· 

De grote voordelen van een balkon of tuin

De grote voordelen van een balkon of tuin

Wat zijn de voordelen van een achtertuin of balkon? Heb je geen idee of een tuin of balkon beter bij je levensstijl past? Je ziet waarschijnlijk bij beide veel voordelen, toch zijn er ook veel verschillen. Zo kan een balkonnetje en achtertuin zeer afwijken van grootte, daarentegen zijn er ook zeer ruime dakterrassen met veel ruimte en een groot oppervlak.

 

Voordat je de keuze gaat maken of je gaat wonen in een woning met een aanbouw of een huis met een tuintje is het slim om de voordelen op een rijtje te zetten. Beide ideeën vragen wel om de nodige onderhoud en daar moet je tijd en zin in hebben. In dit artikel staan vele tegenstellingen, zodat je zelf makkelijk de keuze kunt maken of een plantentuin of aanbouwsel beter bij je past.

De grote voordelen van een balkon of tuin

Heb je geen idee wat de pluspunten zijn van een balkon of achtertuin?

Heb je geen idee wat de pluspunten zijn als je een balkon of achtertuin wilt aanleggen? In dit artikel wordt de ruimte, inrichting, privacy en niet geheel onbelangrijk het onderhouden van het buitenleven beschreven. Beide keuzes hebben zo zijn voordelen. Toch is het wel van belang om je te verdiepen in de mogelijkheden. Het zou toch jammer zijn als je denkt dat een rechthoekige tuin prima bij je past, maar je achteraf hebt verkeken op de hoeveel werk.

Ruimte balkontuin en plantentuin

De ruimte van een balkontuin en een plantentuin kan zeer uiteen lopen. Beide kunnen klein, even groot of zeer ruim zijn. Toch kun je over het algemeen wel zeggen dat een achtertuin vaak ruimer is en ook meer mogelijkheden heeft, door bijvoorbeeld diverse hoekjes te creëren, denk hierbij aan een barbecue gedeelte, vijver, ruim terras en misschien wel een veranda. Dit klinkt erg aannemelijk allemaal aparte gedeeltes in de bloementuin, maar het kost ook tijd en geld.

 

Zodra je denkt aan een beschut gedeelte waar je wilt zitten, dan is een overkapping een mogelijkheid, het plaatsen en neerzetten van een overdekt terras is een investering. Net zoals het laten betegelen van een looppad en het plaatsen van verschillende plantensoorten. Spreken deze ideeën je aan dan zitten er veel pluspunten aan een achtertuin.

 

Vaak zijn er genoeg zitmogelijkheden en je hebt meer leefruimte om bij elke zonnige dag buiten te verblijven. Zelf als je een kleine stadstuin hebt, dan kun je de plantentuin nog zo inrichten dat je kunt genieten van de dieren in de bloementuin, maar vaak heb je ook een schaduw- en zonnige kant. Zo kun je zelf bepalen waar je gaat zitten.

 

Heb je een superklein balkon dan heb je sowieso veel minder oppervlak om te verblijven, er is een kleine zitplek, en je hebt vaak niet de keuze om te gaan zitten waar je maar wilt. Kun je gebruik maken van een dakterras met een ruime lengte, dan is het een ander verhaal. Dan zijn er meerdere mogelijkheden om fijn te zitten en kun je zelf heerlijke ligbedden in het zonnetje neerzetten.

 

Wil je genieten, dan kun je je dakterras ook zo indelen dat er meerdere gezellige hoekjes ontstaan. Voor het buitenleven gevoel, waarbij je fluitende vogeltjes om je heen hoort en vlinder om je heen ziet vliegen, zul je wat meer moeite moeten doen. Maar as je de juiste beplanting neemt dan kun je ook veel dieren naar je daktuin toetrekken.

voordelen balkon vs tuin

Inrichten dakterras of bloementuin

Zowel inrichting van een dakterras als bloementuin vragen om een investering en tijd. Maar het is maar net wat je wilt. Ben je erg tevreden met een tegeltuin, dan ben je vrij snel klaar. Als dit niet het geval is, dan komt er meer bij kijken, denk hierbij aan een omheining / schutting, een terras en/of gazon aanleggen, beplanting en tuinmeubelen om lekker op te zitten. Heb je een klein budget voor de tuin, dan kun je nog de plantentuin gezellig inrichten.

