· 

Kleine tuin inrichten: 6 ideeën met planten

Kleine tuin inrichten: 6 ideeën met planten

Veel mensen denken dat er bij een kleine tuin weinig mogelijk is wat betreft beplanting. Je hebt toch maar een beperkt stukje ruimte en het liefst wil je ook een terras creëren, waar zou je dan in hemelsnaam tuinplanten kunnen plaatsen?

 

Als je een beetje creatief bent dan kun je er veel met een klein stuk je grond. In dit artikel staan zes ideeën om met planten aan de slag te gaan in de achtertuin. Zodat je thuis op een rustig plekje kan bekijken wat voor je de juiste keuze is voor je tuintje.

Kleine tuin inrichten: 6 ideeën met planten

Een klein rustig plekje met planten

Als je een achtertuin hebt dan is het wel fijn als je er kunt zitten, zodat je kunt genieten van de eerste zonnestralen of een plekje hebt waar je buiten kunt eten. Kies het gunstigste plekje uit, ben je een zonaanbidder, dan zal dat een zonnige plek zijn. Heb je geen keuze uit zon of schaduw, ga dan voor een centrale plaats, zodat je de planten om je terras heen kunt bouwen.

 

Zo heb je altijd het idee dat er wat te zien en te beleven valt in de bloementuin. Op deze wijze kun je van je beperkte ruimte een gezellige achtertuin maken.

Ideeën en inspiratie voor de beplanting

Hoe wil je dat je tuintje eruit gaat zien, wil je een diervriendelijke, groenblijvende of bloeiende plantentuin? Vooraf is het handig om hier over na te denken. Een rotstuintje heeft namelijk een hele andere inrichting dan een bloementuin. Heb je een keuze gemaakt dan kun je kijken wel beplanting past bij je achtertuintje.

 

Kijk daarbij goed naar de ligging van de plantentuin, de ene plant staat graag op een zonnige plek en de ander schaduw of halfschaduw. Heb je meer keuze omdat er zon en schaduw aanwezig is, dan heb je heel veel mogelijkheden aan bloemenplanten op de zonnige kant. Zo kun je op een makkelijke manier een paradijs van je achtertuin maken.

Vrolijke bloeiers in een plantenbak

Heb je rondom je terras nog plaats over om de plek op te fleuren dan zijn plantenbakken een goed idee. In de plantenpot kun je vaste tuinplanten plaatsen waar je heel het jaar plezier van hebt, of de bak verversen met bloeiers welke op dat moment bloeien.

 

Wil je een bloemenbak welke je makkelijk kan verplaatsen, ga dan voor een plantenbak op wieltjes. Dit is wel zo makkelijk als je iets meer ruimte wilt creëren, zo kun je de planten op een handige manier even ergens anders neerzetten als er bijvoorbeeld gasten verblijven in de tuin.

 

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een plantenbak op poten, ideaal om hangplanten over te plaatsen en je zitplek zo vrolijk aan te kleden, Geraniums zijn hier een goede keuze voor. Wil je moestuinieren dan heb je ook de mogelijkheid om een klein moestuintje in een plantenbak met poten te houden. Omdat de bak hoger staat dan een plantenpot heb je ook minder snel last van rugklachten. Met een hogere bak, is bukken niet meer nodig.

 

Maar het kan maar zo zijn dat je een plantenbak wilt gebruiken voor bloeiende tuinplanten zoals de Lavendel of Hortensia. Vergeet niet om de schutting ook groen te maken, om de saaie muur te fleuren met mooie klimplanten. Dan kun je het beste gaan voor een langwerpige plantenbak met klimrek. Zo kunnen de klimmers makkelijk omhoog klimmen.

Ga de lucht in met verticaal tuinieren

Zoals gezegd kun je verticaal tuinieren door klimplanten, zoals de Wisteria, Toscaanse jasmijn in een plantenbak of pot te plaatsen. Verdiep je vooraf goed in de klimmers, er is namelijk een grote keuze aan klimplanten. 

 

Wil je een snelgroeiende, groenblijvende of zelfhechtende klimmer? Elke tuinplant heeft weer andere specialiteiten. Met een klimmer tegen de muur, schutting of pergola ben je verzekerd van een mooie groene haag, waarbij er bij sommige ook nog mooie bloeiers gaan bloeien. 

