· 

Scandinavisch interieur: 5 tips voor warme woonkamer

Scandinavisch interieur: 5 tips voor warme woonkamer

Wil je een licht interieur met een warme uitstraling voor in de woonkamer? Dan is de Scandinavische interieurstijl zeer geschikt. De combinatie van de grote hoeveelheid licht en de natuurlijke materialen zorgen voor een behaaglijke sfeer. De warme kleuren met de natuurlijke lichtinval, maken van je huis een thuis. 

 

In dit artikel geef ik je vijf tips over de kenmerken, het kleurenpalet en de vloer, zodat je een gezellig interieur kan maken.

Scandinavische interieur stijl warme woonkamer

De kenmerken van een Scandinavisch interieur

Je wilt van je woonkamer een Scandinavisch interieur maken. Dan is het fijn om te weten wat de kenmerken zijn. De kenmerken geven je houvast, zodat je je interieur makkelijk kan inrichten. Dit zijn de vijf kenmerken voor een Scandinavische inrichting:

 

Licht kleurenpalet

Je herkent de inrichting van het interieur aan het lichte kleurenpalet. Op de wanden zien we veel lichte tinten zoals wit of beige kleuren, af en toe zie je ook een geschilderde muur in een kleurtint maar de basis blijft zeer licht. Een voorbeeld van een lichte kleur is de nieuwste Flexa kleur 2023 voor op de muur.

 

Strakke inrichting

De Scandinavische stijl herken je aan de strakke lijnen. We zien vaak een hoekbank, een rechthoekige tafel met bankjes, maar daarentegen komen er ook rondingen in de interieurstijl voor, zoals ronde fauteuils, ronde behangcirkels en niet te vergeten vloerkleden.

 

Opgeruimd huis

Zodra je de woonkamer binnenkomt zie je het meteen, het huis is opgeruimd. Veel spullen hebben een vaste plek, de afstandsbediening wordt opgeborgen in een kastje.  Rommel wordt weggewerkt in opbergkasten of decoratieve manden. Een plaid op de bank kan maar is eerlijk gezegd een twijfelgeval.

 

Weinig woondecoratie

Misschien denk je bij weinig woondecoratie aan een saai interieur, maar niets is minder waar. De gezelligheid wordt geschept door de warme kleuren in combinatie met pasteltinten en de juiste verlichting. Accessoires tonen al snel rommelig. Heb je toch meerdere items welke je graag in huis wilt plaatsen, zet ze dan bij of naast elkaar. Zo behoud je de rust in de woonkamer.

 

Ruimte en veel licht

In de wooninrichting zien we veel licht, heb je geen natuurlijk lichtval dan is een lichtstraat misschien een idee. Bij het inrichten van de kamer kun je het beste een groot object plaatsen, bijvoorbeeld een grote kast of bank, dan tig, krukjes, een poef of andere decoratie. Zo behoud je de ruimte.

Scandinavisch interieur warme kleuren woonkamer

Met welke kleuren creëer je een warme woonkamer?

De natuurlijke kleuren zijn de basiskleuren voor de lichte woonkamer stijl. De kleuren grijs, groen, geel en bruin zijn ook goed met elkaar te combineren. Wil je meer warmte in huis dan kun je het beste je woonkamer inrichten met warme kleuren. Nu denk je bij warme kleuren waarschijnlijk aan rood, oranje en geel en deze kleuren zien we minder in de Scandinavische woonstijl, maar bruin hoort ook tot de warme tinten.

 

Wil je je interieur inrichten volgens de woontrends 2023, dan zijn aardetinten erg aantrekkelijk. Onder aardetinten verstaan we alle kleuren bruin. Van terracotta tot beige, taupe, donkerbruin en zandkleuren. De kleuren staan mooi bij een houten vloer en zijn goed te stylen met lichtroze. 

 

Je kunt de lichtroze kleur goed gebruiken als accentkleur, zoals in een pasteltinten interieur. Omdat de tint ook mooi onder de bruintinten valt, ontstaat er een Ton-Sur-Ton effect. Dit houdt in dat je een basiskleur uitkiest om je woonkamer mee in te richten, de kleuren welke je geschikt vindt voor de woondecoratie en accessoires behoud je in hetzelfde bruine kleurenpalet. Heb je nog steeds geen idee, dan krijg je misschien inspiratie van de Scandinavische RAL-kleuren.

