· 

Binnenkijken in een rustige kleine stadstuin

Binnenkijken in een rustige kleine stadstuin

Dit keer mogen we binnenkijken in de stadtuin van Jeroen. De zelf ingericht ommuurde stadstuin staat in Aalst en is van een klein formaat. De achtertuin is namelijk 12 × 5 meter, inclusief terras. De in de schaduw gelegen plantentuin straalt veel rust uit door de vele groene tuinplanten. De vijver zorgt voor sfeer, gezelligheid en leven in de kleine tuin. Wil je ideeën opdoen, bekijk dan de sfeervolle foto's en laat je inspireren door de knus ingerichte plantentuin.

Kleine schaduwrijke tuin

De groene schaduwrijke tuin van Jeroen

De tuin is Noordwest gelegen en zoals gezegd niet groot. Door de muren en de ligging is er weinig zon in de achtertuin.

 

Er is veel schaduw in de plantentuin, toch wilde ik een tuin met een grote diversiteit aan planten en bloemen van het vroege voorjaar tot het late najaar. Daarnaast was mijn grote wens een vijver. De bloementuin is door de jaren heen sterk geëvolueerd. De appelboom is 15 jaar geleden geplant en beschaduwd nu het hele achterste stuk. Verder werden de gevels compleet bekleed met planten om de harde ommuring zachter te maken. Nu hebben we heel het jaar door bloemen.  

Een kleine tuin inrichten

We wilden de kleine achtertuin inrichten met een overdekt terras waardoor er quasi het hele jaar door gebruik kan worden gemaakt van de tuin. Er is heel veel groen voorzien. Verder is er gebruik gemaakt van rechte lijnen en is er geen gras gebruikt. Er is geen gazon gekomen omdat er weinig zon in de tuin komt en omdat we 4 honden hebben. Daarom is er nu een pad met keitjes.  

 

De tuin is eigenlijk een beetje een gestructureerd oerwoud. Mijn vrouw en ik doen samen de tuin, we wilden borders vol planten, maar rechte lijnen. Dat vond ik in een kleine tuin onontbeerlijk. De rechte lijnen doen de tuin groter lijkt dan hij is en zorgen ervoor dat het onderhoud ook gemakkelijker is. Verder valt de relatief grote vijver centraal in de achtertuin erg op. Achteraan de tuin is de appelboom de blikvanger.

binnenkijken in een rustige kleine stadstuin

Veel dieren in de plantentuin met vijver

In de lente worden de vogels gelokt. Elk jaar broeden er ook koolmeesjes in de tuin waarvoor we nestkastjes voorzien. Ook het roodborstje heeft er al gebroed. Door de vele bloemen en de insectenhotels is het er ook een veilige haven voor bijen en andere insecten.

 

Een vijver was een absolute must in de tuin. Voor de grootte van de tuin is de vijver vrij groot met een lengte van 5 meter en breedte van 2 meter.  Er zitten vissen in de vijver die ondertussen al meerdere generaties zichzelf in stand houden.  

Tot rust komen tussen de tuinplanten

Ik ben al jaren gefascineerd door planten en vooral bloemen. Als kind werd ik enkel rustig wanneer ik bloemen zag en rook. Dat is nog steeds mijn manier om even afstand te nemen van het drukke leven en de vele prikkels van het wonen in een stad.  

 

In de tuin staat een allegaartje van planten, zowel in volle grond als in pot. Zo kan ik de setting veranderen wanneer ik het zelf wil. En worden lege plekken opgevuld. Op die manier hoef ik geen onkruid te wieden. De hosta’s zijn het dominantst aanwezig. Daarnaast hebben we ook veel verschillende soorten hortensia’s omdat deze zo lang bloeien. Ik ben ook gek op lentebollen.

