· 

Wabi-Sabi stijl: de kunst van een imperfect interieur

Wabi-Sabi stijl: de kunst van een imperfect interieur

Veel mensen zijn niet bekend met de Japanse interieurstijl. Toch zien we de woonstijl echt in opkomst komen bij de interieurtrends 2023. De eenvoud en het minimalistische interieur is een kenmerk wat veel mensen aanspreekt.

Toch is de rust niet het enige waaraan je deze stijl herkent. Imperfectie is ook een belangrijk punt, niet alle decoratie, schilderijen en woondecoratie hangen aan twee, sterker nog het is niet de bedoeling! Omarm het onvolmaakte interieur, wat zorgt voor een speels effect in huis.

 

In dit artikel staan woonideeën, zodat je je woning makkelijk kan inrichten naar de Japanse levensstijl.

Wabi-Sabi stijl; rustig, eenvoudig en imperfect

De kenmerken van een Wabi- Sabi interieur

Wabi-Sabi betekent niets ander dan accepteer dan niet alles volmaakt en in evenwicht is. Natuurlijke materialen en kleuren staan centraal bij deze Japanse filosofie. Een stenen vaas hoeft niet perfect in een ronde vorm zijn gemaakt. De kunst en schoonheid zit in de materialen welke niet perfect zijn. Dit betekent dat we in de praktijk een ruwe onbewerkte stenen muur zien in combinatie met meubels en accessoires in strakke, maar ook organische vormen. 

 

Om je nog meer inspiratie te geven, staan in dit artikel de vijf belangrijkste uitgangspunten, om je huis te stijlen in een Wabi-Sabi interieur:

Aardse kleurencombinaties

De een zal het kleurenpalet vrij sober vinden, een dat is het deels ook.  Felle kleuren zal je niet snel terugvinden bij deze interieurstijl. In de stijl zien we heel veel bruintinten, aardse kleuren welke ook gecombineerd kunnen worden met natuurlijke tinten zoals grijstinten van licht tot donker. En om het de ruimte speels te maken, zorgt de kleur zwart voor contrast. Heb je geen idee hoe de huisinrichting eruit kan zien, ga dan bij Angela binnenkijken in Wabi-Sabi interieur.

Wabi- Sabi interieur een imperfecte en warme stijl sfeer

Lage meubels in de woonkamer

We kunnen de strakke lijnen in de woonkamerinrichting gedag zeggen nu de Japanse woonstijl in opkomst is. In de stijl zien we asymmetrische materialen in een authentiek interieur. Hout en beton staan centraal bij deze woonstijl, net zoals organische vormen en lage meubels. Lage meubelstukken zorgen ervoor dat de ruimte optisch groter en hoger lijkt.

Een oase van rust

Hout, bamboe en keramiek zijn veel duurzame materialen welke we kunnen vinden in een huis met een Wabi- Sabi interieur. De rustige kleurtinten en de minimalistische woonstijl wat je ook veel ziet in een Scandinavisch interieur zorgen voor een oase van rust. Daarbij betekent het niet dan er geen accessoires of decoratie in de woonkamer of slaapkamer mogen staan. 

 

In het interieur zien we veel aardewerk, gevlochten manden andere duurzame materialen welke een rustige uitstraling hebben. De woonaccessoires zijn vaak van hout of steen gemaakt en hebben een tijdloze uitstraling.

Wabi-Sabi interieur de kunst en schoonheid van imperfectie

Een imperfecte inrichting

Het minimalistische interieur hoeft er niet strak en perfect uit te zien. Bij de Wabi-Sabi interieurstijl zien we veel asymmetrische meubels en decoratie. Veel natuurlijke materialen waarbij de schoonheid van het materiaal in ere is genomen.

In de interieurinrichting zien we veel golven en bogen. Het hout zoals op de foto hierboven mag een geraffelde en ruwe afwerking hebben in plaats van een strak uit hout gesneden exemplaar. Doordat de rest van het interieur kam en rustig is ingericht en de kleurtinten mooi in elkaar overlopen, tonen de oneffenheden niet storend.

Verschil Japandi stijl en Wabi- Sabi interier

Beide interieurstijlen hebben een ding gemeen, de woonstijl straalt rust uit. Toch zijn er duidelijke verschillen in beide Japanse stijlen. De Japandi stijl heeft en strak design dat zie je niet alleen in de meubels maar ook in het gehele interieur.

 

Bij een Wabi-Sabi interieur zie je strakke, maar ook organische vormen. De kleuren, vormen en de meubels lopen in elkaar over, zodat het aanvoelt als een warm bad. Maar niet alleen de organische vormen zijn kenmerkend voor deze interieurstijl, ook de schoonheid van het imperfecte meubel, schilderij, keramiek en andere objecten worden hierbij zeer gewaardeerd. Je bent toch goed zoals je bent? En dat geldt ook voor deze woonstijl.

Heb jij een wooninrichting met strakke meubels of vind je ook oneffenheden in je interieur?

 

Leestip binnenkijken in rotan interieur.

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Saskia (zaterdag, 25 maart 2023 07:58)

  Ken(de) deze stijl dus helemaal niet. Maar spreekt me wel aan. Mooi

 • #2

  Fallon (dinsdag, 28 maart 2023 14:19)

  Deze style geeft heel veel rust vind ik. Je moet er wel echt van houden!

 • #3

  Claire (donderdag, 30 maart 2023 06:59)

  Het is officieel; ik ben verliefd! Wat een prachtige stijl! Zo ben ik nu bezig met het maken van een online Kintsugi workshop. Dat past ook helemaal in wabi sabi.

 • #4

  Tessa (vrijdag, 31 maart 2023 19:38)

  Ik kende deze stijl nog niet, maar het ziet er echt prachtig uit. Mooi rustig ook

 • #5

  Krystle (maandag, 17 april 2023 20:00)

  Mooie stijl, straalt echt rust uit! Zelf heb ik het ook redelijk rustig en geen felle kleuren op de muur of opvallende kleure
  meubels

 • #6

  Jouvence (woensdag, 19 april 2023 11:09)

  Wat leuk, ik had nog nooit van deze interieur stijl uit Japan gehoord.

 • #7

  Sixpacks.be lifestyle voor mannen (woensdag, 19 april 2023 11:40)

  De foto's vind ik er toch behoorlijk mooi uitzien, zie er weinig imperfect aan.
  Is zelfs een stijl waar ik mij best in kan vinden.

 • #8

  Wanda (donderdag, 20 april 2023 20:36)

  Zelf hou ik niet zo van lage meubels, maar de rust die het uitstraalt vind ik wel erg mooi. Ons eigen interieur is wat dat betreffend een stuk rommeliger.