· 

Hoe ziet de stijl van een minimalistisch interieur eruit?

Hoe ziet de stijl van een minimalistisch interieur eruit?

Heb je geen idee hoe je je woonkamer wilt inrichten? Wil je rust en kalmte dan is een minimalistisch interieur een goede optie. Een interieurstijl waarbij de slagzin is:"Less is more". Met andere woorden je verwerkt alleen de spullen in huis welke je echt nodig hebt. Daardoor schept je een eenvoudige woonstijl waarbij subtiel decoratie aanwezig is.

 

Om te kijken of deze stijl wat voor jou is zetten we in dit artikel de kenmerken op een rijtje. Mocht je nu al afhaken omdat je denkt dat het een saaie wooninrichting zal zijn, niets is minder waar je kunt er zeker ook een warme interieurstijl van maken.

hoe ziet een minimalistische interier eruit?

Wat zijn de kenmerken van een minimalistisch interieur woonkamer?

De minimalistische stijl heeft een sobere simpele uitstraling welke we ook terugzien in het Wabi-Sabi interieur, waarbij ook de aardse kleuren en een oase aan rust de belangrijkste kenmerken zijn. De karaktereigenschappen zien we ook terug in deze stijl. Een rustig interieur, waar je weinig prikkels zult ervaren en de kleurtinten zorgen voor een fijne ontspannen sfeer.

Strak rustig interieur

Waarbij je bij een strak interieur waarschijnlijk meteen denkt aan een moderne woonstijl zijn er toch wel duidelijke verschillen. Als je modern gaat wonen dan zijn er ook veel lichte kleuren en wordt er gewerkt met contrast. Het grote verschil is dat er in een moderne inrichting vaak opvallende felle kleurtinten aanwezig zijn, welke in een minimalistische stijl vaak niet of nauwelijks aanwezig zijn. 

 

In de woonkamer is kleur aanwezig, maar geen schreeuwende kleurtinten welke de blikvanger zijn in huis. Daarentegen zien we bij deze interieurstijl veel inspiratie vanuit buiten. Modellen welke we ook zien in de natuur, dat betekent, strakke lijnen, rondingen en organische vormen.

minimalistische interieur stijl

Binnen en buiten vloeien in elkaar over

De vormen welke we buiten zien verschijnen, denk hierbij aan een vijver in een organische vorm, zie je in de woonkamer weer terugkomen in bijvoorbeeld in het model van de salontafel. Zo vloeien binnen en buiten in elkaar over. In de woning wordt er veel gewerkt met houttinten. Hout zorgt voor warmte en een knus gevoel in huis. Het houten materiaal zien we ook weer verschijnen in de overkapping van de veranda en de afwerking van de pergola. De natuurlijke tinten, wat vaak herfstkleuren zijn zoals rood, groen, geel en bruintinten, worden verwerkt in de wooninrichting. Waardoor je het gevoel hebt of binnen en buiten een geheel zijn.

Licht, licht en nog eens licht

In een vertrek welke niet vol staat met veel decoratie zien we heel veel lichtinval. Er zijn grote raampartijen, waardoor er veel licht aanwezig is in het interieur. Als er in de woning weinig buitenlicht aanwezig is dan worden er tussenmuren opengebroken om zo meer lichtval in huis te krijgen. Door muren weg te halen ontstaat er ook meer ruimte en eenheid in de woonkamer. Heeft het interieur nog een donkere uitstraling, dan is het verstandig om te kijken of er een lichtstraat mogelijk is of dat je een binnentuin kan creëren, zodat je op-en-top kunt genieten van al het licht.

minimalistische interieur stijl inrichting

Matte kleurtinten

Vaak zijn het matte kleuren welke we in een minimalistisch huis terugvinden. Meubels en muurverf welke niet voorzien is van glans maar een meer doffe uitstraling heeft. Om het binnen en buiten in evenwicht te houden wordt er gewerkt met natuurlijke tinten. Kleuren met een zachte uitstraling, welke rust en kalmte uitstralen. Omdat de kleuren niet erg opvallen en subtiel in elkaar overvloeien ontstaat er een rustige sfeer in de woning. Wil je iets meer spanning in huis of in de woonkamer, dan kun je ook pasteltinten toevoegen aan het kleurenpalet.

Plaats meubels welke je echt nodig hebt

In deze interieurstijl staat de wooninrichting niet vol meubilair. Er wordt duidelijk gekeken naar de hoeveelheid meubels en de vraag gesteld: "zijn de woonmeubels wel of niet noodzakelijk?" Natuurlijk kan er een vloerlamp of stoel ter decoratie worden neergezet, maar de woonkamer staat niet vol met tafels en stoelen zoals je veel ziet in een Landelijk interieur.

kenmerken minimalistisch interieur

Beperk de woondecoratie

Op de schouw of het dressoir, staat niet veel woondecoratie. Er staan wel accessoires maar dat zijn spulletjes waar de bewoners veel waarde aan hechten, bijvoorbeeld persoonlijke foto's of een gekregen decoratie. In de stijl wordt er veel gewerkt met natuurlijke materialen zoals, wol, leer, hout en glazen of stenen woonaccessoires. En natuurlijk met kamerplanten of bloemen in huis, welke de woonkamer warm en knus maken.

Warm of kil wonen?

De een zal de woonstijl niet gezellig vinden, omdat er te weinig spulletjes staan in huis, de ander voelt zich als een vis in het water omdat het interieur erg rustig is en je weinig prikkels in de woning zult vinden. Desalniettemin zijn er wel veel warme materialen aanwezig welke ervoor zorgen dat de interieurstijl geen kille, maar knusse uitstraling krijgt.

Spreekt deze stijl je aan?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Angelo (maandag, 14 augustus 2023 18:41)

  Ik ben echt weg van deze stijl, vind het super mooi en je hebt ook minder dingen om rommel te maken.... daar ben ik namelijk wel een beetje koning in, dat rommel maken haha.

 • #2

  Tessa (vrijdag, 18 augustus 2023 19:29)

  Ik zou me niet thuis voelen in zo'n interieur. Ik hou van frutseltjes om mij heen. Dat geef mijn juist rust

 • #3

  Yvonne (donderdag, 05 oktober 2023 11:14)

  Het is voor mij net iets te kaal. Ik hou wel van minder spullen, maar dit is voor mij echt te kaal.

 • #4

  Malou (donderdag, 05 oktober 2023 12:52)

  Ik vind het heel mooi, maar toch past het niet helemaal bij mij

 • #5

  Claire (vrijdag, 06 oktober 2023 09:44)

  Een minimalistisch interieur kan super mooi zijn. Vooral met warme aardetinten.