· 

Keuken met eiland en tafel: 6x koken en tafelen inspiratie

Keuken met eiland en tafel: 6x koken en tafelen inspiratie

Koken terwijl je gasten aan een tafel er gezellig bijzitten, dat kan met een keuken met eiland waarbij de eettafel eraan vast. Vind je een kookeiland met tafel eraan te groot voor de keuken, dan kun je natuurlijk ook gaan voor een keukeneiland met bar. Deze keuken is minder ruim maar, je kunt genoeg zitruimte aan het keukenblad creëren.

 

Leef je in een kleine keuken dan is het soms puzzelen als je een woonkeuken wilt inrichten, maar dan zou een schiereiland ook een optie zijn.

 

Wil je koken en tafelen in dezelfde ruimte? Dan kun je in dit artikel inspiratie opdoen, zodat je dadelijk de juiste keuze kunt maken bij het uitkiezen van je droomkeuken.

Keuken met eiland en tafel: 6x koken en tafelen inspiratie

Grote voordelen kookeiland met tafel eraan

Wie droomt er nu niet van een grote keuken? Bij veel mensen staat niet alleen een uitgebreide designkeuken op het lijstje met luxe keukenapparatuur, ook staat een tafel dicht bij de keukenruimte hoog op het wensenlijstje. Het liefst een kookeiland met tafel eraan vast.

 

Want wat is er nu gezelliger dan borrelen en bijpraten met vrienden of familie terwijl je de maaltijd aan het (voor)bereiden bent? De zitplaats met stoelen of barkrukken is niet alleen ideaal voor uitgenodigde gasten, het is ook een fijne plek om even de dag door te nemen met je kinderen of partner. 

 

Kokkerellen met een aangrenzende zitplek heeft zo veel voordelen. Terwijl je de aardappels aan het schillen bent, kun je met het gezin nog even doorspreken hoe je dag is verlopen, maar ook in de ochtend is een zitplek vlak bij de keuken erg nuttig. Alle ontbijt spullen staan zo binnen handbereik en zijn er gezinsleden welke op andere tijden ontbijten, denk hierbij aan scholieren welke op wisselende tijden starten, dan kunnen ze makkelijk op de kruk aanschuiven en starten met een bakje yoghurt of een favoriete cracker.

Keukeneiland met bar

Wil je aan je keukeneiland een plekje waar je kunt zitten, dan is een bar een goed idee. Een keukenbar is een stukje uitbreiding van het keukenblok, we zien dit idee in opkomst komen bij de keukentrends 2023. Dit kun je doen door het keukenblad te verbreden of een barplank te creëren. In veel keukens heeft een kookeiland met bar een voordeel, namelijk:

 • Doordat het aanrechtblad is verbreed of verlengt, heb je veel meer werkruimte tijdens het koken.
 • Het ruime keukenblad zorgt ervoor dat je onder het blad automatisch ook meer opbergruimte kunt scheppen.
 • Met meestal 2.a 3 personen, kun je aan de bar zitten. De bar zorgt voor een intieme en gezellige sfeer.

Keukens met eettafel eraan vast

Heb je meer ruimte over in de keuken, en vind je het sfeervol om de eettafel nabij het keukenblok te hebben, dan kun je ook kijken naar keukens met een eettafel eraan vast. Ook deze constructie heeft meerdere voordelen:

 • Je hebt compact het keukengedeelte en de eettafel bij elkaar
 • Je hoeft niet meer op zoek naar een plek voor de tafel, daar kun je nu iets anders plaatsen.
 • Je benut de ruimte optimaal
Keuken met eiland en tafel eraan vast

Tot slot

Voor beide ideeën heb je wel een grotere ruimte nodig en daarbij moet de rest van de woonkamer niet in de verdrukking komen. Maar heb je een ruime keuken, dan is kokkerellen en gezellig tafelen een groot pluspunt, of je nu met gasten of familieleden bent, dat maakt niets uit. Even bijpraten, terwijl de ander de gerechten aan het bereiden is, is zeer functioneel. 

Zou je een keukentafel aan je keukenblok willen hebben?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Claire (zondag, 30 april 2023 03:01)

  Ik vind zo'n kookeiland met grote keukentafel wel echt een uitvinding!

 • #2

  Tessa (dinsdag, 02 mei 2023 19:19)

  Ik vind dit er altijd zo tof uit zien. Helaas is zo iets niet mogelijk in mijn keuken: deze is lang, maar erg smal

 • #3

  Elisabeth (maandag, 08 mei 2023 10:10)

  Ik heb wel de ruimte. Maar vind een losse tafel elders in mijn woonruimte praktischer. Alhoewel ik de getoonde keuken op de foto wel heel erg mooi vind.

 • #4

  Rory (dinsdag, 09 mei 2023)

  Ik vind het erg mooi en chique eruit zien. Toch denk ik dat ik het gezelliger vind om de eettafel apart te hebben. Ook al staat de eettafel bij ons in de woonkamer, toch is deze niet gekoppeld aan de keuken. Op de een of andere manier vind ik het dan te statisch ogen of iets dergelijks. En een bar-achtig iets ziet er ook leuk uit, maar dan ben ik bang dat ik toch te snel kies daarvoor en vervolgens nooit meer spullen naar de eettafel breng, snap je?