· 

De 5 grote voordelen van een kookeiland in de keuken

De 5 grote voordelen van een kookeiland in de keuken

Wil je een moderne keuken dan is een kookeiland een zeer goede keuze. Een keukeninterieur met eiland heeft namelijk vele voordelen. Grote pluspunten zodat je van jouw keukenruimte een droomkeuken kunt maken. In dit woonblog staan tips en ideeën voor het inrichten van een eigentijdse keuken met een luxe uitstraling en een huiselijke sfeer, zodat je dadelijk genoeg inspiratie hebt om van je woonkeuken een ware leefkeuken te maken.

De 5 grote voordelen van een kookeiland in de keuken

Wat zijn de mogelijkheden voor een keukeneiland?

Een keukeneiland is een losstaand keukenblok, vaak voorzien van een kookplaat en/of spoelbak. Doordat je een losse keukengelegenheid creëert, ontstaat er meer ruimte in de keuken, daar kun je bijvoorbeeld een koffiehoek of decoratie wandkast ontwerpen, zodat er nog meer sfeer ontstaat in je keukeninterieur.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het creëren van een kookeiland. Je kunt gaan voor een apart kookgedeelte welke je gezellig kunt betrekken bij de woonkamer, maar het is ook een mogelijkheid om aan de andere kant van het eiland een bar te maken. Een plek waar vrienden en familie gezellig kunnen aanschuiven, terwijl jij bezig bent met het koken van de maaltijd. Wil je het jezelf makkelijk maken dan is het ook mogelijk om het keukeneiland te verlengen, door middel van een eettafel., vele creaties zijn mogelijk, je kunt de eettafel voorzien van dezelfde structuur van het keukenblad of een keuze maken uit ander materiaal, zodat er een duidelijke afscheiding is van het kookeiland, keuken en eettafel.

Met een eiland in de keuken creëer je een extra werkblad

Je hebt een ruime keuken, waarom zou je dan niet alle keukenruimte benutten? Extra werkruimte komt altijd goed van pas een helemaal in de leefkeuken. Op de plek waar je al je eten aan het voorbereiden bent heb je al snel ruimte te kort. Bij een doorsnee maaltijd ben je vaak bezig met het braden van het vlees of vis, het klaarmaken van de groente en het bijgerecht. Kortom, met een kookeiland creëer je functionaliteit en gemak in een.

Aan opbergruimte heb je geen gebrek

Het keukenblok zorgt niet alleen voor meer ruimte om je eten makkelijk voor te bereiden, het gedeelte onder het keukenblad is ideaal in te richten met keukenlades en/of kasten. Wil je de keuken met een keukeneiland inrichten dan heb je genoeg opbergruimte, niet alleen om pannen en potten op te bergen, maar ook mogelijkheden om je voorraad boodschappen in op te bergen.

Een keukenblok met een moderne keukenstijl wat past bij elk interieur

Tegenwoordig kun je een moderne keukenstijl in elk interieur toepassen. Bij elke woonstijl is wel een bijpassend keukenblok verkrijgbaar, of je nu op zoek bent naar een houten keukenblok of een strak tijdloos keukeninterieur dat maakt niets uit. Datzelfde geldt voor de kleur mogelijkheden. We zien nu een ware woontrend van zwarte en lichte keukens, maar wil je een woonkeuken welke goed past het kleurenpalet van de woonkamer, dan is dat ook geen probleem.

Even bijpraten aan de keukenbar

Wil je een gezellige keuken dan mag een keukenbar natuurlijk niet ontbreken, op deze wijze maak je van de kookgelegenheid een functionele ruimte en een knusse zitgelegenheid waar je gezellig even bij kunt praten. Vrienden of familie alleen in de woonkamer laten zitten, terwijl jij aan het koken bent is niet meer aan de orde. Je gasten kunnen nu aan een sfeervolle bar bij je komen zitten, terwijl je uitgebreid de maaltijd kunt bereiden.

Aandachtspunten om rekening mee te houden als je de keuken gaat indelen

Bij het plannen van een kookeiland is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten. Het is namelijk van belang dat er genoeg ruimte in de leefkeuken aanwezig is, een eiland vereist namelijk voldoende loopruimte. Je wilt immers dat je je makkelijk kunt bewegen en werken. Het kookeiland van Keuk.nl heeft bijvoorbeeld een diepte van 126 centimeter en kan maximaal zes modules bevatten, wat neerkomt op een breedte van 381 centimeter.


Heb je een beperkte keukenruimte, dan zijn er voor kleinere keukens ook alternatieven zoals een vrijstaande keukenmodule of een kastenwand. Deze opties zorgen ervoor dat je alsnog kunt genieten van extra opbergruimte en functionaliteit, zonder dat je een groot eiland nodig hebt.

 

Er is ook een mogelijkheid om je eigen kookeiland samenstellen op basis van je wensen en behoeften. Of je nu kiest voor een kookeiland met een bar, extra kastruimte of specifieke keukenapparatuur, de mogelijkheden zijn eindeloos. 

 

En zo zie je dat er voor elke keukeninrichting een geschikt keukenontwerp mogelijk is. Heb je een keukeneiland en wat vind je het grootste pluspunt?

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  EvenDelen.be (vrijdag, 24 mei 2024 18:10)

  Wij hebben ook een kookeiland maar niet eentje waar je kan aanzetten.
  Ik vind het vooral een voordeel dat alles wat dichter bij de hand is. Ook zorgt het voor extra ruimte en ook best wel voor gezelligheid.

 • #2

  Wanda (zondag, 26 mei 2024 11:46)

  Wij hebben het zelf niet maar ik zou het wel graag willen, maar vrees dat we er niet echt de ruimte voor hebben.

 • #3

  Claire (maandag, 27 mei 2024 12:58)

  Ik vind het ook altijd zo ontzettend sfeervol staan. Maakt de keuken wat meer onderdeel van de rest van de woning.

 • #4

  Tessa (maandag, 27 mei 2024 18:57)

  Ik vind dit er altijd zo tof uit zien. Helaas is mijn keuken veel te smal om dit te hebben

 • #5

  Renata Feyen (dinsdag, 28 mei 2024 12:02)

  Ik vind dat altijd zo knap om te zien, maar wij hebben daar niet genoeg ruimte voor

 • #6

  Malou (dinsdag, 28 mei 2024 15:03)

  Het lijkt me heel praktisch en daarnaast ook heel gezellig. De kinderen kunnen dan lekker bij je komen zitten als je aan het koken bent enzo.

 • #7

  Melanie Hoogvliet (zondag, 02 juni 2024 15:24)

  Ik vind een keukeneiland er altijd supermooi uit zien, maar onze keuken was er helaas iets te klein voor.