· 

Wat is duurzaam leven? 5 tips om je lifestyle te veranderen

Wat is duurzaam leven? 5 tips om je lifestyle te veranderen

Duurzaam leven, je denkt waarschijnlijk meteen aan je huis verduurzamen, toch is dit wonen maar een deel daarvan. Als je voortdurend stabiel en gelijkmatig wilt leven, dan betekent dat niet alleen dat je je huis gaat optimaliseren om de warmte in je woning te houden, maar ook milieuvriendelijk gaat denken en handelen. Dit zal ervoor zorgen dat je een beetje je levensstijl zal moeten aanpassen. 

 

Dit betekent dat er het een en ander verandert in en rondom huis, maar ook dat de dagelijkse denkwijze over hoe je wilt leven een andere wending krijgt. Wil je je levenswijze een positieve draai geven? In dit blog artikel staan diverse tips en voorbeelden waarmee je je huis en levenswijze simpel kan veranderen.

Wat is duurzaam leven? Met 5 tips je lifestyle veranderen

Duurzaam leven met een weloverwogen levenstijl

Veel mensen vragen zich af wat duurzaam leven is en hoe ze hun levensstijl het beste kunnen veranderen? Als je je huis verduurzaamt door bijvoorbeeld kunststof kozijnen aan te schaffen of de kruipruimte te isoleren dan ben je goed bezig. Zo bespaar je energie, en minder energie verbruiken betekent lagere kosten. 

 

Maar daardoor is je levensstijl nog niet gewijzigd, misschien kies je nog regelmatig voor een vliegvakantie en koop je veel nieuwe kleding, maar gooi je ook veel kledingstukken weg, welke zeker nog een tweede ronde meekunnen. Hoe weloverwogen leef je als je wel je huis een opknapbeurt geeft om de energiekosten te besparen, maar er weinig verandert aan de manier van leven? Eigenlijk voer je handelingen uit omdat ze vanzelfsprekend zijn, maar zijn de acties weloverwogen? 

 

Je kunt je bestaan een andere draai geven door bewuster na te denken over je doen en laten. Voegt de vorm van je bestaan wat toe aan een beter milieu? Heb je geen idee of je op de goede weg bent, dan staan in dit artikel een paar tips.

Gebruik minder de auto

We zijn als snel geneigd om even de auto te pakken voor een boodschap, terwijl je voor korte afstanden eigenlijk prima te voet of met de fiets kunt gaan. Als je een week de auto niet zou gebruiken dan bespaar je al heel veel kosten. Ga je uit van benzine dan zou je rond de € 230,00 besparen. Je bent beter bezig voor het milieu, en je blijft zelf gezond. Als je eenmaal per week zo'n 30 minuten op de fiets zit dan verbetert dat je gezondheid, je zult beter slapen en je brein wordt creatiever. 

Milieuvriendelijk op vakantie

Iedereen wil graag op vakantie, even tijd spenderen aan het gezin en leuke herinneringen maken. Maar is het een must om met het vliegtuig erop uit te gaan of kan de trip net zo goed met de trein?

 

Een vliegreis zorgt ervoor dat het leefmilieu negen keer meer belast wordt dan dat je met de trein op vakantie zou gaan. Daarbij wordt het broeikaseffect vier keer meer geactiveerd dan dat je een autoreis zou plannen. Wil je je bestaan verbeteren, dan is het verstandig om na te denken over een milieuvriendelijke vakantie, want waarom zou je niet net zo veel plezier kunnen hebben als je iets dichter bij huis op vakantie gaat?

Verbruik minder energie

Het klinkt zo simpel, maar door minder energie te verbruiken bespaar je energie, wat goed is voor een groener milieu en je eigen energie kosten. Wil je makkelijk energie besparen in huis, dan kun je met de volgende punten rekening houden:

 • Doe in de winter dikkere kleding aan
 • Zet de verwarming op een lagere stand
 • Sta maximaal vijf minuten onder de douche
 • Gebruik geen luxe keukenapparaten zoals een Quooker
 • Zet alleen lampen aan welke noodzakelijk zijn en laat sfeerverlichting uit
 • Laat de stekker van apparaten niet de hele dag in het stopcontact zitten

 

Leef zuiniger voor een groener milieu

Wil je gaan voor een groener milieu begin dan bij jezelf. Denk bewust na voordat je iets koopt, vooral bij nieuwe producten. Heb je een nieuw boek nodig of kun je net zo goed een boek halen bij de bibliotheek of de buurtbieb? Wil je geld besparen omdat je papierverbruik zonde vind, ga dan voor een e-reader.

