· 

Een dopamine decor verbetert je humeur in 2 tellen

Een dopamine decor verbetert je humeur in 2 tellen

Heb je ooit gehoord van een dopamine decor? Waarschijnlijk ken je de stof welke zorgt voor een geluksgevoel wel. Het geluksstofje heeft ook invloed op je wooninrichting. In dit woonartikel geef ik je de uitleg waarom een kleurrijk interieur goed is voor je humeur. Door de kleurencombinaties en de verschillende patronen en texturen, ervaar je al snel een blij gevoel. Het blije moment behoud je elke keer als je de ruimte inloopt, wat zorgt voor een goede gesteldheid. Daarom, tips en ideeën voor het stylen van de woonkamer, zodat jij ook heel de dag een blij ei bent in huis.

Een dopamine decor verbetert je humeur in 2 tellen

Hoe ontstaat dopamine?

Heb je geen idee wat dopamine is, in dit artikel geef ik je een korte uitleg. Dopamine is namelijk het chemische stofje, welke signalen doorgeeft aan je hersenen. Het stofje kan ervoor zorgen dat je mentaal, maar ook lichamelijk beter in je vel komt te zitten. De stof lokt dezelfde reactie uit als je bijvoorbeeld geniet van een heerlijk etentje of iets leuks doet met je gezin. Je ervaart dan een blij gevoel. Dit zaligheidsgevoel creëer je ook bij een dopamine decor.

 

De woontrend is overgewaaid uit de fashionindustrie, waaruit duidelijk werd dat vrolijke kleding van invloed was op een positief humeur. De verschillende kleurtinten zijn nu ook toegevoegd aan het interieur, waardoor er een geheel eigentijdse, kleurrijke en authentieke sfeer in huis ontstaat, wat zorgt voor een dopamine effect.

Een wooninrichting waar je blij van wordt

De styling van de woonkamer is simpel, ga voor de kleuren waar jij blij van wordt. Je hoeft je niet meer bezig te houden met de nieuwste woontrends of hipste woondecoratie, nee je kunt nu afgaan op je eigen gevoel. 

 

Krijg je een happy gevoel bij een paarse vloer, roze keuken of een knalgele hoekbank, ga er dan voor! Je zult merken dat de kleurtinten je goed doen, zo maak je van je huis een thuis. Een inrichting waarbij jij je fijn voelt, de meubels en decoratie maken je niet alleen vrolijk, de interieurstijl zorgt ook voor een geborgenheid, waardoor je een positieve vibe in huis ontstaat.

Mix van alle regenboogkleuren

Wil je een dopamine interieur, leef je dan uit en stijl je woonkamer met de mooiste regenboogkleuren. Eerlijk is eerlijk, zelf ben ik niet het kleurrijke type. Ik word blij van een rustig Japandi interieur, dan komt er bij mij een geluksstofje vrij. Toch zijn er heel veel mensen die houden van een kleurrijk interieur, niet alleen de kleuren worden met elkaar gemixt en gematcht, ook worden meerdere woonstijlen zijn met elkaar gestyled. Zo ontstaat er een unieke interieurstijl waarbij Delfblauwe accessoires zijn gecombineerd met hippe designmeubelen, maar je kunt ook tweedehands meubels stijlen met strakke moderne woondecoratie.

Diverse patronen en texturen

Het leuke aan deze interieurstijl is dat je alles met elkaar kunt combineren, van drukke patronen, denk hierbij aan bloemetjesbehang, tot gestreepte sierkussentjes. De verschillende texturen, van zachte fluffy stoffen tot leer of suède muurtegels maken het interieur aantrekkelijk en geven de woonkamer een speelse uitstraling. Combineer de materialen waar je blij van wordt. Vind je patronen en verschillende stofjes te veel van het goede dan kun je ook gaan voor een kleurtint. Neem bijvoorbeeld de kleur rood en ga voor oranje, lichtroze, terracotta of donkerrode kleurtinten, welke perfect met elkaar matchen. Natuurlijk kun je ook een andere tint nemen en daar verschillende interieurkleuren uit kiezen.

De kleurrijke inrichting doet je denken aan vroeger

Een kleurrijke inrichting spreekt veel mensen aan, omdat het je doet denken aan vroeger. In de kindertijd, hadden de kinderkamers vaak een primaire kleur, zoals rood, blauw, geel of groen. Felle kleurtinten die veel kinderen aanspreken. Naarmate je ouder wordt, ontwikkel je je eigen woonstijl, maar de sfeer van je kinderkamerinrichting zult je nooit vergeten. Heb jij veel kleurtinten in huis?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Claire (vrijdag, 14 juni 2024 10:59)

  Wat een grappige term! Ik begrijp het wel. Stralende kleuren maken je ook direct blij.

 • #2

  Jouvence (vrijdag, 14 juni 2024 18:33)

  Ik had nog nooit van een dopamine decor gehoord. Als ik het zo lees dan voldoet ons interieur hier ook niet aan, verre van zelfs.. Desondanks vind ik het er wel vrolijk uitzien al die pasteltinten zo samen.

 • #3

  Rory (dinsdag, 18 juni 2024 14:55)

  Nee, eigenlijk niet. Met name veel hout(soorten), vintage, ecru en eigenlijk dus best rustig. Maar laatst zag ik in de Flow (magazine) een foto van een huis in Engeland, waarbij de bank een hele mooie tint blauw was, de muur geel en verder heel veel planten en kleur. En daar werd ik toch blij van! Terwijl ik initieel dacht dat het helemaal niet zo bij mij paste.

 • #4

  Tessa (dinsdag, 18 juni 2024 15:25)

  Ik word helemaal vrolijk bij het zien van de foto bij dit artikel!

 • #5

  Melanie Hoogvliet (zaterdag, 22 juni 2024 14:46)

  Wat interessant om te lezen ik had nog nooit van een Dopamine decor gelezen. Ik denk dat mijn huis hier wel een beetje voor in aanmerking komt in elk geval de woonkamer en de badkamer. Ik hou van mooie kleuren en texturen.