· 

5 zeer belangrijke kenmerken om Japandi interieur te creëren

5 zeer belangrijke kenmerken om Japandi interieur te creëren

Wil je een Japandi interieur creëren, dan is het van belang om te weten wat de kenmerken zijn. Alleen met deze kennis kun je zelf de Japanse interieurstijl nabootsen en een rustige woonstijl creëren. De trendy stijl blijft erg populair, niet alleen vanwege de minimalistische uitstraling, maar ook de natuurlijke materialen en de kleuren zorgen voor een eenheid in huis. Een warme stijl waarbij veel mensen zich thuis voelen.

 

Wil je de Japanse stijl ook in de woonkamer, dan heb je daar geen interieurstylist voor nodig. Met deze tips maak je in een handomdraai je interieur sfeervol en aantrekkelijk, zodat je dadelijk in alle kalmte kan genieten van je zen interieur.

5 zeer belangrijke kenmerken om Japandi interieur te creëren

Japanse woonstijl in de woonkamer

De Japanse woonstijl spreekt veel mensen aan. Want is het niet fijn om na een drukke werkdag in een rustige interieurstijl thuis te komen? Even geen prikkels, drukte, maar je zen voelen. In de Japanse stijl kun je je energie weer opladen. Dit is de reden dat veel mensen de Japanse woonstijl ook toepassen in de woonkamer. 

 

De Japanse woonstijl is een mix van minimalistisch wonen en de Scandinavische stijl. Neem je een kijkje in een minimalistisch interieur, dan zie je een eenvoudige woonstijl waarbij de zin: "Less is more" erg van toepassing is. Het weglaten van spullen welke niet noodzakelijk zijn, zoals een grote verzameling of heel veel woondecoratie, schept een onrustig interieur. Veel mensen voelen zich hier wel bij thuis, denk aan een Landelijk interieur, maar in de Japanse woonstijl is het de kunst om juist meubels en woondecoratie weg te laten, welke niet noodzakelijk zijn.

 

Neem een kijkje in een Scandinavische inrichting, dan zie je vooral een opgeruimd huis. De sierkussentjes hebben een vaste plek en het vloerkleed ligt strak onder de bank. Onder de salontafel zijn geen schoenen te vinden en de kasten zien er verzorgd en opgeruimd uit. 

 

Als je beide stijlen met elkaar mixt, dan creëer je een Japandi stijl. Een overzichtelijk en eenvoudig interieur met een rustige kleurenwaaier, waarbij strakke, maar zeker ook organische vormen zichtbaar zijn.

 

Maar waar kun je het beste mee beginnen als je ook een eenvoudig interieur wilt creëren? In dit artikel staat inspiratie, foto's en ideeën zodat je zelf ook de kenmerken in je wooninterieur kan verwerken. Heb je niet genoeg inspiratie dan kun je ook binnenkijken in Japandi interieur.

Rustige kleurenpalet

We zien in veel Japanse interieurs een rustig kleurenpalet. Niet alleen in de Wabi-Sabi stijl, maar ook in de Japandi inrichting. De kleuren zijn van beide identiek, dus uit beide woonstijlen kun je veel inspiratie halen. Het grote verschil tussen de stijlen is dat bij een Wabi-Sabi inrichting het de kunst is van de imperfectie en dat zien we niet terug in de Japandi woonkamerinrichting, daar heerst meer balans.

Bij rustige kleurtinten kom je al snel uit bij natuurlijke kleuren, zoals wit, beige, bruin- en grijstinten. Maar eenmaal aangekomen in de doe-het-zelfzaak, weet je niet welke bruintint nu echt de geschikte kleurtint is. Er zijn namelijk zo veel bruine kleuren van beige tinten tot zand, cognac en donkerbruin dat je geen idee meer hebt wat nu precies de juiste kleur moet zijn. Met de Japandi RAL kleurtinten kom je een heel eind. De zachte kleurtinten zijn gesorteerd, waardoor je makkelijk de gewenste tinten kan uitzoeken.

Japandi stijl voor de woonkamer

Opgeruimde zen interieur

Het zen interieur toont opgeruimd, wat niet betekent dat er geen woondecoratie of accessoires zichtbaar zijn. Er is alleen weinig rommel aanwezig, de administratie staat bijvoorbeeld niet opgestapeld op een tafeltje en er slingeren geen kledingstukken in de woonkamer. Als je de woonkamer binnenloopt dan tref je een rustig interieur waarbij veel natuurlijke kleuren aanwezig zijn, in combinatie met houten meubels, vloer of een houten latjes wand.