 

Je kunt duurzaam leven door een kritisch kijkje door je huis, te nemen heb je alle spullen wel nodig of kunnen er heel veel spullen naar de Kringloop. Met de artikelen doe je een ander weer een plezier en zo draag jij een steentje bij aan een groener milieu.

 

Dit geldt natuurlijk ook voor de kledingkast, hoeveel kleding heb je nodig en is het noodzakelijk om alle kledingstukken nieuw te kopen? Bij de Kringloop kunt je na een goede speurtocht goede jurkjes, broeken en shirts vinden welke makkelijk nog een rondje mee kunnen.

 

Als laatste kun je je afvragen of alle boodschappen welke je in huis hebt gehaald nodig zijn? Of had je ook hier kosten kunnen bezuinigen door af te gaan op de aanbiedingen uit de folders? Als je iets bewuster kijkt naar de aanbiedingen dan zie je vaak koopjes waarbij je twee voor de prijs van een kunt halen. Als je zorgt dat je voorraad altijd op peil is dan kun je hier op inspelen.

Je huis duurzaam maken

Wil je je woning verduurzamen dan kun je dit doen door middel van isolatie. Als je de warmte binnen kunt houden dan bespaart je dat uiteindelijk erg veel energie. Dit kun je doen door de volgende gedeeltes rondom huis te isoleren:

 • Dak
 • Vloer
 • Kozijnen
 • Kruipruimte
 • Gevel impregneren

Duurzaamheid in de tuin

Je wilt je huis verduurzamen maar natuurlijk ook de tuin. Hierbij advies om te verduurzamen buiten in de tuin. De tuin is vaak het "vergeten kindje"toch kun je ook veel in de achtertuin bezuinigen aan kosten. Veel van de bezuinigingsklusjes kosten ook minder dan bijvoorbeeld je dak of vloer isoleren.

 

Wil je ook duurzaamheid in de tuin dan kun je bijvoorbeeld beginnen met een regenton, de tegels weghalen, of verduurzaam je huis met zonnepanelen. Je kunt ook aan de juiste beplanting planten om de insecten in leven te houden. Wil je zelfvoorzienend leven dan kun je ook een moestuin beginnen. Kortom wil je starten met verduurzamen, dan heb je vast wat aan een van deze tips.

Heb je andere tips als je duurzaam wilt leven?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Nicole Orriëns (dinsdag, 16 mei 2023 08:56)

  Voor mij is duurzaam leven in ieder geval 'niet vliegen' binnen Europa. Ik schrik ervan dat iedereen weer zoveel in het vliegtuig stapt.

 • #2

  Mirjam Hart (dinsdag, 16 mei 2023 10:19)

  Ja, ik juich duurzamer leven natuurlijk alleen maar toe. Mijn tip is vooral om te beginnen met kleine stapjes die voor jou haalbaar zijn. En als iets even niet lukt, hoeft dat niet te betekenen dat 'duurzaam leven' niets voor jou is. Dan probeer je gewoon op een ander vlak het verschil te maken.

 • #3

  Sandra (donderdag, 18 mei 2023 08:46)

  Het is inderdaad belangrijk om allemaal ons steentje bij te dragen. Ik denk dat de hoge energieprijzen van vorig jaar daar bij de meeste onder ons ook hebben toe bijgedragen.

 • #4

  Claire (donderdag, 18 mei 2023 14:21)

  Ik probeer ook zo duurzaam mogelijk te leven; voor mezelf maar ook mijn hele gezin.

 • #5

  Tessa (woensdag, 24 mei 2023 19:30)

  Als ik dit zo lees, ben ik aardig goed bezig. Al mijn meest recente vakatnies waren trein vakanties (London, Parijs). Alleen mijn huis is niet zo heel duurzaam, daar is wel winst in te behalen