· 

Kil huis gezellig maken? 6x inspiratie voor de woonkamer

Kil huis gezellig maken? 6x inspiratie voor de woonkamer

Heb je je huis ingericht, maar is er nog geen sfeer? Met zorg heb je je meubels en het kleurenpalet uitgezocht, maar je mist nog wat. Het is tijd om de inrichting van je huis en de woonkamer te verbeteren, door sfeervolle elementen toe te voegen. Je kunt op een simpele manier van je woning weer een knus thuis maken. Een huisinrichting welke warm aanvoelt en waar je aangenaam kan verblijven.

 

In dit artikel vind je enkele inspiratie ideeën om je woonkamer weer gezellig te maken. In een paar stappen, geef je je woning een andere uitstraling.

Kil huis gezellig maken? 6 tips voor de woonkamer

Inspiratie voor een gezellige woonkamer

Heb je geen inspiratie en mis je iets in de woonkamer? Soms kun je subtiel iets toevoegen in huis, denk hierbij aan een kamerplant waardoor de sfeer in de woonkamer positief veranderd. Een aanpassing in je woning hoeft dus niet veel te kosten. In dit artikel staan een paar tips om je interieur te veranderen zonder aan de slag te gaan met een grote make-over. 

Ideeën voor meer sfeer in huis

Je bent uit op een warme sfeer in huis met deze tips zorg je voor geborgenheid in de woonkamer. Kleur op de wand of andere gordijnen aan de muur kunnen je interieur een hele andere uitstraling geven, zo niet ook een decoratieve houten latjes wand

1. Maak je huis knus met gordijnen

Gordijnen zorgen voor een knus gevoel, zodra het donker is in huis trekken we de gordijnen dicht om zo ons eigen comfortabele nestje te maken. Toch zijn vouwgordijn of overgordijnen erg belangrijk voor de sfeer in je woonvertrek. Je kunt je voorstellen dat dunne gordijnen gemaakt van linnen stof minder goed staan in een industrieel interieur dan bij de landelijke woonstijl.

 

Ga na of de jaloezieën of inbetween geschikt zijn voor je interieurstijl. Past de stof goed bij de wooninrichting, of heb je dikkere of juist luchtige gordijnen nodig welke zorgen voor meer eenheid.

2. Kleur toevoegen aan je interieur

Zoals we al zien bij de interieurtrends 2023 zijn interieurkleuren erg belangrijk. Dit jaar zien we veel aardekleuren en bruintinten in de woonkamer verschijnen. Van licht beige tot terracotta.

 

Toch is het niet van belang om met de kleurtrends mee te gaan. Ga vooral af op je eigen gevoel, vind je natuurlijke tinten te basic en houd je juist van sprekende felle tinten? Ga dan voor een kleurtint welke goed bij je past. Van je favoriete kleur word je vrolijk. Vind je een felle kleur op de lelijke muur spannend, probeer dan eerst de tint uit op een klein stukje muurtje. 

3. Zet leuke woondecoratie op de sitetable

Accessoires zorgen voor meer sfeer. Heb je een verzameling welke je graag bij elkaar wilt plaatsen of wil je de achter de bank nog een sfeerverlichting plaatsen, een sitetable is dan ideaal. De wandtafel is lang en smal en is simpele te plaatsen tegen een kale wand of in de hal. 

 

Tegenwoordig zijn er ook sitetables bureau, ideaal voor de thuiswerker, zo heb je je eigen plekje in huis waaraan je kunt werken.

4. Een vloerkleed voor een meer sfeer

Ruimtes welke niet zijn voorzien van een vloerkleed kunnen nogal hol klinken, de geluiden echoën een beetje door de woonkamer. Dit probleem kun je verhelpen door een kleed te plaatsen op de vloer. Veel kleden zijn gemaakt van natuurlijk materiaal zoals wol, jute of een koeien- of schaapsvacht. Deze materialen zorgen voor meer sfeer en je hebt nu geen koude voeten meer in huis.

 

Met een vloerkleed kun je gedeeltes afbakenen, plaatsen een tapijt bij je hoekbank of bij de eettafel. Zo geef je duidelijk aan waar je kan zitten en/of eten. Met een kleed op de vloer zorg je er ook voor dat er bij de eettafel minder krassen ontstaan op de vloer, door het heen en weer schuiven van de eetstoelen.

5. Duurzame matrialen zorgen voor warmte in huis

Veel duurzame materialen zoals wol, hout en andere materialen zorgen voor warmte en geborgenheid in huis. De stoffen gaan niet alleen lang mee, waardoor er weinige slijtageplekken in de decoratie, accessoires of meubels zullen ontstaan. Veel grondstoffen werken ook isolerend, denk hierbij aan dubbel glas, maar ook een plaid of een fluffy vloerkleed is hiervan een voorbeeld. Voel je je warm en comfortabel dan verdwijnt de kille uitstraling in de woonkamer vanzelf, zo zie je met styling tips en decoratie ideeën kom je een heel eind.

6. Planten zorgen voor gezelligheid

Heb je een nis of plek in huis welke niet gezellig oogt? Plaats als blikvanger, een grote kamerplant in de woonkamer. Veel hippe planten hebben een groot blad en een tropische afkomst zoals de Monstera of Alocasia. Dit zijn niet de makkelijkste planten omdat ze graag in het licht willen staan en ook graag besproeid worden met de plantenspuit. Toch kan een grote plant een saaie hoek mooi opfleuren.

 

Heb je geen plek voor een grote plant dan zijn er nog genoeg kamerplanten in het tuincentrum waarmee je je woonkamer vrolijk kan aankleden. Meer planten in huis zorgen niet alleen voor meer zuurstof in de ruimte, het beïnvloed ook je humeur positief! Twijfel je nog aan de decoratie, dan heb je misschien wat aan dit artikel welke kleur sierkussentjes kies je op welke kleur bank?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Claire (dinsdag, 21 maart 2023 11:29)

  Planten, dekentjes en wat kleur op de muren, maakt een kil huis voor mij al snel gezellig. En veel foto's!

 • #2

  Tessa (woensdag, 22 maart 2023 19:21)

  Je kunt zo te lezen om een hele makkelijke manier jouw woonkamer een stuk gezelliger maken

 • #3

  Yvonne (dinsdag, 11 april 2023 12:29)

  Ik vind het heel belangrijk dat de woonkamer gezellig en sfeervol ingericht is. En past bij de mensen die er wonen

 • #4

  Fallon (woensdag, 12 april 2023 10:36)

  Waar ik voorheen gek was op panterprint accessoires, ben ik daar nu bijna vanaf. Tijd voor nieuwe decoratie waarbij dit artikel mij weer leuke en nieuwe ideeën geeft.

 • #5

  Patricia Heres (woensdag, 12 april 2023 15:39)

  Ik heb niet echt een stijl of iets dergelijks in mijn woonkamer. Maar zolang ik kaarsen kan branden is alles prima. Kaarsen maken voor mij de sfeer.

 • #6

  Tessa (woensdag, 12 april 2023 19:39)

  Jouw interieur tips zijn altijd zo fijn en gemakkelijk toe te passen