· 

De koffiehoek in keuken inrichten? 20 ideeën voor thuis

De koffiehoek in keuken inrichten? 20 ideeën voor thuis

Een gezellige koffiehoek in de keuken is tegenwoordig erg trendy. Je hebt de woontrends al vast op vele keukeninrichtingen op Instagram voorbij zien komen. Sfeervolle hoekjes waar je koffie kunt zetten en drinken. De een zorgt ervoor dat de corner in het keukeninterieur komt te staan, de ander heeft een plekje in de woonkamer gemaakt. Tegenwoordig kun je makkelijk zelf een koffiehoekje creëren.

In dit gastblog staan handige thuisbarista ideeën, zodat jezelf aan de slag kunt gaan, zo kun je je koffiemachine, koffiebonen, decoratie en accessoires een goede plek te geven.

De koffiehoek van de keuken inrichten? 20 ideeën voor thuis

Tips om je koffiehoek zelf te maken

Maar hoe maak je nu zelf een koffiehoekje? In dit artikel staan handige tips. Ideeën voor als je een hoekje in de keuken wilt maken. Soms hoeft de keukeninrichting niet groot te zijn, maar is er toch een mogelijkheid om een sfeervol plekje te creëren. Met deze woonideeën, maak je in een handomdraai een koffiehoek waar je fijn ontspannen koffie kunt drinken.

 • Ruimtekeuze: Overweeg of je een aparte hoek in de keuken of een klein plekje op het aanrecht wilt inrichten? Kijk naar de beschikbare ruimte en laat de inrichting passen bij de stijl van je interieur.
 •  Minimalisme werkt: Een koffiehoek kan zelfs in kleine ruimtes worden gecreëerd. Essentieel zijn een koffiezetapparaat, koffiebonen, mokken, en eventueel wat lepeltjes of suiker voor een stijlvolle en praktische inrichting.
 • Inspiratie aan de muur: Gebruik de achterwand van je koffiehoek als creatief canvas. Overweeg krijtborden, posters met koffiekreten, of zelfs tegels voor een unieke uitstraling die past bij je interieur.
 • Stijlvolle opbergopties: Denk aan planken, potten, en een plantje om een visueel aantrekkelijke koffiehoek te creëren. Een ‘barretje’ kan de ruimte definiëren en lades in een kastje zorgen voor praktische opbergruimte.
 • Achterwand overdenking: Kies de kleur van de achterwand zorgvuldig. Donkere muren of tegels kunnen koffievlekken verbergen, terwijl lichte muren gemakkelijk afwasbaar moeten zijn.
 • Praktische plaatsing: Denk na over waar je het koffiezetapparaat plaatst. Zorg dat het niet te ver van de keuken is om ongemakkelijke reizen met een volle lekbak te vermijden.
 • Thema’s en opvallende items: Personaliseer de ruimte met koffie gerelateerde posters, houten bordjes, of zelfs een lichtbox. Kies items die passen bij jouw stijl, of het nu modern of vintage is.
 • Sfeervolle verlichting: Voeg sfeer toe met passende verlichting. Denk aan hanglampen boven het ‘barretje’ of subtiele spotjes die de koffiehoek in de schijnwerpers zetten.
 • Creëer een leesplekje: Voeg een paar comfortabele stoelen toe als de ruimte het toelaat. Zo kun je niet alleen genieten van je koffie, maar ook ontspannen met een tijdschrift of boek.
 •  Functioneel en decoratief: Kies functionele items zoals opbergpotten en houd ook rekening met decoratieve elementen. Mix en match om een koffiehoek te creëren die zowel praktisch als esthetisch aantrekkelijk is.
ideeën koffiehoek zelf maken

Creëer jouw ultieme koffiehoek en thuisbarista's paradijs

Heb je eindelijk je keuken met eiland en tafel gerealiseerd, een keukenblok waar je altijd van hebt gedroomd? Wil je op deze plek nu een eigen koffiehoekje creëren, waar je naar alle lust kan experimenteren met koffie? Dat kan makkelijk, ontdek de essentiële elementen die elke thuisbarista moet hebben. Een oase van koffiearoma's waar je helemaal tot rust kan komen. Van een goede koffiebonenmachine tot de slow coffee methodes waarmee je de dag mindful mee kan beginnen.

Koffiebonenmachines

Bij elke koffiehoek staat natuurlijk een koffiebonenmachine in de keuken. Van ingebouwde espressomachine tot volautomatische machines, er is een heel groot aanbod van verschillende koffiemachines. Om de juiste keuzes te maken kun je altijd de beste koffiemachines van de Consumentenbond bekijken. Kies een koffiezetapparaat die bij jouw stijl en inrichting past en experimenteer met verschillende koffiebonen voor unieke smaakervaringen.

