· 

10 populaire kamerplanten met opvallend blad of uiterlijk

10 populaire kamerplanten met opvallend blad of uiterlijk

We zien tegenwoordig veel interieurs met een rustige inrichting zoals de Japanse stijl. Maar ook een minimalistisch interieur is erg intrek. Om je woonkamer toch speels en aantrekkelijk te maken is het leuk om een exclusieve plant te plaatsen, bijvoorbeeld een kamerplant waarvan het blad is voorzien van opvallende strepen, spikkels of kleuren.

 

Wil je ook een blikvanger in huis, ga dan voor een Cactus of Calathea. In dit artikel staan mijn favoriete, vaak tropische kamerplanten, waarbij sommige goed in de zon, maar ook in de schaduw kunnen staan.

Bijzondere opvallende kamerplanten

Ik houd van opvallende kamerplanten in de woonkamer. De planten zien er bijzonder uit vanwege het grote blad of door het patroon op de bladeren. Dit kunnen strepen, stipjes of de zachte fluwelen structuur van het blad zijn of juist de bijzondere bladvorm.

 

Je ziet de planten vaak in tropische landen, als de kamerplanten uit een tropisch land komen, dan weet je dat ze van veel water houden, of graag nat gespoten worden met de plantensproeier. Tropische planten staan vaak bekent als moeilijke kamerplant. Toch zijn het niet allemaal planten met een ingewikkelde verzorging, er zitten ook makkelijke exemplaren tussen welke je maar een keer per twee weken water kunt te geven en waar je verder geen omkijken naar hebt.

 

Door hun uiterlijk zijn de planten zo aantrekkelijk, de plantjes zijn echte eyecathers in je interieur. Mocht je een kille woonkamer hebben dan zijn deze blikvangers een uitkomst.

 

Omdat de bijzondere kamerplanten er in vele kleuren en kleurencombinaties zijn, kun je de planten gebruiken ter decoratie, maar je kunt ook de kleur afstemmen op de kleurtinten van je interieur. In dit artikel staan mijn top 10 aan favoriete kamerplanten, welke je ook ziet in de interieurtrends 2023.

Een unieke bijzondere kamerplant is de grote cactus

Grote Cactus voor een stoer interieur

Cactussen heb je in allerlei soorten en maten, in ronde modellen, cactussen met bloemetjes tot grote exemplaren welke de lucht in gaan. De stekelige plat heeft veel weg van de vetplant, het enige verschil is dat de cactus een verdikking heeft waar de scherpe naalden zijn ingeplant.

 

Nu we duurzaam leven door, onder andere, de warmte in huis te houden, is deze plant zeer geschikt om in huis te houden. Droogte, warmte en een lichte plek zijn de eisen van een Cactus, dat betekent dat je in de winter de plant maar een keer per maand water hoeft te geven en in de zomer eens in de twee weken een scheutje water.

 

De stekels en het robuuste uiterlijk maakt deze kamerplant zeer geschikt om te plaatsen in een stoer of modern interieur. Je kunt natuurlijk met een klein kamerplantje starten, maar met een grote Cactus in huis, maakt je in een handomdraai van een saai een aantrekkelijk plekje in huis.

 

Mijn favoriet is de Cactus "Schoonmoederszetel", zoals je kunt zien op de afbeelding hieronder. Het ronde model van 30 cm is echt een opvallende verschijning in huis en zeer decoratief. Echt een toegevoegde waarde voor je interieur.

Calathea ideale opvallende kamerplant voor de schaduw
Calathea

Calathea met opvallende gestreepte bladeren voor in de schaduw

De Calathea  ook wel Pauwenplant genoemd, is een toffe kamerplant. Waarom vraag je je misschien af? Nu, deze plant kun je ook in een donker hoekje neerzetten, en zo veel sierlijke planten zijn er niet voor in de schaduw. De tropische plant is voorzien van unieken kleuren, bijvoorbeeld aan de bovenkant een groene tint en aan de onderkant een rood blad. Daarbij hebben veel Calathea's vrolijke strepen, wat de plant erg aantrekkelijk maakt.

 

De luchtzuiverend plant wil qua verzorging graag regelmatig water, het liefst elke keer een klein beetje, want het plantje houdt niet van natte voeten. Sproeien is ook een optie, zo weet je zeker dat je niet te veel water geeft.

Alocasia een populaire kamerplant uit de top 10
Alocasia

Alocasia een grote blikvanger in huis

De Alocasia ook wel Olifantenoor genoemd, is in 79 verschillende soorten verkrijgbaar. De een heeft een donker blad, de ander een gestreept zebramotief steel. De lange stelen welke wel 75 cm hoog kunnen worden zorgen ervoor dat de kamerplant een echte blikvanger is in je woning. De plant staat graag op een lichte plek maar niet direct in de zon, anders zou de plant verbranden.

 

De grote tropische kamerplant is gevoelig voor te veel water, persoonlijk vond ik dit geen makkelijke plant om te houden. Bij mij gaf de plant vaak een geel blad, wat inhoudt dat de plant te droog of te nat staat. Dit is echt een Japandi kamerplant voor een zen interieur.

Philodendron melanochrysum exclusieve kamerplanten
Philodendron melanochrysum

Philodendron melanochrysum groen en groot

Van de Philodendron zijn er wel 500 soorten, de Philodendron melanochrysum heeft wat weg van de Alocasia, maar ziet er net wat anders uit. De kamerplant wordt ook wel "Zwart Goud "genoemd vanwege de gouden sporen op het blad. Naarmate de plant ouder wordt, wordt de afmeting van het blad ook groter.

