· 

Wat zijn de bekende kenmerken van bohemian stijl?

Wat zijn de bekende kenmerken van bohemian stijl?

Ben je dol op een sprekende printen combineer je graag felle kleuren met elkaar, dan is de bohemian stijl wat voor je. Bij deze interieurstijl ben je vrij om je woonkamer aan te kleden met veel diverse stoffen van wol tot jute of opvallende gekleurde materialen. Elke print mag en kan in het interieur met elkaar gemixt worden. Met de woonaccessoires, planten en vrolijke wanddecoratie, is de Boho interieur stijl een echte levensstijl geworden. 

 

Om je op weg te helpen welke stoffen en kleuren je met elkaar kunt combineren, staan in dit artikel de bekende kenmerken van de bohemian stijl.

Wat is bohemian interieur stijl?

Waar komt de bohemian stijl vandaan?

In het Westelijke deel van Tsjechië heb je het gebied Bohemen. De plaatselijke inwoners noem je ook wel een Bohemien. Bohémien is een Frans woord voor de reizende mensen welke door Frankrijk trekken. Deze mensen, worden ook wel zigeuners genoemd, ze hadden geen vast onderkomen en trokken van stad naar stad. Het reizende volk beweerde dat ze afkomstig waren uit Bohemen en zo kreeg de kleurrijke en opvallende stijl van de zigeuners een naam, namelijk bohemian stijl. 

 

De reizigers namen van elke cultuur waar ze geweest waren wat mee, en combineerde de stoffen en prints in hun interieur maar ook in de kleding. Kleurrijke materialen met steentjes, franje.

 

De specifieke stijl wordt nu ook wel Boho stijl genoemd, denk hierbij aan de bekende Ibiza lifestyle wat gebaseerd is op een relaxed leven. Alles kan en mag, en komt het niet vandaag, dan komt het morgen.

Boho stijl in de woonkamer

Heb je interesse om een bohemian interieur in de woonkamer te scheppen, dan kun je het beste starten met een witte woonkamer. Een kleurtje op de muur is niet nodig want je kunt de kleur van de woonstijl toepassen in de woondecoratie en accessoires.

 

Wil je geen bonte boel maar juist een rustige sfeer, maar wel een Boho lifestyle-gevoel, dan is dat ook mogelijk. Ga dan voor rustige aardetinten en combineer de bohemian stijl met diverse materialen, stoffen welke we ook veel zien op het Spaanse eiland Ibiza. Denk hierbij aan riet, rotan, franje. Heb je geen idee hoe de stijl het beste kan toepassen in huis, ga dan binnenkijken in Ibiza interieur. De kleurencombinaties en de stoffen kunnen je inspireren bij het inrichten van de woonkamer.

Wat zijn de bekende kenmerken van bohemian stijl?

Alles mag in het interieur met elkaar gecombineerd worden

Buiten vaste en rustige tinten op de muur en op de vloer mag je alles met elkaar combineren. Daarbij kun je het zo bont op rustig maken zoals je zelf wilt. Denk hierbij aan fleurige sierkussentjes met een felle kleur, of een rustige tint met een bewerkte print. Alles mag in dezelfde kleurtinten, maar je hebt ook zeker een keuze om stijlen en culturen met elkaar te combineren.

 

Zo namen vroeger veel reizigers uit verschillende landen een souvenir mee, de meegenomen aandenkens kunnen heel uiteenlopend zijn van een Aziatisch beeldje tot een gekleurde plaid uit Mexico. Alles mag en kan bij elkaar staan. Zou zie je ook dat er vaak wordt gewerkt met twee vloerkleden, waarbij twee verschillende prints naast elkaar neer worden gelegd. De een heeft een ruitjes motief, de ander een aanwezig streeppatroon.

Opvallende woonaccessoires

Als wanddecoratie zien we droomvangers, handgemaakte decoratie van natuurlijke materialen. De vanger is vaak gemaakt van hout, touw, veertjes, schelpen en kralen en stampt van oorsprong af van de Indianen. Maar we zien ook veel gevlochten wandborden welke je met meerdere bij elkaar kan hangen.

 

Daarbij is ook rotan in huis erg trendy, een rotan spiegel past erg goed bij de Ibiza style en in een Boho interieur. Bamboe, rotan en gevlochten materialen zijn favoriete stoffen in een bohemian woonkamer. Je kunt er een aan de wand hangen, maar het is ook een mogelijkheid om er meerdere bij elkaar te plaatsen.

Spreekt deze interieurstijl je aan?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Claire (woensdag, 26 april 2023 19:58)

  Ik ben dol op deze heerlijke hippie stijl! Lekker los en een tikje rommelig; dat past perfect bij ons.

 • #2

  EvenDelen.be (donderdag, 27 april 2023 17:14)

  Ik vind boho ontzettend mooi. Vooral de combinatie van de kleuren en de accessoires. Het is een uiterst gezellige sfeer die perfect met mooie planten gecombineerd kan worden.

 • #3

  Eliane Roest (donderdag, 27 april 2023 18:12)

  Super mooi die boho stijl, maar vind het toch lastig toepassen. Ga zelf dan weer snel voor rustig en minimalistisch. Saai wel ;)