· 

Wooninspiratie kleine woonkamer: wat juist wel en niet doen?

Wooninspiratie kleine woonkamer: wat juist wel en niet doen?

Een kleine woonkamer inrichten vraagt om creativiteit. Je kunt namelijk niet alles in de kleine kamer proppen. Wel kun je meubels zoals de hoekbank of eettafel zo opstellen of indelen, zodat de ruimte groter lijkt.

 

En dan hebben we het nog niet eens over het dilemma of het slim is om wel of geen open keuken te nemen. In dit artikel staat wooninspiratie over wat je juist wel en niet moet doen, zodat je dadelijk makkelijk je huis kunt inrichten.

Wooninspiratie kleine woonkamer: wat juist wel en niet doen?

Hoe kun je een kleine woonkamer het beste inrichten?

Je hebt een huis kunnen bemachtigen, het enige nadeel is dat de ruimte beperkt is. Je hebt niet alleen een bescheiden woongedeelte, ook heb je een kleine badkamer. Dan is het een kunst om je huis zo in te delen dat de leefruimte optisch groter lijkt.

 

Dat kun je bijvoorbeeld doen door te werken met spiegels, door een grote staande spiegel in de buurt van het daglicht te plaatsen vangt het woonaccessoire veel licht. Dit zorgt ervoor dat je huis er ruimtelijker uitziet, en door de hoeveelheid licht lijkt je woning ook groter. Plaats een paar decoratieve wandspiegels bij elkaar voor een sfeervolle uitstraling.

 

Zorg voor een licht kleurenpalet, wil je toch een kleurtje ga dan voor lichte kleurtint op de muur. Het liefst de muur welke is gelegen op het Zuiden. Op het Zuiden zal de meeste zon schijnen, daardoor zal een kleurtje op de wand minder donker uitvallen dan op een muur waar veel schaduw aanwezig is. 

 

Ben je een type wat houdt van veel kleur in huis, ga dan voor pasteltinten. Pastelkleuren kun je in vele tinten vinden van lila, mint tot zachtroze of babyblauw. Zo heb je toch kleur in huis, maar zijn de kleurtinten niet te dominant aanwezig.

 

Wat je het beste niet kunt doen is heel veel meubels bij elkaar proppen of heel veel woonaccessoires gebruiken. Je kunt een keuze maken uit een paar meubels, denk hierbij aan een bank, salontafel en eettafel. Al hoewel je het misschien niet zou zeggen kun je beter een groot meubelstuk nemen dan vier kleinere stoeltjes op een rij.

 

Vind je het wel leuk om je verzameling een plek te geven in de woonkamer, kijk dan of je de woonaccessoires bij elkaar kan plaatsen in een nisje of op een plank.

Wil je een hoekbank? Meten is weten!

Wil je een hoekbank omdat je er lekker op kunt zitten en liggen? Meet de ruimte op en kijk hoe groot de bank maximaal mag zijn. Je kunt beter een groot meubelstuk nemen wat ruimtelijk oogt, dan dat je meerdere meubelstukken bij elkaar plaatst, wat een rommelig effect geeft. 

 

Daarbij zorgt een hoekbank vaak voor veel zitplekken dan een standaard 2 zitbank, kortom een grote bank is zeker het overwegen waart. Wil je graag een hoek waar je fijn kunt zitten, maar is de ruimte beperkt? Dan is het misschien een idee om te kijken naar een elementen hoekbank. Deze zitplek kun je zo indelen zodat het helemaal naar wens is, vaak kun je bij deze bank keuzes maken uit meerdere opstellingen.

Wat voor eettafel in een beperkte ruimte?

Een ovale of rechthoekige eettafel neemt al snel ruimte in beslag, als je woonkamer niet zo groot is dan kun je het beste niet gaan voor deze twee keuzes. Wat wel een goede optie is een uitschuifbare eettafel, deze zijn er in meerdere vormen, maar ronde en vierkante modellen zijn erg aantrekkelijk. 

 

Aan een ronde tafel kun je meer mensen kwijt, daarbij geven rondingen een speels effect en kun je een tafel met ronde vormen beter in een hoekje neerzetten, je behoudt namelijk de ruimte rondom de tafel, welke je niet meer zou hebben als je een rechthoekige tafel zou uitkiezen.

Wel of geen open keuken?

Ook als je een niet te grote woonkamer hebt, kun je kiezen voor een open keuken. Een open keuken lijkt misschien veel ruimte in te nemen, maar niets is minder waar. Ga voor een multifunctionele woonkeuken. Een leefkeuken met bar of een keuken met eiland en eettafel eraan vast, dit bespaart je ruimte. Als je de plaats functioneel indeelt dan kun je koken terwijl de familie of gasten aan de barplank zitten. Nu hoef je niet meer op zoek naar een plekje voor de tafel, want zo heb je alles bij elkaar.

Heb jij een kleine woonkamer?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Claire (donderdag, 04 mei 2023 07:37)

  Ik vind een kleine woonkamer soms ook heel knus en gezellig. Gelukkig heb je tegenwoordig hele slimme opbergmogelijkheden.

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 16 mei 2023 13:18)

  Onze woonkamer is gewoon denk ik. Niet enorm groot, maar ook niet heel erg klein. Ik ben er in ieder geval heel tevreden mee.

 • #3

  Tessa (donderdag, 25 mei 2023 17:08)

  Wat een fijn artikel over kleine woonkamers. Ik heb een vrij grote woonkamer. Erg fijn voor mijn boekenkasten