belang dat de lamp voldoende licht geeft. Een rieten lamp zal de ruimte meer verlichten dan een metalen industriële lamp welke recht naar beneden schijnt. Kijk welke stijl bij jouw en je interieur past en ga af op je eigen gevoel. 

Inbouwspotjes voor de sfeer

Inbouwspots worden veel gebruikt in huis. Je kunt ze gebruiken om het plafond mee te verlichten, maar je kunt ook gaan voor spots welke je kunt kantelen. De kantelbare spots kun je gebruiken voor sfeer en om iets te belichten, wat zo meer aandacht krijgt. Je kunt ook spots in een nis of kast plaatsen om op deze wijze nog meer gezelligheid te creëren in je woning. Plaats er een dimmer op waarmee je de sterkte van het licht kan bepalen, van helder licht tot een romantische sfeer, zo kun je zelf de verlichting op de gewenste sterkte instellen.

Wandlampen aan de muur

Wandlampen kunnen een rustgevend effect hebben als je de lampen op de muur plaatst. Er zijn lampen welke je naar boven of naar beneden toe kunt richten. De zachte gloed van de lampen geven een fijne sfeer. Plaats de verlichting altijd ter hoogte van je ogen, zo voorkom je dat je rechtstreeks in de lamp kijkt.

Lampen voor op tafel

Wil je je tafel, dressoir of vensterbank verlichten dan is een tafellamp een goed idee. Een tafellamp gebruik je vaak om een klein gedeelte van de woonkamer te verlichten. De lamp zorgt voor meer warmte in huis. Voor elke interieurstijl is er wel een mooie lamp te vinden. Zo zie in een landelijke woonstijl vaak een lamp met lampenkap, waarbij je een modern interieur vaak een designlamp ziet met een opvallend uiterlijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Claire (dinsdag, 20 juni 2023 15:51)

  Goede verlichting maakt zo'n groot verschil voor je woning (binnen en buiten)!

 • #2

  Nicole Orriëns (donderdag, 22 juni 2023 14:47)

  Verlichting doet enorm veel voor de sfeer is mijn ervaring. Ik houd erg van knusheid en gezelligheid, en daar past ook bepaalde verlichting bij.

 • #3

  Linda (donderdag, 22 juni 2023 20:20)

  Verlichting wordt erg onderschat. Zo belangrijk in een interieur! Fijn blog :-)