 

Mijn favoriete plekje in de tuin is de hosta border naast de vijver. Hosta’s hebben me altijd gefascineerd door hun grote bladeren en mooie bloemen. Het is ook de perfecte plant om te combineren met vroege lentebollen. Op die manier moet ik na de bloei niks aan de lentebollen doen. Ze worden gewoon overwoekerd door de hosta’s. Voor mij is dat een ideale combinatie.  

 

De plant waar ik het meeste plezier van heb, is onze appelboom. Hij geeft de tuin karakter en levert heerlijke Golden Delicious appels in september. De moeilijkste planten bij mij zijn de rozen. Ze hebben snel last van roest, maar bloeien wel uitbundig. Ik doe er niks aan, want in mijn tuin komen er geen pesticiden aan te pas. Toch komen ze elk jaar weer mooi in bloei. Al hangt het zeer sterk af van het weer hoe enthousiast ze bloeien.  

kleine tuin met vijver ingericht

Genieten in de bloementuin

Naast de vijver op het zonnigste plekje van de stadstuin, hebben we een bank gezet. Vroeger was er een konijnenren, maar sinds het laatste konijntje is overleden hebben we er een rozentuintje van gemaakt en een parkbank gezet. 

 

Achteraan staan er twee tuinstoelen en een tafeltje. We hebben ervoor gekozen om die onder de appelboom te zetten. Het is er heerlijk zitten op warme dagen, want de appelboom zorgt voor heel veel schaduw op het warmste moment van de dag. Mijn vrouw heeft met heel veel geduld de stoelen geschilderd in appelblauwzeegroen en een roosbruine tint. Die kleuren passen perfect bij de potten en de appelblauwzeegroene accenten in de bloementuin.  

Snoei en tuin tips

Snoeien en verzorgen van de tuin heb ik met scha en schande geleerd. Zeker qua snoeien moet je een stuk je gevoel volgen. Een appelboom bijvoorbeeld kun je volgens de regels van de kunst snoeien, maar je moet vooral weten welke vorm je zelf wilt. Snoeien is ook vooruitkijken naar de toekomst van je tuintje.

 

Mijn beste tuin tip: doe gewoon waar je zin in hebt en laat je niet te veel leiden door wat anderen mooi vinden en zorg voor veel bloemen welke het hele jaar bloeien. Dan kun je lang van de tuin genieten.  

 

Ik klus weinig in de tuin. De zwaarste klus is de appelboom snoeien. De minst leuke klus is de hop in toom houden. Een prachtige en dankbare plant waarbij je de uitlopers gewoon uittrekt. Maar het intomen heeft één heel vervelend kantje: hop heeft van die weerhaakjes. Als de zon dan goed schijnt kunnen je armen wel vol uitslag staan. Dus zorg dat je goed ingepakt aan dat werk begint.  

Afkicken na het tuin seizoen

De winter is toch altijd een lastige periode als tuinliefhebber. Als de sneeuwklokken hun kopje tonen ben ik pas tevreden.  

Ben je ook aan het tuinieren in een kleine tuin? Misschien heb je ook interesse om een kijkje te nemen in een onderhoudsvriendelijke tuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Claire (vrijdag, 28 juli 2023 15:48)

  Wauw wat een oase! Super mooie tuin en heel sfeervol gemaakt!

 • #2

  sandra (vrijdag, 28 juli 2023 16:35)

  Wat een mooie en gezellige tuin! Het lijkt me een heerlijke plek om tot rust te komen

 • #3

  Thera (vrijdag, 28 juli 2023 20:32)

  Wauw! Wat een prachtige groene tuin. Echt een oase, heel mooi!

 • #4

  Tessa (zaterdag, 29 juli 2023 16:42)

  Wat een prachtige tuin is dit. Je zou niet zeggen dat het in een stad is

 • #5

  Patricia Heres (vrijdag, 04 augustus 2023 21:53)

  Wat een mooie rustige tuin! En die vijver vind ik super.

 • #6

  Jouvence (maandag, 07 augustus 2023 13:45)

  Wauw, wat een prachtige groene tuin is dit! Zie mijn katten al helemaal rondstruinen hier.