Scandinavische warme woonkamer

Welke vloer hoort er bij een Scandinavische woonstijl?

Je kijkt er vast niet van op dat voor een Scandinavische woonstijl een houten vloer het geschiktst is. Scandinaviërs zijn dol op hout, dus een houten vloer mag in het interieur zeker niet ontbreken. Bij de interieurstijl hoort een lichte houten vloer, vaak is de vloer gemaakt van vurenhout of grenenhout.

 

De lichte vloerkleuren zien er vaak vergrijst uit en hebben een rustige uitstraling. Is je interieurstijl in balans dan is de vloer juist de blikvanger in huis zoals een stijlvolle visgraat vloer.

Wat is het verschil tussen Landelijk en Scandinavisch wonen?

Maar toch lijken de materialen van een Scandinavisch interieur en Landelijk wonen erg met elkaar overeenkomen, is er toch een verschil tussen de twee woonstijlen. Waarbij een landelijke woonkamer wordt beschreven als gezellig en rommelig, is een Scandinavische inrichting meer strak en opgeruimd.

 

Kies een woonstijl op je gevoel. Voel je je prettig op een plofbank met veel woondecoratie of wil je graag een opgeruimd interieur met veel licht en ruimte?

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 18 januari 2023 12:40)

  Ik vind dit prachtig maar het zo niks voor mij zijn. Ik ben niet zo van de lichte kleurtjes in mijn eigen huis. Wij hebben juist een hele donkere vloer een mooie okerkleur muur en veel petrol. Maar ik word wel altijd blij van het kijken naar lichte inrichtingen.

 • #2

  Tessa (woensdag, 18 januari 2023 20:05)

  Van de twee genoemde stijlen spreekt de Scandinavische stijl mij het meeste aan. Het landelijke vind ik vaak net wat te grof

 • #3

  Frederique (donderdag, 19 januari 2023 07:24)

  Ik ga toch voor landelijk, eerder dan Scandinavisch. Scandinavisch is wel al jaren heel populair.

 • #4

  Nicole Orriëns (donderdag, 19 januari 2023 11:22)

  Ik vind het hele mooie rustgevende interieurs zo op de foto's. En lekker licht ook!

 • #5

  Rory (donderdag, 19 januari 2023 18:39)

  Dan ga ik toch meer voor landelijk wonen. Licht, wit en hout vind ik heel mooi. Maar het mag wel rommelig zijn. Anders wordt het zo'n steriele etalage op de een of andere manier (vind ik dan hè).

 • #6

  Caroline (zondag, 29 januari 2023 09:36)

  Ik voel me helemaal zen in in een licht en luchtig interieur. De vibe voelt dan gelijk goed.

 • #7

  Jouvence (zondag, 29 januari 2023 14:10)

  Als ik de kenmerken van het Scandinavische interieur lees, dan komt mijn interieur daar niet bij in de buurt :)

 • #8

  Wanda (maandag, 30 januari 2023 11:11)

  Ik zou zelf best wel een Scandinavische inrichting willen, maar mijn vriend vindt juist het rommelige en warmere kleuren fijner, dus het zal nooit helemaal die stijl gaan worden, maar ik vind het zelf erg rustig en daar hou ik wel van.

 • #9

  Tania (maandag, 30 januari 2023 12:20)

  Onze muren zijn allemaal wit maar twijfel nu toch om er een kleurtje op de doen in de living. alleen zoveel keuze hahaha

 • #10

  Claire (woensdag, 01 februari 2023 10:16)

  Wat een mooi en uitgebreid blog artikel! Ik ben opgegroeid met een Scandinavisch interieur (deels omdat mijn oma Deens is). Het is dan ook echt iets waarin ik mij helemaal thuis voel.

 • #11

  Deborah (woensdag, 01 februari 2023 10:57)

  Oooh ik mag dat wel, een Scandinavisch interieur. Zo opgeruimd en aan kant. Daar wordt ik zelf ook wel rustig van. Wanneer ik een groter huis zou hebben dan zou landelijk ook nog wel kunnen. Maar ik denk dat ik het meest blije wordt van een Scandinavisch interieur.

 • #12

  Huis van Interieur (woensdag, 15 november 2023)

  Ziet er goed uit!