Lage meubels

Als je een keer naar Azië op vakantie bent gegaan, dan zie je in de landen vooral lage meubels. In de Aziatische cultuur hebben de mensen meer de behoefte om dicht bij de aarde te leven. Daarom zie je geen hoge kasten in de woonkamer, maar vooral lage opbergmogelijkheden zoals bijvoorbeeld dressoirs en laag zittende banken en stoelen.

Haal de natuur in huis

Haal de natuur in huis door middel van natuurlijke materialen, denk bijvoorbeeld aan rotan, hout, katoen, wol en natuursteen. De materialen zie je overal verschijnen van een mooie Japandi houten vloer, keuken tot de afwerking van de raamdecoratie. De stoffen zorgen niet alleen voor een rustige sfeer in huis, op deze wijze haal je ook letterlijk de natuur in de woonkamer. Daardoor vloeien het binnen- en buitenleven mooi in elkaar over.

De zachte structuur van linnen, wol en rotan ontstaat er een deels rotan interieur wat plezierig aanvoelt en zorgt voor een goede sfeer in huis. De materialen hebben als pluspunt dat ze zorgen voor warmte in de woonkamer en door natuurlijke stoffen te creëren in je woning ben je ook duurzaam bezig.

Veel daglicht

Zorg voor veel daglicht in je woning. Dit kan door een breder kozijn te plaatsen, waardoor er meer lichtval is in huis, maar denk ook aan een lichtstraat of patio. Door meer licht in de woonkamer te laten schijnen, ziet je interieur er groter uit, wat zorgt voor een ruim gevoel in huis.

 

Hoeveel natuurlijk licht je in huis ook hebt, je zult altijd lampen nodig hebben. Wil je de verlichting toepassen in de stijl van de wooninrichting dan is zachte verlichting de beste keuze. Bijvoorbeeld lampen waar je een dimmer op kunt plaatsen, zodat er geen felle verlichting, maar eerder sfeerverlichting ontstaat.

Past een Japandi interieur bij jouw stijl?

Wil je graag een Japandi interieur omdat een tijdloze stijl je erg aanspreekt? Spreken alle punten die hieronder staan, je aan? Dan is deze woonstijl geschikt voor jou w interieur.

 • Balans en eenvoud: De Japandi stijl is gebaseerd op eenvoud, minimalisme en evenwicht. Het creëert een kalme en rustige sfeer in huis door de nadruk te leggen op rustige elementen en overbodige franje te vermijden.
 • Natuurlijke materialen: Zowel in de Japanse als de Scandinavische stijl, zie je het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, linnen en keramiek. Deze materialen voegen warmte en authenticiteit toe aan de ruimte.
 • Praktische inrichting: Bij deze stijl zie je de voorkeur, om het interieur vooral praktisch in te richten. In een Japandi interieur vind je vaak meubels en decoratieve elementen die zowel mooi als functioneel zijn.
 • Minimalistische kunst: Als je houdt van simpele kunst, waarbij strepen, rondingen de overhand hebben, dan past een Japanse interieurstijl bij jou.
 • Rust en sereniteit: De rustgevende kleuren, natuurlijke texturen en rustieke elementen in een Japandi interieur zorgen voor een sfeer van kalmte en sereniteit, wil je een ontspannen thuisomgeving creëren met weinig prikkels dan is dit een geschikte stijl.
 • Mix van culturen: Deze stijl brengt elementen uit zowel Japanse als Scandinavische culturen samen, waardoor je combinatie krijgt van een oosterse en westerse levenswijze.
 • Duurzaamheid: De wooninrichting stijl is gericht op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het gebruik van natuurlijke materialen en de nadruk op tijdloosheid maken Japandi een goede keuze voor mensen die bewuste en milieuvriendelijke ontwerpbeslissingen willen nemen.

Heb jij een rustig interieur en kleurenpalet?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Tessa (zondag, 21 januari 2024 17:06)

  Ik vind de japandi stijl erg mooi, maar het past niet bij mij. Ik hou van kleurrijk en decoraties