· 

Zelfvoorzienend leven: begin een moestuin!

Zelfvoorzienend leven: begin een moestuin!

Moestuinieren kan iedereen van jong tot oud. Je hebt wel een paar benodigdheden nodig, als je wilt beginnen met groente kweken. Je kunt als beginner het beste makkelijk starten. Dat kan zijn in de tuin of met bakken op balkon. Daarbij heb je wel de juiste spullen nodig, zoals goede grond en planten en zaden om mee te starten.

 

Dit artikel is voor de beginner welke zelfvoorzienend en duurzaam wil leven, door het verbouwen van eigen groente, fruit en/of kruiden.

Zelfvoorzienend leven begin een moestuin

Moestuinieren: jezelf voorzien van groente en fruit

Misschien droom je er wel van, om met je gezin te kunnen leven van de zelfgekweekte groentes en fruit. Maar hoe ga je te werk? Voordat je gaat beginnen met een moestuin is het verstandig om erover na te denken of je over genoeg tijd beschikt. Moestuinieren is niet even een paar plantjes neerzetten, er komt veel meer bij kijken. Van de juiste grond tot goede compost mest en de gewassen in aparte zones spreiden, en niet te vergeten alles onderhouden.

 

Wil je je huis verduurzamen buiten, dan kun je het beste klein starten met bijvoorbeeld een paar groentes en fruit. Wil je het later uitbreiden dan heb je de keuze uit kruiden, groentegewassen, bessenstruiken en fruit. Maar let op plaats de gewassen en teelt niet allemaal bij elkaar in een perkje. Het beste kun je met vier aparte gedeeltes beginnen, heb je een stukje grond van 10 vierkante meter dan is dat als starter voldoende.

Beginnen met een moestuin

Bekijk eerst goed of de grond geschikt is om een moestuin te starten. De grond moet niet te zanderig, maar ook niet te veel leem bevatten. Eigenlijk moet het water waar je het fruit of de kruiden mee besproeid goed door de aarde naar de wortels kunnen stromen. Behalve goede grond is het ook belangrijk dat je een recht liggend stukje grond hebt waar ook nog veel licht aanwezig is. Je wilt ook dat je zelfvoorzienende groente goed groeit en genoeg zonlicht krijgt.

 

Heb je de juiste grond dan kun je perkjes aanleggen. Voor de groentegewassen, fruit, kruiden en bessen leg je een apart perkje aan. De moestuinbedden zijn gemiddeld 1.20 á 1.50 meter breed. Zorg voor looppaden van 30 á 60 cm zodat je goed bij elke gekweekte groente of geteelde fruit kan komen.

 

Voordat je enthousiast van alles gaat planten in de tuin is het handig om de grond te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Voor een goede zuurtegraad heb je bijvoorbeeld kalk nodig. Maar je begint ermee om de grond goed los te maken. Het losmaken doe je met een harkje.

 

Zorg voor de juiste moestuinaarde grond en bescherm je gewassen met schors, dit zorgt ervoor dat de gekweekte sla en courgettes niet snel uitdrogen. En als laatste is het zeer belangrijk dat je je perkje kan voorzien van water.

 

Heb je alles goed voorbereid? Dan kun je gaan starten, met het plaatsen vaan groente- en kruidenzaden. Plaats de sla, kool, wortelen, tomaten, paprika en kruiden netjes op een rij. En nu is het wachten op het groente en fruit wat naar boven komt. Heb je niet erg veel ruimte dan kun je ook gaan voor een moestuin met bakken.

Zelfvoorzienend leven moestuin

Hoe groot moet de moestuin zijn om ervan te kunnen leven?

De hoeveelheid grond is deels afhankelijk van het aantal personen waarmee je leeft. En dat niet alleen, de een heeft kleine kinderen, de ander pubers in huis en een derde heeft een huishouden van twee personen. 

 

Het is vooraf handig om te kijken hoeveel groente, fruit, bessen en kruiden je wekelijks verbruikt. Zo kun je een inschatting maken hoeveel grond je nodig hebt, als je eenvoudig leven je heel erg aanspreekt.

 

Er is wel een richtlijn als je je huishouden het hele jaar wilt voorzien van zelf geoogste groenten. Gemiddeld heeft een volwassen persoon vijftig vierkante meter grond nodig, om zich het hele jaar te kunnen voorzien van verse gewassen.

Hoeveel geld bespaar je met een moestuin?

De kosten zijn in de supermarkt heel hoog, vooral fruit en kruiden zijn erg duur. Wil je deze zelf verbouwen dan kun je heel wat kosten besparen. Daarbij weet je zeker dat het biologisch gekweekt is.

 

Een tros tomaten kost gemiddeld € 1,50, voor 2,00 koop je tomatenzaad. Een zaadje kun je twintig kilo tomaten opleveren, dus reken maar uit.

 

Wil je jezelf voorzien van eigen groente, fruit en kruiden, dan bespaar je 25% aan boodschappen. Een gemiddeld gezin met twee minderjarige kinderen is per maand een kleine € 500,00 kwijt aan boodschappenkosten. Maandelijks kun je dus € 125,00 besparen, als je alles zelf kweekt en teelt.

Heb jij een moestuin in tuin of op balkon of wil je een moestuin beginnen?

 

Leestip: hoe maak je je eigen compost voor de moestuin

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Nicole Orriëns (donderdag, 02 maart 2023 11:17)

  Zeker nu alle groente in de supermarkt zo duur is vind ik dit een heel aansprekend idee!

 • #2

  Renata Feyen (zaterdag, 04 maart 2023 14:25)

  Lijkt me super leuk als je zo je eigen groenten maakt en nadien van kan genieten, maar ik heb spijtig genoeg helemaal geen groene vingers

 • #3

  sandra (zondag, 05 maart 2023 16:08)

  Lijkt me leuk om zelf je groentjes te kweken, die hebben bovendien vaak meer smaak dan die je koopt in de winkel

 • #4

  Frederique (maandag, 06 maart 2023 08:03)

  Wat een goede tips allemaal. Een moestuintje hebben is echt mijn droom.

 • #5

  Claire (maandag, 06 maart 2023 14:55)

  Ik vind een moestuin zo leuk! Wanneer we een tuin hebben ga ik er ook direct mee beginnen.

 • #6

  Tessa (maandag, 06 maart 2023 19:02)

  Nee, dat heb ik niet. Heb het wel eens geprobeerd, maar zonder ducces

 • #7

  Jessie (maandag, 06 maart 2023 19:43)

  Heerlijk een moestuin! Ik zit te wachten tot mijn bestelling met groente en kruidenzaadjes binnenkomt. Dan kan ik lekker geen voorzaaien en van het weekend ga ik een rijdende moestuinbak maken. Ik kijk uit naar de zomer!

 • #8

  Sanne (vrijdag, 10 maart 2023 12:47)

  Helaas geen moestuin. Ik zou er wel eentje willen. Lijkt me zalig om met je vingers in het zand te zitten en het te onderhouden. Plus als je zoveel uit spaart. Is het mooi meegenomen.