 

Een daktuin heeft minder tuinspullen nodig. Waarbij je de achtertuin vaak indeelt met meerdere planten, werk je op een balkon met bloempotten, grote plantenbakken, of plantenbakken voor aan de balkonreling. Beplanting kost vaak erg veel, dus als je daar minder kosten voor kunt uitgeven dan is dat een groot voordeel. Ook zul je minder tuinspullen nodig hebben, met een schep, een snoeischaar en potten kom je een heel eind. Omdat er vaak ook minder zitmogelijkheden zijn, is een bistroset vaak genoeg, mits je een groot dakterras hebt.

Privacy buitenruimte: waar heb je het meeste plezier van?

In de privacy buitenruimte zit vaak wel een groot verschil. Bij een achtertuin zit je vaak omheind, wat vaak niet het geval is als je op een balkonnetje zit. Daarentegen kun je op de uitbouw wel vaak grote bloempotten neerzetten met bijvoorbeeld niet woekerende bamboe, welke de redelijk hoog groeit waardoor je er toch beschut bijzit. De een vind een schutting, een groot pluspunt, de ander zit graag op een balkon zodat je fijn kan zien wat er in de straat gebeurd. Het is maar net waar je zelf plezier aan beleefd.

 

Spreekt een balkon je erg aan, maar wil je toch intiem kunnen zitten dan kun je ook een balkonscherm aanschaffen. Het scherm zorgt ervoor dat je niet makkelijk door de spijlen van de balkontuin heen kunt kijken, zo creëer je een fijne zitplek en ziet niet iedereen je zitten.

de voordelen van achtertuin

Het onderhouden van balkonnetje of rotstuin

Er zit een groot verschil of je en balkon of rotstuin gaat onderhouden. Bij beide maak je jaarlijks de tuinmeubelen schoon, plaats je nieuwe planten in potten en maak je de tegels of vlonderplanken schoon. Veel meer onderhoudsklusjes zijn er niet als je een aanbouw aan huis hebt. Bij een daktuin ben je dus redelijk snel klaar, dit is een groot voordeel als je weinig tijd wilt besteden aan het onderhouden van je balkonnetje.

 

Of je nu een rotstuin of een plantentuin hebt, dat maakt niets uit, er zit veel meer werk in het schoonmaken en alles op orde te houden van de tuin, denk hierbij aan onkruid wieden, het gazon maaien en het snoeien van tuinplanten. Is tuinieren je hobby dan geven deze klusjes je vaak ontspanning. Je kunt op deze wijze je hoofd leegmaken. Moet je er niet aan denken om regelmatig de bloementuin te sproeien en niet gewilde planten uit de achtertuin te halen, dan is tuinieren niet jou gewenste vrijetijdsbesteding.

Wat heeft jouw voorkeur een balkon of toch een tuintje?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Claire (woensdag, 20 september 2023 20:45)

  Het liefste ben ik de hele dag buiten. Een balkon of tuin is dan ook zo fijn.

 • #2

  Tessa (maandag, 25 september 2023 16:02)

  Ik heb een balkon en ben daar erg blij mee. Gemakkelijk in onderhoud aangezien ik niet echt groene vingers heb

 • #3

  Nicole (maandag, 25 september 2023)

  Hier een tuin maar geen groene vingers. Gelukkig ook weinig groen om bij te houden. Ben wel erg blij met de ruimte. De kinderen spelen er erg veel.

 • #4

  Jouvence (donderdag, 07 december 2023 14:08)

  Wij zouden heel graag een woning met tuin hebben, voor nu moeten we het doen met een klein stukje galerij waar wat potten met plantjes staan.

 • #5

  Malou (dinsdag, 12 december 2023 23:02)

  Ik ben gek op mijn tuin ik zo echt niet meer anders willen. Bij mijn eerste appartement had ik een balkon en dat vind ik toch minder fijn.