· 

Op het platteland wonen? 12 punten om rekening mee te houden

Op het platteland wonen? 12 punten om rekening mee te houden

Heb je interesse om groener te gaan wonen en niet meer in de stad te leven, maar naar het platteland te vertrekken? Dan staan in dit blogartikel handige informatie welke je niet mag vergeten als je gaat verhuizen naar het boerenlandschap. Voor mensen welke willen onthaasten en wat rustiger willen gaan leven, is het erg aantrekkelijk om op zoek te gaan naar een huis buiten de Randstad. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om landelijk te gaan wonen?

Op het platteland wonen? 12 punten om rekening mee te houden

Verhuizen naar het platteland

Wie mij al even kent weet dat ik wil verhuizen uit de drukke stad. De wens is een vrijstaande woning met een grote tuin. Maar wat is de beste plek, de bossen of toch tussen de koeien? Om te kijken of landelijk wonen een goede optie is, hebben we in de vakantie een huis in boederijstijl gehuurd in Overijssel. Zodat we zelf het buitenleven tussen de koeien kunnen ervaren en kunnen kijken of dit leven wat voor ons en het gezin is. 

 

Na een weekje rond banjeren, boodschappen doen en het dorpje verkennen kunnen we nog niet een goed oordeel geven, maar we hebben wel kunnen proeven van het leven buiten de stad. De mevrouw die de boerderij verhuurde, en naast ons woonde, gaf me inspirerende tips. Tips over hoe zij het ervaart om te leven buiten de stad en te wonen in een klein dorpje. De adviezen en mijn eigen ervaring, heb ik in dit artikel opgeschreven.

Rust en stilte

Wat ons aantrekt op het platteland is de rust en de stilte. Eerlijk is eerlijk, als je uit de stad komt is dat best wennen. Je hoort bijna niets. Geen verkeer, de boerderij lag op een doodlopende weg. Geen vliegtuig, buren of ander lawaai. Het enige wat hoorbaar is, is de haan van de boer, maar aangezien de boerderij een stuk verder van ons vandaan lag, was het totaal niet storend. De haan hoorde ik alleen in de middag en niet in de vroege ochtend. Omdat ik een dierenmens ben vind ik het geluid heerlijk, een ander stoort zich er misschien aan.

Boodschappen doe je vaak wat verder weg dan in de stad

Boodschappen doen ging prima, maar de afstand is duidelijk verder dan in de plaats waar ik nu leef. Nu ga ik op de fiets naar de winkels en dan is het twee keer trappen en ik sta in de supermarkt. In Overijssel zou ik twintig minuten fietsen, met een normale fiets. Dat is niet onwijs lang, maar veertig minuten weg om een vergeten pak melk te halen is wel veel.

Daarentegen was de tip van de buurvrouw om de boodschappen te bestellen bij een grote supermarkt en de spullen aan huis te laten bezorgen, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt.

 

Maar ook andere faciliteiten zijn verder weg, zoals het ziekenhuis, de kapper of de school. Als je net zoals ik alleen afhankelijk ben van de e-bike, dan zijn dat wel punten om rekening mee te houden.

Niet alle winkels zijn op zondag open

Niet alle winkels zijn op zondag open. Vaak wel de supermarkt, maar geen terras waar je fijn kunt zitten. Daar kun je natuurlijk rekening mee houden.

 

Ook een belangrijk punt om over na te denken, is dat lawaai om zondag niet wordt gewaardeerd, dat geldt niet voor alle landelijke gebieden. Je ziet dit vaak in de Biblebelt, de streek wordt ook wel Bijbelgordel genoemd. Het gedeelte loopt dwars door Nederland, van de Zeeuwse eilanden naar de Veluwe en Overijssel toe. In deze streek is de bevolking erg gelovig en is zondag een rustdag waar geen lawaai mag worden gemaakt. Geen grasmaaien, feest geven in de tuin of een andere activiteit ondernemen welke hard geluid kunnen veroorzaken op zondag.

In de omgeving worden veedieren gehouden

In de omgeving heb je vaak niet veel buren. En als je een buurman hebt dan is het een buurman met een boerenbedrijf. Dat betekent dat er vaak veedieren worden gehouden, denk hierbij aan koeien, varkens, schapen of kippen. Dieren brengen een geur met zich mee en daar moet je van houden. 

 

Daarbij is de boer niet alleen overdag actief op het land maar ook in de avonden, nachten of vroege ochtend. Wil je helemaal vrij zitten en geen last willen hebben van de buren, ook al wonen ze wat verder weg, dan zijn dit wel punten om rekening mee te houden.

Niet in elke gemeente worden mensen van buiten geaccepteerd

Niet in elke gemeente worden de mensen van "buiten"geaccepteerd. In bijvoorbeeld Tiel worden de migranten vaak niet aangekeken, ze horen niet bij de mensen welke er wonen. Dat betekent minder sociale contacten. Dit geldt niet voor elk dorp, de buurvrouw van mijn vakantiehuisje in Holten had daar geen last van. Ze vertelde dat elke straat een eigen buurtapp. heeft, zodra iemand, maar iets vreemds ziet of hoort, dan laat iedereen zijn eetbord staan en komt naar je toe.