De lekkerste cappuccino's kun je zelf maken

Als echte thuisbarista maak je natuurlijk zelf de lekkerste cappuccino's en latte macchiato's. Bij de

meeste koffiebonenmachines zit een optie om de melk op te schuimen, dit kan een automatische instelling zijn, maar je kunt een schuimpijpje gebruiken. Wanneer je zelf de melk opschuimt, is een melkkannetje essentieel, deze zijn er ook in alle vormen en maten, die passen bij de stijl van jouw indeling van de keuken. Experimenteer met de kunst van het opschuimen en zorg dat de melk tussen 65-75°C voor de perfecte textuur en smaak. Een tip zijn de speciale melkthermometers voor opschuimmelk. 

Slow coffee, mindfull koffiezetten

Als echte thuisbarista houd je van het experimenteren met verschillende koffiezetmethodes. De Slow

Coffee methodes zorgen voor een langere doorlooptijd bij het koffiezetten waarbij aroma’s en smaken

weer beter tot hun recht komen, je kunt daarvoor medium of licht gebrande specialty koffiebonen gebruiken. Er zijn verschillende koffiebereidingswijze zoals de elegante Chemex, V60, een verfrissende cold brew voor de warme zomerdagen of koffie zetten met een Sifon.

ideeën koffiehoek in keuken

Luxe koffiefiltermachine

Houd je toch stiekem meer van een traditionele filterkoffiemachine dan kun je altijd nog kiezen voor de Mocca Master, die met design en verschillende kleuren in elk keukendesign passen. Dit koffiefilterapparaat staat bekend om zijn precisie en consistentie, waardoor je elke keer weer kunt genieten van een perfect gezet kopje koffie.

Essentiële tools voor het zetten van de ultieme koffie

Een goede thuisbarista weet dat precisie essentieel is. Investeer in een hoogwaardige koffiemolen en

weegschaal om de perfecte verhoudingen te bereiken. Let ook op de waterkwaliteit en overweeg het

gebruik van een waterfilter voor een onberispelijke smaak. Maar om ook de wetenschappelijke kant van koffiezetten te ontdekken hebben de grootste koffiefreaks een refractometer. Deze meet de extractie van de koffie nauwkeurig en kun je een koffie finetunen voor perfecte koffiebeleving.

Jouw koffiehoek, jouw meesterwerk

Transformeer de keukenhoek in je keukeninrichting tot een thuisbarista paradijs met je eigen koffiehoek met de juiste apparatuur voor het zetten van heerlijke koffie. Ontdek nieuwe smaken, experimenteer met de technieken en verschillende koffiebonen en geef jezelf en je bezoek een unieke koffie-ervaring, zodat je keuken de favoriete plek in je huis wordt.

Heb je een koffiehoekje in je keuken en hoe heb je deze ingericht?

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Claire (woensdag, 31 januari 2024 17:15)

  Wat een leuke ideeën voor het creëren van een koffiehoek in je keuken.

 • #2

  Tessa (donderdag, 01 februari 2024 17:18)

  Ik drink zelf geen koffie. Ben een echte theeluit. Een theehoekje zou echt wat voor mij zijn met allerlei smaakjes thee en mooie kopjes en mokken

 • #3

  Jouvence (donderdag, 01 februari 2024 19:34)

  Ik vind dit er altijd wel heel tof uitzien, maar mijn man is de enige die koffie drinkt, dus in het hoekje van het aanrecht staat een Senseo weggemoffeld. Met ernaast mijn instant hot water dispenser.

 • #4

  Eat Live Travel (vrijdag, 02 februari 2024 11:06)

  Wat een leuke ideeën voor een koffiehoek zeg. Mijn moeder heeft ook een super tof hoekje gemaakt. Hierdoor houd ze meer ruimte over op het aanrecht, zo handig.

 • #5

  Eva (vrijdag, 02 februari 2024 21:22)

  Dat klinkt wel heel gezellig. Lijkt me ook leuk om een mooie plek te creeeren.

 • #6

  Frederique (zondag, 04 februari 2024 19:28)

  Wat gezellig zo'n koffiehoekje. Wij hebben er alleen geen ruimte voor in de keuken.

 • #7

  Heleen Schrijvershof (maandag, 05 februari 2024 10:34)

  Slim om na te denken over de muur achter je koffiehoek. Ik heb daar in de keuken wat te makkelijk over gedacht en nu moet ik er snel weer een verfkwast bij gaan pakken :-)