· 

6 tuininrichting tips om je grote tuin gezellig te maken

6 tuininrichting tips om je grote tuin gezellig te maken

Je hebt een grote tuin, dat betekent dat je achtertuin groter is dan 500 m². Je kunt er heel veel tuinplanten in plaatsen, maar doordat de bloementuin zo wijd is, verdwijnen de bloemen soms uit het zicht. Natuurlijk wil je bij een landelijke tuin ontwerp niet alleen een gazon. Je wilt ook tuinplanten in de landschapstuin welke zorgen voor meer intimiteit. Zodat er een gezellige plantentuin ontstaat.

 

In dit artikel staan inspiratie, ideeën en tips voor de omvangrijke tuin, zodat je dadelijk geen moeite hebt met de tuininrichting.

Grote tuin gezellig maken door middel van kamers, beplanting, terras, vijver, wellness

Binnenkijken in tuinen voor inspiratie

Je kunt starten door binnen te kijken in grote tuinen. Er zijn meerdere tuinsites zoals bezoekmijntuin.nl of de opentuinagenda.nl waarbij je landschapstuinen kunt bekijken, zelfaangelegd parktuinen welke een groot formaat hebben, zodat je ideeën kunt opdoen. De tuin van Hof van Eigen Aardigheden is hier een voorbeeld van.

 

Je kunt natuurlijk ook tuinfoto's op Pinterest of Instagram bekijken, maar dat is toch anders dan dat je midden in een achtertuin van een ander staat. Sommige mensen geven ook een rondleiding door de forse tuin zodat je ook vragen kunt stellen. Vragen over de indeling van de plantentuin, de materialen welke gebruikt zijn of waarom de siervijver juist op die plek geplaatst is.

tuininrichting ideeën en inspiratie voor een grote tuin met gazon

Grote tuin inrichten waar te beginnen?

Heb je genoeg ideeën opgedaan dan kun je beginnen met een tuinplan. Schrijf als je de tuin gaat inrichten op papier welke elementen en tuinplanten je graag ziet terugkomen. Voorbeelden van elementen zijn bijvoorbeeld een rozenboog, moestuin, veranda, wellness, siervijver, zwemvijver, meerdere terrassen of waterelementen. 

 

Daarbij is het ook van belang om te bepalen wat voor tuinstijl je het liefst terugziet in de forse tuin, is dat een moderne tuin, mediterraanse tuin, Engelse tuin, diervriendelijke tuin, groenblijvende tuin of Landelijke uitstraling? 

 

Als derde punt is het verstandig om een plattegrond te maken. Waar wil je looppaden aanleggen, waar komt het gazon of wilde beplanting. Kortom je gaat allee elementen verwerken in de landschapstuin, zodat je een idee krijgt hoe de tuin eruit moet komen te zien. 

 

Heb je deze drie kenmerken op een rijtje dan kun je de beplanting gaan bepalen. Een boerderijtuin heeft vaak andere tuinplanten dan een Japanse tuin. Kijk naar de kleurtinten, bladkleur en bladvorm. Welke planten kun je goed bij elkaar neerzetten en staan beide graag in de zon of de schaduw. Vergeet daarbij ook geen bomen te plaatsen, als je een grote tuin hebt mogen er best wat bomen in staan om de wijdte te onderbreken en om schaduw in je tuin te creëren.

Kamers voor intieme plekjes in de achtertuin

Een grote lap gazon toont vaak niet zo sfeervol. Daarom is het verstandig om de elementen welke je hebt bedacht in "kamers" in te delen. Kamers zijn niets anders dan verschillende plekjes met een eigen functie. Zo kun je een vijvergedeelte maken, een plek waar de kippen of andere dieren verblijven, een zone voor de kinderen met speeltoestellen en natuurlijk meerdere terrassen, zodat er in elke zone wat anders te beleven valt. De diverse zones zorgen voor een achtertuin waar in elk gedeelte weer wat anders te beleven valt. Dit maakt een grote landelijke tuin erg aantrekkelijk. Je kunt de gedeeltes makkelijk afbakenen door heggen of hoge siergrassen te plaatsen. Zo maak je de achtertuin overzichtelijk en creëer je intieme plekken waar je ook fijn op een terras kunt zitten en/of liggen.

Grote tuin inrichten en gezellig maken met een vijver

Onderbreek de grote ruimte door een vijver aan te leggen

Heb je alle kamer ingedeeld, maar houd je toch nog heel veel grond over? Dan is het een idee om een vijver aan te leggen. Het voordeel van een siervijver is dat je de waterplaats zo groot kunt maken zoals je zelf wilt.

Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden, van een strakke moderne vijver met fonteintjes tot een natuurlijke siervijver of zelfs een zwemvijver, waar je zelf een verkoeling kunt zoeken in de natuurlijke vijverplas. 

 

Het tweede pluspunt van water is de plantentuin is dat er vele diersoorten op afkomen. Van wormen, kevers, insecten, vogels tot kikkers, salamanders en padden. Zet een paar stoelen bij de vijverrand en je zult zien wat voor een gezellige belevenis het is in en rondom de siervijver.

Een tuin inrichting met een uitgebreid terras

Een terras kun je zeker niet missen in een uitgebreide plantentuin. Je kunt gaan voor een terras met overkapping, haard en buitenkeuken of verschillende zitplekken maken. Een plaats waar de eettafel buiten kan staan, een overdekt terras misschien zelfs een glazen schuifwand veranda. Maar natuurlijk ook een heerlijke stoel waar je in de ochtendzon kunt zitten om je kopje koffie te drinken en een ruim terras waar je lang kan genieten van het buitenleven. 

 

Zo kun je in meerdere gedeeltes van de achtertuin heerlijk buiten verblijven, genieten van de tuinbelevenis en het heerlijk weer.

Grote tuin inrichten tips voor je terras

Wellness in de tuin voor nog meer ontspanning

Wil je zorgen voor nog meer ontspanning in de tuin dan kun je ook een wellness tuin creëren. Een achtertuin met een buitendouche, een sauna, jacuzzi of zelfs je eigen zwembad. Zo heb je je eigen spa verblijf aan huis. Een plaats waar je tot rust kan komen en even bij kan komen van het drukke leven. Zodat je na een bezoek van de sauna weer opgeknapt en relaxed kunt uitwaaien op je ligbed.

Zou je een grote achtertuin willen hebben? Misschien heb je ook interesse in een onderhoudsvriendelijke natuurlijke tuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Tessa (woensdag, 19 juli 2023 19:23)

  Wat een fijne tips om een grote tuin gezellig te maken. Vaak zijn grote tuinen kil en onpersoonlijk

 • #2

  Irene (donderdag, 27 juli 2023 12:03)

  Fijne tips! Wat ik vaak mis in grote tuinen zijn gezellige hoekjes en voldoende groen. Alles gaat altijd maar om het gemak van onderhoud.

 • #3

  Angelo (woensdag, 02 augustus 2023 17:38)

  Goede tips, en vooral ook prachtige foto's, ik wordt jaloers haha. Je ziet vaak dat een grote tuin niet veel planten/ bomen heeft omdat het veel onderhoud vergt, dus fijn om een artikel als dit te lezen!

 • #4

  Kasia (donderdag, 09 november 2023 22:31)

  Goede tips, en die foto's... zo mooi! Wij hebben helaas een kleine tuin dus daar kunnen we niet ontzettend veel mee doen.

 • #5

  Claire (vrijdag, 10 november 2023 09:27)

  Alleen die foto's al! Om bij weg te dromen! Wat een mooie tuinen.