 

Ook worden er veel buurfeesten georganiseerd, waarbij je je kunt aansluiten om sociale contacten op te bouwen en de mensen zo beter te leren kennen.

Vliegen, muggen en teken

Omdat je tussen de boerderijen leeft en er meer dieren aanwezig zijn in de omgeving, heb je ook eerder last van vliegen, muggen en teken. Natuurlijk kun je daar wel wat tegen doen, zowel binnen als buiten. Je kunt starten met een hordeur voor ramen of deuren. Maar er zijn ook elektrische vliegenvangers of vliegenlampen welke de insecten buiten houden, dit geldt ook voor muggen.

 

Wat betreft teken is het slim om je hond of kat een antitekenmiddel te geven en jezelf ook regelmatig te controleren, dit omdat er bij een tekenbeet de ziekte van Lyme kan ontstaan.

De boer is je beste vriend

De boer is je beste vriend. Op het boerenland zwaait elke boer naar je toe, het maakt niets uit of de man je nu wel of niet kent. Dit schept een gemoedelijke sfeer. Maar het betekent ook dat de veehouder actief zijn werk uitvoert, denk hierbij aan grasmaaien en gieren wat overlast kan geven.

Ongedierte hoort er ook bij

Omdat je wat ruimer woont wil je misschien ook meer dieren houden, denk hierbij aan kippen, geitjes of kleine varkentjes. Dieren zijn leuk om te houden, maar je zult ook sneller ongedierte in en om het huis tegenkomen. Muizen en ratten kunnen een plaag zijn, daarentegen is het ongedierte ook een overlast in de stad. Een echte reden om niet te verhuizen naar het groene landschap is het dus niet.

Je kunt niet zo maar je huis verbouwen

Wil je je gekochte boerderij een modernere uitstraling geven, dan is dat in veel gemeentes niet toegestaan. Net zoals een omheining om je tuin. Vaak wil de gemeenteplaats het boerderijaanzicht behouden, net zoals het vrije uitzicht rondom het huis. Een hip huis tussen de landelijke huizen zou de uitstraling van het zicht verminderen, je kunt natuurlijk wel binnen in huis het een ander verbouwen. Elke gemeente heeft elk zijn eigen regels, dat geldt ook als je je huis wilt verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen. Het is daarom slim om vooraf te bekijken wat mogelijk is.

 

Heb je wel een modern huis voor ogen dan kun je misschien beter in de bossen wonen of een kavel kopen en daar een huis op bouwen. 

Een waakhond nemen ter beveiliging van je huis

Omdat je vrijstaand woont, is het slim om een waakhond te nemen. Een hond welke je erf bewaakt en je beschermt tegen vreemde indringers. Daarbij is het ook verstandig om een beveiligingscamera in en rondom je huis te hangen. Zo kun je makkelijk van binnenuit zien wie zich rondom je erf begeeft. Daarbij schrikken de camera's af en verlagen ze het risico op inbraak.

Leven in de natuur

Leven in de natuur, betekent veel groen om je heen. Op het platteland zie je groen en nog eens groen. Het gras kun je een rustige uitstraling geven, maar ben je gevoelig voor hooikoorts dan is het een minder pretje. 

De andere kant is dat je veel dieren in de vrije natuur ziet lopen welke je in de stad niet snel zal tegenkomen, denk hierbij aan hazen en reeën. Elke dag heb je weer een nieuw schouwspel, van mist tot de zon welke stralend doorkomt.

Gerluidsoverlast door verkeersgeluiden

Een nu denk je vast, geluidsoverlast? Je hebt het toch over landelijk wonen en weinig verkeer rondom huis? Toch zijn er ook veel natuurgebieden rondom de groene graslanden. In Nederland zijn zeer veel gebieden zoals de Veluwe, Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en de Drentsche Aa. Dit zijn gebieden waar in het voorjaar en de zomer veel mensen op afkomen om te recreëren. Dit kunnen wandelaars zijn welke de natuur in willen trekken, maar ook wielrenners en motorrijders. Heb je een fietspad naast je huis liggen met allemaal knooppunten dan is dat wel slim om daar over na te denken. Wil je dagjesmensen, hardrijdende wielrenners en het lawaai van de motoren langs je woning?

Weet jij een ideaal plekje waar je fijn kunt wonen en van het buitenleven kunt genieten?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Claire (donderdag, 07 september 2023)

    Ik heb eerlijk gezegd nooit nagedacht over alle nadelen. Ik vind het er ook verrassend veel moet ik bekennen.

  • #2

    Tessa (donderdag, 07 september 2023 19:05)

    Wat een heerlijk eerlijk artikel is dit. Vaak worden alleen de positieve kanten van het platteland benoemd

  • #3

    Yvonne (vrijdag, 08 september 2023 13:14)

    Leuke info. Ik woon zelf op het platteland dus herken er veel in