 

Zo kun je je terras rondom begroeien, waardoor je echt het gevoel krijgt, alsof je in een tuin zit. Heb je weinig muren en is de schutting ook geen mogelijkheid, kijk dan of je hangplanten kan ophangen. Een hangplant kun je aan een balk van bijvoorbeeld een pergola ophangen, maar er zijn ook hangpotten of hangzakken welke je eenvoudig aan een klein stukje muur of schuurtje kunt ophangen.

Versier de regenpijp met bloempotten

Is de regenpijp een doorn in je hoog of ideaal om fleurige bloempotten aan op te hangen? Je kunt van iets saais of lelijks ook iets moois maken. Met een handig bevestigingssysteem maak je de bloempotten vast aan de pijp. 

Muur bloempotten fleuren de schutting op

Heb je geen groot oppervlakte aan muur of schutting, maar wil je wel een groene plant ophangen? Dat kan heel simpel met muur bloempotten. Kies een bloempot welke goed bij de stijl van je tuin past, dit kan een stenen of een kunststof plantenpot zijn. Een plant aan de muur kan het saaie plekje van de schutting meteen opfleuren.

Zet tuinplanten in een bloempot

Heb je een beperkte ruimte waar je tuinplanten kan neerzetten, dan kun je vast wel een bloeier kwijt in een bloempot, bijvoorbeeld op de terras tafel of op de grond. Je kunt te werk gaan met kleine potten en er viooltjes een plek in geven.

 

Heb je meer ruimte dan is het ook mooi om te gaan voor een grote bloemenpot. Een pot straalt meer rust uit dan tig kleine potjes. Daarbij heb je het voordeel dat je met een grote plantenpot ook meer plantjes kwijt kunt. En dat niet alleen je kunt werken van hoog naar laag. Misschien heb je een klein boompje wat favoriet is zoals de Magnolia of een Amandelboompje, deze kun je dan goed in een grote plantenpot plaatsen. Zet rondom de wat grotere plant een paar bloeiers en werk aan de voorkant met kleine plantjes of hangplanten welke decoratief over de pot heen hangen.

Een bloemen border inrichten

Kun je wel een beetje ruimte van je tuin missen, al is het maar een smal strookje, dan is het ook leuk om er een border van te maken met een cortenstaal borderrand. Je kunt de border inrichten met vaste planten of eenjarige tuinplanten, het is maar net wat je mooi vindt en waar je voorkeur naar uitgaat. 

Zo zie je maar er zijn genoeg mogelijkheden om je plek gezellig te maken, maak een groene plantenmuur of maak een keuze uit de diverse plantenpotten buiten.

Misschien wil je ook binnenkijken in rustige kleine stadstuin?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Tessa (maandag, 31 juli 2023 19:38)

  Van verticaal tuinieren had ik nog nooit gehoord. Het geeft je wel gelijk veel mogelijkheden.

 • #2

  Claire (donderdag, 17 augustus 2023 19:42)

  Wat een leuke en veelzijdige ideeën om een kleine tuin mee in te richten!

 • #3

  Jessie (donderdag, 17 augustus 2023 22:11)

  Leuke tips! Ik heb zelf ook een aantal tuinplanten in bloempotten staan. Ideaal!

 • #4

  Saskia (vrijdag, 18 augustus 2023 07:50)

  Vind het heerlijk om buiten te zitten. En hou van mooi onderhouden tuinen, groot of klein. Maarrrrr, bij andere mensen, haha.
  zelf heb ik twee terrassen, waar eigenlijk geen groen te vinden is. Ik vind het onderhoud ervan vreselijk. Dus paar keer per jaar een emmer water en weer schoon.
  Ieder zijn ding, haha.

 • #5

  Joyce - SomedayTodayNL (vrijdag, 18 augustus 2023 09:36)

  Wat een leuke ideeën! Vooral dat verticaal tuinieren, ondanks dat wij geen kleine tuin hebben zijn wij dit ook van plan!

 • #6

  Angelo (vrijdag, 18 augustus 2023 11:06)

  Super leuk dat verticaal tuinieren! Wij hebben wel eens kant-en-klaar zo op te hangen verticalen planten gekocht maar nog nooit zelf gemaakt. Goede ideeën hier! De tuin is voor ons echt een plek om tot rust te komen omringt door mooie bloemen en planten.