· 

5 tips om kleine kinderkamer efficiënt in te richten

5 tips om kleine kinderkamer efficiënt in te richten

Wil je je kleine kinderkamer efficiënt inrichten, zorg er dan voor dat je de ruimte praktisch gaat indelen. Kijk bij een kleine ruimte niet wat er niet kan, maar kijk naar de oplossingen. Er zijn namelijk veel mogelijkheden om een slaapkamer knus te stijlen. Keuzes zijn bijvoorbeeld, handige opklapbare meubels en opbergmogelijkheden, om het kamertje zo functioneel mogelijk te in te richten.

5 tips om kleine kinderkamer efficiënt in te richten

De kinderkamer praktisch indelen

Een kinderkamer praktisch indelen, kan bes een uitdaging zijn. Helemaal als de slaapkamer van je zoon of dochter niet zo groot is. Je wilt de ruimte nuttig besteden, daarom is het verstandig om te gaan voor vindingrijke kinderkamer meubels. Een schommelstoel voor de kinderkamer is hier een voorbeeld van. Als je kindje een baby is kun je de schommelende stoel gebruiken om je baby in te voeden, is je kind wat groter dan is de stoel een plekje om lekker te zitten of een boekje in voor te lezen.

Ruimte besparen door slaapplaats te verhogen

Heb je een ieniemienie kamertje voor je kleine spruit, dan kun je de ruimte benutten door in de hoogte te slapen. Dit kan zowel met een baby, denk hierbij aan een hangwieg, welke je makkelijk kunt bevestigen aan het plafond. Op deze wijze bespaart je ruimte doordat het schommelwiegje is voorzien van een kleiner formaat.  De slaapplek neemt niet alleen minder ruimte in beslag, doordat je de wieg heen en weer kunt laten bewegen, valt je kleintje ook makkelijk in slaap.

 

Heb je een iets ouder kindje, bijvoorbeeld een dreumes, peuter of kleuter, dan is een hoogslaper een goed idee. Op deze wijze creëer je een comfortabele slaapruimte in de lucht. Onder het bed behoud je de ruimte waardoor er een extra plaats ontstaat om bijvoorbeeld een speelhoekje van te maken. Natuurlijk is een huisbed ook erg aantrekkelijk. Bij een houten kinderbed in de vorm van een huis, kan je kind niet makkelijk uit het ligbed vallen. Ga je voor een hoogslaper is dat misschien wat spannender. Toch zijn er ook handige hekjes met ladder verkrijgbaar, welke ervoor zorgen dat je zoon of dochter comfortabel in bed kan blijven liggen.

Opklaptafel of commode

Voor een beperkte slaapkamer is het fijn om opklapbare kindermeubels te gebruiken bij het inrichten van de slaapkamer. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een opklapbare commode voor als de baby net is geboren. Maar je kunt ook een knutselhoekje of chillplekje creëren door middel van een klaptafel. Op deze wijze maak je een kinderbureau welke je vaak ook kunt verstellen, zo kun je het verstelbare tafelblad mee laten groeien met je kind. De eenvoudige opslag is ruimtebesparend en veelzijdig te gebruiken.

Creëer opbergmogelijkheden

We kennen allemaal de bekende IKEA-kast voor de kinderkamer, handige opbergkasten met kunststof bakken, waar je het kinderspeelgoed makkelijk in op kunt bergen. Toch mag een kinderkledingkast ook niet ontbreken. Kom je nog opbergruimte te kort, dan kun je misschien een dubbel plafond onder de hoogslaper maken of een ladekast onder het bed plaatsen. Heb je genoeg opbergmogelijkheden dan ziet de slaapkamer er sfeervol en aantrekkelijk uit.

Ruim dagelijks al het speelgoed op

Wil je een knus kamertje dan is het verstandig om het speelgoed, de kleding en andere benodigdheden op orde te houden. Door spullen te organiseren creëer je rust en duidelijkheid. Geef al het speelgoed een vaste opbergplek of maak plaatjes op de opbergbakken, zodat je kind precies weet, waar de speelauto's, poppen, Duplo of puzzels opgeborgen moeten worden. Een handig opbergsysteem zorgt ervoor dat je niet zelf aan het eind van de dag, als een malle kip door het huis rent om alles geordend te krijgen, maar dat je samenwerkt met je kind.

Neurale kleuren en rustige thema's

Heeft je kind een superklein kamertje dan is het verstandig om de inrichting zo rustig mogelijk te houden. Dus geen fel kleurenpalet of patroonbehang met luchtballonnen of een dierenbehang thema. Is je oog wel gevallen op een kinderkamer thema, behoudt het behangpapier dan tot een muur. Zoek nog een tint uit welke voorkomt in het kinderbehang en verf de andere wanden met de kleurtint. Bedenk wel, hoe lichter de kleur, hoe luchtiger het kamertje zal worden. Wat heeft jouw voorkeur als je een kinderkamer mag inrichten?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Claire (maandag, 01 juli 2024 18:42)

  Dat dagelijks opruimen is inderdaad een ding en super belangrijk om de kamer efficiënt te houden.

 • #2

  Heidi (donderdag, 04 juli 2024 20:49)

  Vind ik super mooi en vooral altijd leuk om in te richten.

 • #3

  Jouvence (donderdag, 04 juli 2024 20:54)

  Geen kinderen hier, maar mijn voorkeur zou uitgaan naar neutrale tinten in combinatie met zwart.

 • #4

  Tine (donderdag, 04 juli 2024 20:59)

  Dat opruimen doet inderdaad al veel. Maar niet altijd makkelijk vol te houden helaas...

 • #5

  Daphne (vrijdag, 12 juli 2024 10:40)

  Leuk artikel! Wij zijn nu ons nieuwe huis aan het verbouwen en ik ga ook de kinderkamers inrichten dus dit soort tips zijn heel fijn!