· 

Rotan in huis: 4x inspiratie voor binnen en buiten

Rotan in huis: 4x inspiratie voor binnen en buiten

We zien rotan steeds meer verschijnen bij de woontrends, in veel interieurstijlen en woonbladen zien we het natuurlijke materiaal, wat zorgt voor sfeer en gezelligheid. Van het plantenmateriaal zien we niet alleen meubels en woonaccessoires. Rotanpalm in huis is aantrekkelijk voor binnen en buiten in de tuin. Het materiaal wordt verwerkt in tuinmeubels en decoratie.

 

In dit artikel geef ik je wooninspiratie van 4 rotan woonideeën voor in en om huis, inclusief reinigingstips.

Rotan toepassen in de woonkamer

Wat is rotan?

Rotan stamt af van de rotanpalm, deze is te vinden in de tropen en het regenwoud. Deze gebieden zie je in Midden- en Zuid- America, Midden-Afrika en Indonesië. Op grote grondstukken wordt hier de rotan verbouwd. Het verbouwen van veel gewassen bijeen noemen we ook wel een plantage.

 

Op de plantage wordt dit gewas speciaal gekweekt voor meubels en woondecoratie en accessoires. Omdat de rotanstengels zeer buigzaam zijn deze zeer geschikt voor het maken van meubels. Zo zijn  er zachte en harde liaanachtige stengels, welke niet verward moeten worden met bamboe. Er zit een duidelijk verschil in beide stengels, rotan is namelijk een stevige stengel, daarentegen is bamboe een holle stengel.

Woon inspiratie rotan in je interieur

Natuurlijke materialen in huis halen

De natuurlijke rietstengel is ideaal om in huis te halen, de gemaakte producten zijn ook zeer duurzaam, omdat rotan CO2-neutraal en recyclebaar is. Wil je graag producten gemaakt van rietstengels in je interieur, dan weet je zeker dat je een standvastig meubel of woonaccessoires in huis haalt. Om een idee te krijgen hoe een rotan interieur eruitziet, kun je in dit huis binnenkijken.

 

Met dit natuurlijke materiaal kun je heel je interieur aankleden. We zien de producten van rietpalmen dan ook veel in het modern interieur, Scandinavische woonstijl en bij het Landelijk wonen. De populairste woonartikelen gemaakt van rotan staan hier op een rijtje:

 • Stoelen: waaronder eetkamerstoelen
 • Hanglampen: veel hanglampen zijn gemaakt van rietstengels
 • Opbergkisten
 • Kasten

Kan je rotan binnen en buiten gebruiken?

De rietstengels worden al veel toegepast in huis. Ondanks leven we veel meer buiten, ook in de tuin willen we het gezellig hebben. Vaak wordt de interieurstijl van binnen doorgetrokken naar buiten.

 

We maken een fijne zitplek door een veranda aan huis te plaatsen of maken een overdekt terras door een overkapping in te richten in de achtertuin.

Wil je het duurzame natuurlijke materiaal ook gebruiken in de tuin of op het balkon dan is er een ruime keuze. De volgende tuindecoratie is te koop:

 • Ligstoelen
 • Zitstoelen
 • Loungestoelen in de vorm van een ei
 • Wanddecoratie
 • Lantaarn
Inspiratie en ideeën rotan tuinmeubels
Inspiratie en ideeën rotan tuinmeubels

Kan je rotan makkelijk reinigen?

Je wilt graag je meubel behouden, binnen heb je misschien last van plakkerige kinderhandjes en buiten staan de tuinstoelen in de regen. Maar toch de rietstengels tegen een stootje kunnen en in de regen kunnen staan, is het toch verstandig om de meubels buiten onder een overkapping of in een tuinhuis te plaatsen. Op lange termijn gaat het buitenleven toch negatief werken op de rotan meubels.

 

Rotan meubelen kun je op meerdere manieren reinigen. Je kunt een lauw sopje gebruiken en met een zachte borstel de meubels schoonmaken.

 

Een tweede optie is om een beetje koffie met water te mengen en dit met een zachte borstel aan te brengen op je meubelstuk. Gebruik niet te veel, maar een klein laagje. Laat het laagje een uurtje intrekken en verwijder daarna het mengsel met een nat doekje.

Heb jij het materiaal rotan in huis?

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Claire (dinsdag, 03 januari 2023 11:30)

  Ik vind rotan altijd zo warm, liefdevol en uitnodigend ogen! Alleen het gekraak vind ik soms een nadeel.

 • #2

  Tessa (dinsdag, 03 januari 2023 18:31)

  Mijn ouders hadden vroeger een zwart rotan kastje. Op het laatst viel deze van ellende uit elkaar

 • #3

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 04 januari 2023 13:04)

  Ik vind rotan echt te gek het staat overal bij vind ik

 • #4

  Nicole Orriëns (woensdag, 04 januari 2023 15:05)

  Ik houd wel van rotan meubels! Ze hebben iets tijdloos en ook wel iets romantisch.

 • #5

  Janet (woensdag, 04 januari 2023 20:25)

  Mijn ouders hadden vroeger, toen ik jong was, al Rotan spullen in huis. Destijds had ik er niets mee, maar ik vind sommige meubelstukken nu wel mooi.

 • #6

  Valerie (donderdag, 05 januari 2023 22:37)

  Rotan vind ik altijd heel gezellig ogen, alleen voor mijn gevoel moet je het niet overdrijven. En soms is het wat minder comfortabel, maar bijvoorbeeld bij accessoires vind ik het wel erg leuk.

 • #7

  Rory (maandag, 09 januari 2023 12:03)

  Liefde voor rotan! Mama was er dol op, ook al hadden we niet heel veel meubels daarvan. Toevallig laatst bij mijn schoonmoeder een rotan krukje gespot. En voor ik het wist kreeg ik het mee naar huis. Heel stevig oogt het niet (er zijn wat rotan 'draadjes' stuk), maar het zit prima en het staat superleuk in ons huis.