 

Ook deze plant staat graag in direct licht en wil niet te veel water, maar wel een vochtige grond. Besproeien is daarom een goede optie, zo kan er geen wortelrot ontstaan.

Dieffenbachia kamerplant met opvallend blad
Dieffenbachia

Dieffenbachia gevlekte opvallend blad

Je herkent de Dieffenbachia erg goed aan de gevlekte bladeren. De tropische plant is gewend aan een vochtige omgeving. De opvallende plant met tekeningen op het blad wordt ook wel "Dief van Bagdad"genoemd. 

Deze beauty staat graag op een lichte plek met indirect zonlicht. De kamerplant houd je het best mooi door te zorgen voorlicht vochtige grond, zonder dat er een laagje water onderin de pot blijft staan. De plant is wel giftig, houdt de Dieffenbach dus buiten bereik van kinderen en honden en katten of andere huisdieren.

Croton codiaeum Variegatum bijzondere kamerplanten in de woonkamer
Croton codiaeum Variegatum

Croton Codiaeum Variegatum kleurrijke kamerplant

De Croton Codiaeum Variegatum heet niet voor niets "Wonderstruik"de plant is een kleurrijke kamerplant. De bonte bladeren kunnen verkleuren van geel, paars, rood, oranje tot geel. Wil je je interieur iets meer kleur geven dan is dit een zeer geschikte plant voor de woonkamer. Ook deze plant wil niet te vochtig maar zeker ook niet te droog staan. Controleer daarom goed na hoeveel dagen de aarde droog aanvoelt.

Plaats de plant in de buurt van het raam, maar liefst wel op 2 à 3 meter van het raam af. Direct zonlicht verdraagt de plant namelijk niet zo goed.

Caladium- Kamerplanten met opvallend blad
Caladium

Caladium hartvormig blad in alle kleuren

De Caladium is er in vele kleuren, voor elke woonkamer is er wel een geschikte kamerplant te vinden. Zeer bijzonder zijn de opvallende bladnerven. Omdat de plant groeit vanuit een knol zal de plant in het voorjaar weer gaan groeien en in het najaar zal de plant afsterven. Schrik er niet van, want het volgend jaar zal de plant vanzelf weer opkomen.

Deze plant staat graag in het licht maar zet de kamerplant niet te dicht bij het raam want dan zal de plant verbranden. Geef de plant lauw water dan blijft de bladkleur mooi.

Begonia maculata mooie stipjes op blad
Begonia maculata

Begonia maculata mooie stipjes op blad

Het prachtige gestipte blad maken de de Begonia maculata zeer aantrekkelijk. De kamerplant staat graag halfschaduw, en wil regelmatig besproeid worden zodra de aarde droog aanvoelt. De stippenbegonia heeft nog een toegevoegde waarde, de plant bloeit namelijk ook met kleine bloemetjes in trosvorm.

De plant staat het liefst in een lichtvochtige grond, maar niet te nat. Plaats de plant op een lichte plek en je zult er veel plezier van hebben.

Pilea involucrata Moonvalley populaire kamerplant met opvallend fluweelachtig blad
Pilea involucrata Moonvalley

Pilea Involucrata Moonvalley met fluweel groen-rood blad

Deze kamerplant met fluweelachtig blad wordt ook wel "Vriendschap plant "genoemd. De Pilea Invocrata Moonvally is geen grote plant, het plantje wordt ongeveer veertien centimeter. Ik ervaar het kamerplantje als een makkelijke plant. De plant staat bij mij in het licht maar 3 à 4 meter van het raam af. Een keer per week dompel ik de plantenpot onder water, zodra de pot is uitgedruppeld gaat de plant weer terug de sierpot in. Om aan alle kanten het blad mooi te houden, draai ik de plant met groen-rood blad regelmatig een kwartslag.

Pannenkoekenplant met opvallende ronde bladeren is een populaire kamerplant
Pannenkoekenplant

Pilea Peperomioide beter bekent als Pannenkoekenplant

Waarbij de Pilea Peperomioide vroeger werd gezien als een suffe kamerplant is de Pannenkoekenplant nu helemaal hip. Het matig zuiverende plantje met de ronde bladeren kun je het beste halfschaduw plaatsen en regelmatig water geven. Maar ook dit groene plantje wil niet te veel water. 

Is dit plantje je favoriet, dan heb je een groot voordeel als je de Pannenkoekenplant hebt aangeschaft, de blikvanger is namelijk makkelijk te stekken. In no-time kun je dus meerdere kamerplanten kweken.

Wat is jou geliefde kamerplant in huis? Misschien heb je ook interesse in het artikel handige tools voor de verzorging van je kamerplanten.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Claire (maandag, 15 mei 2023 18:11)

  Wat een beauty's staan er tussen! Ik vind ze stuk voor stuk prachtig.

 • #2

  Nicole Adelaars (woensdag, 24 mei 2023 11:44)

  De Calathea is echt mijn favoriet maar er staan meer mooie bijzondere planten tussen

 • #3

  Tessa (zaterdag, 05 augustus 2023 18:54)

  Dit zijn echt planten waar ik vrolijk van wordt. Binnenkort maar eens naar het tuincentrum